Den ultimata resan

Nu var det ungefär sex månader sedan vår förra resa till Helsingfors, och det är ganska exakt ett halvår kvar till nästa resa. Fastän att vi har åkt på flera fantastiska, helt underbara resor genom åren, där den kanske mest fantastiska var vår bröllopsresa för ett år sedan så är nog den här kommande resan den häftigaste, mest unika och coolaste resan vi kanske nånsin (?) kommer åka på. Det är ett resmål som jag har haft högst upp på min lista över drömresmål i flera år, vilket jag också har uttryckt här på bloggen ett par gånger.
 
Efter ha sett otaliga naturdokumentärer om resmålet, researchat på nätet, bildgooglat, sökt på hotell bara för skojs skull, och drömt mig bort så är det nu helt jävla sjukt att få skriva följande rad: Vi ska åka till Grönland. Vi ska åka till världens största ö, som till 85 % består av inlandsis, som är lika stort till ytan som Saudiarabien, men som till skillnad från Saudi bara inhyser 57 000 invånare (Saudi; nästan 34 miljoner), som håller 10 % av världens sötvatten och där det finns både isbjörnar, valrossar och 19 olika sorters valar.
 
Jag har varit fascinerad av Grönland och den arktiska delen av världen i flera år, då den den delen av världen är så väldigt unik och som kanske inte kommer finnas kvar i dagens skick så särskilt länge på grund av den globala uppvärmningen. Ständer, palmer och paraplydrinkar kommer man alltid kunna åka till ställen som erbjuder, men miljön som finns i Arktis kanske är ett minne blott om bara ett par decennier.
 
Sådär, efter lite bakgrund till varför vi kommer sätta fötterna på Grönland om ett halvår, så kan jag berätta lite mer om resan. Trots vår något aviga inställning till charter och gruppresor, så kommer vi i och med Grönlandsresan åka på en gruppresa. Detta är helt enkelt på grund av att det faktiskt är billigare, samt mycket, mycket enklare att åka på en samordnad gruppresa just till Grönland. Vi kommer att få se och göra jättemycket under den här resan, vilket hade varit jättekrångligt att samordna själva. Så här kommer vår färdplan se ut:
 
Dag 1: Flyg från Köpenhamn till Kangerlussuaq på Grönland. Kangerlussuaq är en gammal amerikansk militärbas, och där finns i princip inget annat än flygplatsen. Bildgoogla gärna så ser ni att det ser typ ut som ett månlandskap, haha. Vi stannar där i en natt för att sedan ta oss vidare.
Dag 2: Flyg från Kangerlussuaq till huvudstaden Nuuk. Eftermiddagen spenderas i Nuuk och på kvällen stiger vi på ett kustskepp som vi under två dagar kommer färdas på längs kusten norrut.
Dag 3: Vi stannar till i Grönlands näst största stad Sisimiut, och spenderar ett par timmar där.
Dag 4: Vi anländer till Ilulissat som är målet för resan. Det är en av de mest besökta platserna på Grönland på grund av den imponerande inlandsisen i Diskobukten som ligger utanför staden. Ilulissat har även fantastiskt vackra flerfärgade hus som ni också gärna kan googla och se.
Dag 5-7: Vi hänger i Ilulissat och gör diverse utflykter och njuter av naturen.
Dag 8: Flyg från Ilulissat, via Kangerlussuaq, till Köpenhamn.
 
Förutom alla flygbiljetter så ingår boende på hotell samt helpension på fartyget, alla måltider förutom två middagar i Ilulissat, alla entréer, tre utflykter och mycket annat. Så trots att vi betalar ganska mycket för resan så är det ändå väldigt prisvärt och väldigt bekvämt, än om vi skulle ha bokat allt separat.
 
Som ni förstår så känns det här så jäääävla fett att nu äntligen få åka till mitt drömresmål, och det ska bli så spännande att åka på en annan typ av resa än en "vanlig" solsemester. Självklart är en sån resa väldigt trevligt också, men det känns så himla kul att göra nåt unikt och annorlunda.
 
Så den 16 maj går flyget från Köpenhamn, så vi tar troligen tåget ner kvällen innan. Vi landar i Köpenhamn på kvällen den 23 maj, och inväntar förmodligen nästkommande dag innan vi tar tåget hemåt igen.
 
Det här ska som sagt bli så jävla fett och det ska bli så kul att visa er alla naturbilder och vad för andra coola grejer vi kommer ta oss för. Så om ett halvår, då jävlar kan jag bocka av nästa punkt på min bucketlist. Vi hörs till våren igen!
 
Vår planerade rutt 
 
Ilulissat
 
Isberg i Diskobukten
 
Snart kommer vi!!