Svensk afton

Idag har jag allt fått australienarna att smaka på en hemskt fin svensk delikatess - köttbullar med gräddsås och potatismos! Har sagt det ett bra tag nu att jag ska laga svensk middag åt dom, och idag fick jag tummen ur att fixa fram recept och åka och handla. Tog bilen ner till Woolworths (vart annars?) och strosade runt med kundvagnen för mig själv. Då jag inte har varit och handlat själv tidigare tog jag tid på mig och gick verkligen igenom varenda hylla, haha! Var ju tvungen att spana in vad de har för grejer här egentligen. Var på jakt efter lite linfrö eller solrosfrö, eller nåt annat smaskens att blanda i gröten, men hittade ingenting alls. Kör på nötter och torkad frukt istället, så det får väl duga. Och i varje "gång" i affären finns det åtminstone en hylla med onyttigheter. Det är godis, vitt bröd, chips, kakor, färdigmat, chokladsås, strössel, ännu mer godis, ännu mer kakor och Low Fat, Low Fat, Low Fat överallt. Blir inte klok på det alltså. Var på jakt efter fond idag att göra min gräddsås med, men hittade bara färdigbuljong på tetrapack. Och som vanligt - 99% fat free! Står det fasen på varannan grej man köper. Köpte godis-colaflaskor för nån vecka sen - 99% fat free! Pastasås - 99% fat free! Yogurt - 99% fat free! Blir inte förvånad om det står 99% fat free på smöret nästa gång.

Nåväl, köttbullarna var väl inte så svårt att hitta ingredienser till då jag körde enkelt recept med köttfärs, ströbröd, ägg, grädde/mjölk, lök och salt och peppar. Gräddsåsen var dock lite svårare att få till, då jag nog aldrig har gjort den på riktigt, utan bara köpt ICAs pulversås, haha! Grädde, buljong, soja, salt och peppar. Tror jag över-sojade den lite så den smakade lite mycket svamp men blev helt okej. Haha, var rätt lustigt när jag stod och rullade köttbullarna (ca 50 stycken) stod Karen, Brendan och Barry, som är på besök i helgen, som helt fascinerade.
-Så rullar du dom, ja... Och sen steker du dom, eller ska du koka dom? Så blandar du grädden i färsen, jaha, ja det är säkert bra... Jaha, aha...!
Jag kan inte påminna mig själv om att jag nånsin har gjort köttbullar, förutom då jag har hjälpt mamma att rulla dom vid jul, men aldrig gjort dom från scratch själv. Måste erkänna att jag blev väldigt stolt över mig själv då bullarna blev supergoda! Såsen kanske inte blev så lyckad, men alla blev verkligen jätteimponerade. Tyckte att köttbullarna var jättemöra, och såsen var god och potatismoset var perfekt. Fick höra att jag var jätteduktig på att laga mat och att jag var världens mästerkock. Haha, tackar tackar! Har kanske inte lagat mat åt familjen för sista gången då, haha! Kidsen tyckte också det var gott, och Brydee gick runt och sa att vi skulle äta "Special Meatballs" idag, dvs. special bara för att jag hade gjort dom, hohoo!

Imorgon är jag ledig igen, då ze parents jobbar tisdag, onsdag, torsdag, lördag denna veckan. Innebär alltså ledigt måndag, fredag, söndag för min del. Är dock någonting på gång på polisstationen på lördag i Young som ungarna kan vara med på, om jag inte minns helt fel, så jag vet inte om det kanske blir nån tripp dit då. Nu ikväll har jag bara tagit det lugnt. Kollade på "Bones" ett tag, och åt min sista Gayglass. Måste inhandlas igen!

Pappa, kan jag ringa dig på helgerna, typ mellan 11.00-14.00 svensk tid? Tänkte ringa idag, men mamma ringde vid 13.00 svensk tid, så jag hann inte. Men om jag kan slå en signal nästa helg, om ni är hemma?

Saknar alla er därhemma!
Framförallt en viss Fredrik Svensson!

Puss, godnatt!

In the grocery store

På Woolworths såklart!

Köttisar!

Åh så fint!

Lite simmig sås kanske... Haha, men gott var det!

Canberra - Check!

Då har man klarat av Huvudstaden idag! Hämtade upp My strax efter 08.00, åkte och tog ut pengar, tankade och sen var vi på väg! Hade fixat vägbeskrivning på Google Maps, och det var så tydligt och bra tyckte vi. Började på Gundagai Road och efter ca 13 kilometer skulle vi svänga av höger på Old Gundadai Road, men efter 13 kilometer fanns ingen skylt som sade Old Gundagai Road. Vi fortsatte ett par kilometer till och bestämmer oss sen för att vända. När vi då har vänt, och kommer från andra hållet, ser vi skylten som pekar åt höger? Eftersom vi kom från "fel" håll borde ju svängen egentligen gå åt vänster! Men men, vi svänger in på Old Gundagai Road och kör en stund. Men efter ett tag börjar det stå Cootamundra på alla skyltar, dvs. tillbaka igen! Magkänslan säger helt enkelt att det är fel väg, så vi bestämmer oss för att köra tillbaka till Coota och börja om. Svänger då av vid första bästa skylt som säger Coota, och efter ca 10 minuter börjar allting kännas väldigt välbekant.
-Men vad fan, där BOR ju jag! gapar jag efter en stund.
Haha, då hade vi kommit tillbaka till Coota på en annan väg som löper parallellt med den vi hade startat på. Jaja, det var bara att köra på igen. Denna gången sket vi i att köra på Old Gundagai Road, och vi kom fram till Coolac, där vi skulle svänga ut på motorvägen. Fattar fortfarande inte vilken väg det där jäkla Google Maps ville att vi skulle ta, men på grund av den kassa vägbeskrivningen körde vi från Coota (andra gången) vid 09.00.

Efter ett kort stopp i Murrumbateman (nej, jag kan inte uttala det heller), lite toabesök och inhandling av diverse snask, var vi on the road again. Kom fram till Canberra strax efter 11.00, hittade snabbt parkering som var gratis efter kl 12.00, happy day! Hade egentligen ingen aning om vart vi skulle gå, men det visade sig att vi hade parkerat precis vid Canberra Centre som är ett gigantiskt shoppingcenter med över 300 butiker. Ägnade oss därmed åt shopping hela förmiddagen där väldigt mycket bra och händigt inhandlades! För min del blev det ett vitt brottarlinne, en grå t-shirt med texten OMG WTF (haha!), ett par örhängen, tre par strumpor, ett par svarta sidenjympaskor med rosa rand på sidan och ett par svarta gladiatorsandaler. Hittade butiken "Cotton on Body" som hade både skor, kläder och underkläder med priser billigare än H&M så det slutade med att vi var där inne i ca 45 minuter, haha! Det var där jag handlade linnet, tröjan och sandalerna, som förövrigt kostade dryga 120 spänn. Perfekt! Var lite svårt att slita sig därifrån, då jag hade kunnat shoppa loss som en tok där inne, speciellt bland skorna som var rackarns billiga och jävligt snygga.

Efter mycket shoppande blev det dock dags för lunch. Hittade till slut lite kinamat som satt fint efter ett par timmars shopping. Sen bestämde vi oss för att röra på oss, och vi ville vara lite kulturella, så vi köpte en stadskarta och öste med bilen mot Parlamentshuset. Var jättelätt att hitta, och man kunde parkera i ett parkeringshus precis under byggnaden, så vi parkade bilen och gick sedan upp ur underjorden för att kika på det stora huset. Efter de obligatoriska turistkorten (-Ta min kamera och ta kort på mig framför Parlamentshuset nu!) rörde vi oss lite närmre för att kolla om man kunde gå in. Var inga problem, så vi gick igenom säkerhetskontrollen och tog oss en liten rundvandring i Premiärministerns hus. Var rätt stort så vi gick vilse, men vi hittade sedan hissen som tog oss upp på taket. Tog ytterligare lite bilder, och bestämde oss sen för att bege oss hemåt. Körde fel avfart när vi skulle ut ur stan (åkte mot Sydney när vi skulle ta motorvägen mot Melbourne), men vid 16.15 var vi på rätt väg och på väg hem. Tog ganska precis två timmar att ta sig hem och vi kom hem oskadda och lite fattigare. Även fast jag har köpt rätt mycket, och dessutom två par skor, har jag bara spenderat dryga 700 spänn idag. Inte illa! Fredrik, är du inte stolt över mig?!

Resumé av dagen: Har ju som sagt hört att Canberra är en jättetråkig stad och det finns ingenting att göra, men jag tycker det är en helt okej stad. Jag har ju dock inte spanat in Sydney ännu, förutom flygplatsen, och jag kommer troligen tycka Canberra är världens plutt om man jämför med Sydney, men Canberra är ändå en schysst stad. Väldigt liten dock för att vara en huvudstad. När vi stod uppe på taket på Parlamentshuset så såg man liksom staden ta slut inte alls långt bort, så nån hej-jag-är-i-en-huvudstads-känsla fick jag inte. Kommer nog aldrig bli klok på hur Canberra blev huvudstad och inte Sydney, haha! Hade i alla fall en väldigt trevlig dag idag och nu jag är jäkligt trött efter ca 5½ timmars sammanlagd körning, plus så känns det av i benen att jag har gått rätt mycket idag. Tog faktiskt en liten stretch-paus innan jag la mig i sängen nyss, haha! Är väldigt nöjd med inköpen idag, och nu kommer det maaaaaaassor med bilder för er att kika på. Känns ändå kul att ha varit i huvudstaden så man kan bocka av det på listan!

Ska ta mig en redig sovmorgon imorgon och en lång dusch imorgonbitti för att duscha av mig storstadssvetten, haha!

Kramar och Pussar!

På väg!

Kisspaus i...

Murrum.. Murrumba.. vad?

Framme i Canberra! Första anhalten - skor!

Shoppi shoppi

Kinakäk

Högg tag i en tant på gatan och frågade om hon ville ta kort - det ville hon.

I give you - House of Parliament!

Aussie flagga

Mitt emot Parlamentshuset ligger Old Parliament House

Inne i Parlamentshusets entré

Vi har kissat hos Premiärministern, hohooo!

Debattsalen

Utsikt från taket, Telstra Tower som är ett telefontorn

På taket

Jag med Canberra i bakgrunden

Mot Coota igen!

Dagens köp

Dagens prognos

Har väl egentligen inte så hemskt mycket att säga idag. Har varit rackarns fint väder idag, vilket betyder utedag! Har varit ute hela förmiddagen i solen och hoppat studsmatta, åkt fram och tillbaka på cykel och gungbrädat. Det har dock blåst väldigt mycket de senaste dagarna vilket resulterade i att studsmattan flög åt skogen här om natten. Eftersom dom har ett nät runt hela studsmattan så är det ju lättare för den att flyga iväg, så i måndagsmorse låg den helt omkullvält på gräsmattan. Klubbad som jag är om nätterna hörde jag ingenting när den brakade ner, men vaknade x antal gånger av regnet som öste ner. Men men, har inte varit lika blåsigt idag, men hängde ut tvätt vid 10-tiden och den var torr strax efter lunch så lite blåsish har det ändå varit.

Cykeln som jag skjutsar ungarna på, eller det är mest Isla jag skjutsar och så kör Brydee sin lilla plastgräsklippare, är en trehjuling med långt handtag som jag kan hålla i. Slipper jag få ryggskott som jag får när jag ska skjutsa på alla andra diverse cyklar kidsen har.

Som sagt, inte så mycket vettigt att säga idag. Blev ett inlägg om vädret istället, haha!
Skriver mest idag för att kunna lägga upp de få bilder jag tog ute i finvädret idag.

Helg snart, sweet!
Puss och godnatt!

Slipper jag skjutsa. Yes!

Nöjd

Soooool i Coota!

Fem veckor

Känns verkligen inte som att jag har varit hos familjen i fem veckor redan. 35 dagar. Är väl ingenting jämfört med de 187 dagar jag ska vara hos The Clarks, hah! På fredag är det 6 veckor sen jag såg min kära pojkvän sist också... Buhu... Nej nu ska vi inte bli sentimentala! Måste dock erkänna att det kliar rätt redigt i kroppen efter lite kärlek.

Jag har det bra och jag äter och frodas (haha, eller hur Gejta?) Tog med mig ungarna idag och åkte ner till "stan" och träffade My. Börjar bli lite av standard att gå på Woolworths och handla, så även den här gången. Var bara tvungen att köpa Gayglassen och se vad det var för nåt, haha! Fräste sedan hemåt, gav kidsen lunch och slängde dom i sängen för att sova middag. Fick då tillfälle att smyga fram Gayglassen, som till utseendet påminner om svenska 88:an, men den här var mycket godare! Tummen upp för Gayglass! Så strax innan 15.00 skjutsade jag tillbaka My till hotellet igen.

Hittills, har alla jag frågat sagt att Canberra är en skittråkig stad och det knappt är nån mening att åka dit, men jag vill ändå åka dit för att det är huvudstaden och bara för att ha varit där. Är fortfarande fundersam hur Canberra, med bara 300 000 invånare, är huvudstaden i Australien? Sydney stoltserar ju fasen med dryga 4,4 miljoner invånare och man hör knappt nånting om Canberra på nyheterna, utan det är bara snack om Sydney hela tiden. Troligen nåt jag aldrig kommer bli klok på, haha!

Men hur som helst så blir det i alla fall tripp till Canberra på lördag. Jag har varit sugen på det ett tag, och jag frågade My igår om hon ville hänga på. Kollade upp lite buss/tågtider och det visar sig att det går en buss om dagen mellan Coota och Canberra, kl 14.50 och är framme vid 18.00 ungefär. Vilket då innebär att om man vill se nåt av stan måste man sova en natt i huvudstaden. Enda bussen som går hem går vid 09.00 på morgonen, därför måste man då spendera minst två nätter där. Dvs dilemma för mig och My, då jag är ledig på helgerna, då hon jobbar som mest. Och om jag då ska "ta ledigt" under veckan innebär det att ungarnas farmor måste komma hit, eller att Karen och Brendan tar ledigt från jobbet. Blir allt för omständigt, så jag och My tar bilen dit istället. Blir en liten fräs roadtrip på ca 2-2½ timme, då det är ca 18 mil enkel väg. Planerar att bege oss härifrån vid kanske 08.00 på lördag morgon för att sen vara tillbaka innan 19.00 då My börjar jobba. Får vi se om staden är så tråkig som alla säger, men ska i alla fall bli skönt med en liten getaway.

Nu blir det sova. Upp vid 07.20 imorgon som vanligt. Klämmer in en liten lustig bild jag tog på Isla igår när hon sov, hoho!

Puss / Kram

Skön ställning

Slappedag

Visade sig att Karen och Brendan inte skulle jobba idag så jag har varit ledig! Sov till 9.30, dushade i en halvtimme, käkade frukost, blåste/plattade håret, borstade tänderna, sminkade mig. Sen var klockan 12.00. Oops... Haha! Har suttit ute i solen heeeela dagen och läst och löst Sudoku, barfota, med uppvikta jeans och med solglajjerna på. Med andra ord har det varit superfint väder idag, och det känns att sommaren börjar närma sig. Har hoppat studsmatta och skjutsat ungarna på diverse cyklar på gräsmattan och hängt lite tvätt. Så med andra ord, inte en väldigt aktiv dag, haha!

Åkte ner till Woolworths en sväng med Karen och shoppade och det är väl det mest aktiva jag har gjort idag. Nu till veckan blir det vanlig vecka, dvs måndag-fredag 07.20-17.30. Har varit väldigt skönt att vara ledig rätt mycket denna veckan, men ska ändå bli skönt att komma in lite i rutiner igen. Får se om jag hinner träffa My nåt denna veckan, då hon i princip jobbar dygnet runt. Hon började 12.00 idag och vid 20.30 fick jag ett sms där hon skrev att hon fortfarande jobbade och skulle förmodligen göra det enda tills den sista människan lämnade puben. Stackarn, hon har jobbat varenda dag sen hon kom hit till Coota, men hon skulle få sitt nya schema nu till veckan så vi kanske kan hitta på något på hennes eventuella lediga dag.

Har lovat famljen att jag någon dag ska laga en svensk middag åt dom, och det lutar åt klassikern - Köttbullar med potatis och gräddsås. Kollade därför lite på recept på köttbullar och gräddsås idag på nätet och jävlar vad sugen jag blev på svettiga Mamma Scans färdiglagade köttbullar (som luktar fis), pulvergräddsås och lingonsylt! Pratade med mamma på msn härom dagen och guuuuud så jag saknar mammas mat! Skavgryta med svartvinbärsgelé, kassler med stuvade morötter, isterband med rödbetor, mormors köttbullar, knäckor... Gaaah! Åt dock en väldigt god stek idag, marinerad med vitlök och massa örter och (jag försöker inte vara flashig!) honungsglaserade rotsaker till. Faktiskt en av de godaste middagarna jag har fått här men börjar dock få cravings efter vanlig svensk mat, eller bara en bit grillad lax med färskpotatissallad till. Finns inte mycket som slår svensk mat alltså...

Förresten! Igår berättade Karen och Brendan att dom äntligen har bestämt sig för vilket hus i Young dom vill köpa, och det blir ett med 6 (!) sovrum, ett theatreroom och pool i the backyard, yeeeeas! Så det blir flytt härifrån Cootamundra till Young den 6 oktober, så det är dryga 6 veckor kvar i detta huset. Young ligger som sagt ca 5 mil härifrån och eftersom Karen och Brendan båda jobbar där så kommer det innebära kortare arbetsdagar för mig och att jag kan sitta uppe lite längre om kvällarna, och inte säga godnatt vid 21 som jag gör nu. Så om ca 1½ månad ligger jag förhoppningsvis och glassar ute vid poolen och får mig en redig solbränna! Weiho!

Hittade nåt väldans lustigt på Woolworths idag, hahaha!

Puss&Kram!

Slogan - 4 Delicious Chances to Have a Gay Time!

Ytterligare en bra dag!

Här hade jag förhoppningar om förbättringar på väderfronten eftersom det var så fint igår. Tog sovmorgon till 09.30 och vaknar till.... REGN! Ösregn! Spöregn! Vad man än kallar det så var det blött som ett as ute. Dvs inte barfotavänligt eller uppvikta jeansvänligt väder ute. Suck...

Nåväl, på regniga dagar kan man dock ha mycket trevligheter för sig! Förmiddagen ägnade jag mig åt Play-Doh med Brydee och Isla och efter lunch ringde My och sa att hon var redo för en dejt. Så jag fräste ner till Woolworths och mötte upp My utanför, så inhandlade vi massa snask och blev även en ny hudcreme för min del. Åkte sedan hem hit och satt på mitt rum och kollade film på datorn och tryckte i oss diverse onyttigheter. Väldigt trevligt. Käkade kanske en (eller två) godisbitar för mycket så jag var inte direkt hungrig när det sen var dags för middag, haha! Skjutsade sedan tillbaka My till hotellet då hon började jobba vid 17.00. Följde med upp en sväng på hennes rum, och The Globe är ju inte direkt det fräschaste hotellet i världen om man säger så. Det duger väl för en kortare period, och hon bor ju på rummet helt gratis så det är ju överkomligt men aldrig i mitt liv att jag skulle betala för att bo där. Huga anamma! Erbjöd henne att komma och duscha här när hon vill, stackarn, haha!

Känns så rackarns bra att äntligen ha hittat någon att umgås med om dagarna. Dock lite drygt att då jag är ledig under helgerna så jobbar ju hon som mest, eftersom hon står i baren hela tiden så det krockar ju lite med när vi kan träffas. Kan däremot ta med mig kidsen, åka till hotellet och plocka upp My och sen vara här under de dagar då hon börjar sent på veckorna. Hon har inte haft en enda ledig dag sen hon kom hit, dvs förra onsdagen, så när hon får nån kväll off så tänkte vi partaja lite tillsammans. Perfekt att jag har fått mig en lekkamrat!

Slog mig förut att idag har jag varit i Australien i prick en månad. För en månad sen satt jag på Sydneys flygplats och räknade ner timmarna att flyget till Wagga skulle gå. Känns helt sicko att jag har varit här i en månad! 30 dagar för att vara exakt. Imorgon firar jag en månad hos familjen Clark, och på söndag är det "bara" fem månader kvar tills jag beger mig till Sydney på mina egna äventyr, hohoo!

Säng säng säng, sova sova sova, säng säng säng!
Godnatt!

Hur man spenderar en regning dag - Godis, film och ännu mer godis!

Min nyfunna lekkamrat!

Mys extremt fräscha rum på The Globe

En bra dag!

Sommaren är på vääääg! Yeeeeh! Har varit så otroligt skönt väder ute idag, att jag faktiskt har gått med uppvikta jeans, t-shirt och barfota! Satt i solen och läste ett tag, men det blev till slut för varmt med tanke på att jag hade svarta jeans på mig idag. Dock ska man inte klaga, nu när jag har tjatat om värme och fint väder enda sen jag kom hit.

Fick SMS av My igår att hon skulle börja först vid 15.00 idag, så strax innan halv 1 tog jag bilen down the street och mötte upp henne utanför The Globe, dvs. hotellet där hon jobbar. Utbudet av matställen är ju så enormt i Cootamundra (eller inte) så vi tog första bästa ställe med uteservering. Köpte en kycklingwrap och en jordgubbssmoothie och sen fick jag och My äntligen tillfälle att prata, till skillnad från i lördags då hon jobbade hela kvällen. Verkligen jättetrevlig tjej och det känns bra att jag har fått en lekkamrat som jag kan umgås med på min fria tid, med andra ord på helgerna. Har dock varit lite undantag den här veckan, då jag har varit helt ledig och hemma själv tisdag, onsdag, och idag och imorgon är både Karen och Brendan lediga från jobbet, vilket innebär ytterligare en ledig dag för mig imorgon. Innebär däremot att jag "jobbar" lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag nästa vecka innan veckorna återgår till det normala igen. Hade en väldigt trevlig förmiddag med My, då vi som sagt käkade lunch, tog en tripp till the supermarket där jag inhandlade diverse nödvändigheter så som torkade aprikoser, fetaost (60 spänn för en burk, vilket jag upptäckte efteråt), grönt te, keso, en tandborste samt två chokladmuffins som vi mumsade i oss i solen.

Kom hem igen strax innan 15.00 och hela eftermiddagen har jag, som den perfekta aupair jag är (eller hur...), lekt med ungarna trots att det är min lediga dag. Inte många som skulle göra det... Haha! Brydee sov dock inget mitt på dagen idag, så jag tänkte vara schysst mot Karen och trötta ut Brydee så mycket som möjligt så hon inte skulle bli grinig när hon skulle lägga sig nu ikväll. Öste som en tok med henne på studsmattan. Skjutsade henne på cykeln runt i trädgården. Kittlade henne. Bar henne på ryggen. Blev däremot lite backlash, då jag blev tröttare än Brydee, haha! Hon somnade ändå rätt tidigt ikväll och det är tack vare mig och ingen annan.

Så nu ikväll har jag för första gången testat bread-and-butter pudding, vilket är en brödpudding man gör i ugnen. Tar bröd och lägger det i blöt med bl.a. ägg, socker, grädde och vanilj så blir det typ som sockerkaka fast blötare. Väldigt smarrigt. Har också invigt min nya tandborse - en Colgate 360 med tungskrapa! Wohoo! Är lika fancy som det låter, så nu är jag renare än renast i munnen, och redo för att pussas, om bara en viss Pojkvän inte befann sig så jefla långt härifrån.

Och jag mitt nylle glömde kameran idag när jag åkte in till Coota, så kan tyvärr inte bjuda er på några bilder från min dag med My. Ska dock träffa henne imorgon igen och kameran ligger redan i väskan så det inte blir tillfälle för brainfreeze som det blev idag.

Fick ändå en hyfsad bild på solnedgången ikväll som är tagen från trädgården.

Puss på er!

Hej Cootamundra

Resa till Nya Zeeland är bokad

Nu kan jag avslöja för er som inte redan vet - vart jag tar vägen när jag är färdig hos The Clarks. Flyger går från Wagga Wagga mitt på dagen den 23:e januari, då jag landar in  i Sydney för att vara där i en vecka. Anledningen till varför jag stannar där först är för att Australia Day, dvs. Australiens nationaldag, infaller den 26:e januari. Då jag troligen inte kommer göra klassikern och fira nyårsafton vid Operahuset, tänkte jag ändå hinna med festligheter i Sydney under nationaldagen. Har även bokat hostel på Kangaroo Bakpak för 178kr/natten. Helt överkomligt, hah! Sen den 30:e januari sätter jag mig på flyget från Sydney till Queenstown, Nya Zeeland. Jag som har drömt att åka till Nya Zeeland enda sen 2001 då Sagan om Ringen kom ut, och tänka sig, 9 år senare kommer jag sätta mina fötter i landet, weeeihoo! Kommer troligen och förhoppningsvis få utlopp för ytterligare några drömmar när jag väl är i äventyrsstaden Queenstown, och exakt vad det blir kan ni ju fundera på, haha! Alla bilder jag har sett från Nya Zeeland är så otroligt vackra, och jag har hört att landet ska påminna lite om Sverige, med alla berg och fjäll överallt så vi får vl se om jag känner mig som hemma när jag väl är där.

Börjar alltså mina Nya Zeeland-äventyr på Sydön, i Queenstown, och som det ser ut nu, fortsätter jag därefter även till Dunedin, Christchurch, Wellington och avslutar i Auckland på Nordön. Kommer troligen göra massa stopp däremellan också, men det är så planen ser ut nu. Från Auckland är det sedan tänkt att jag flyger tillbaka till Australien, nämligen till Melbourne i södra delen av Australien. Och från Melbourne arbetar jag mig upp längs östkusten och betar av Canberra, Sydney (kanske, igen), Newcastle, Byron Bay, Surfers Paradise, Brisbane, Fraser Island, Whitsunday Islands och slutligen Cairns där det därifrån troligen blir hemresa. Detta är de städerna/platserna jag har i åtanke just nu, och kommer säkerligen dyka upp något längs med vägen som jag vill hitta på också. Har ingen aning hur länge jag kommer stanna på varje ställe, utan kommer boka resan från Auckland till Melbourne när det väl närmar sig. Har lite andra planer också, men de smider jag vidare på så länge jag inte har bestämt nåt, hoho!

Vissa sitter säkert och garvar åt mig nu att jag är ute i så god tid och bokar, men eftersom det just är Australia Day precis när jag är i Sydney tänkte jag att det kanske blir svårare längre fram att få ett schysst hostel, om det kommer vara mycket folk som ska trängas, så jag passade på redan nu. Dessutom är det skönt att veta när jag åker härifrån, dels för min egen del, och dels för Karen och Brendan så de vet när de ska förbereda sig på att skeppa hit en ny au-pair.

Idag var som sagt Brendans lediga dag, vilket han skulle spendera på att flytta massa grejer hem till hans mor och far i Stuart Town, som ligger ca 3 timmars bilkörning härifrån. Var ju meningen att jag skulle ta hand om ungarna idag så jag klev upp 07.20 som vanligt, men helt plötsligt bestämde sig Brendan för att ta med sig Brydee och Isla till farmor så då skulle det packas väskor och matsäck och ungarna skulle snabbt få i sig frukost, klä på sig och borsta tänderna. Orden "snabbt" och "fort" har dock inte samma innebörd när man har barn, utan Karen som skulle åkt till jobbet vid 07.30 kom iväg strax innan 08.00, och vid halv 9 var Brendan och ungarna iväg. Så då stod jag där helt utan nåt att göra eller nån att ta hand om, haha! Började dock dagen med en (kanske lite för lång) dusch och sedan en stor frukost bestående bl.a. av ägg utan kaviar! Inte okej alltså.. Försökte tycka det var gott med smör och salt på, men det är fasen inte samma sak... Hmm... Hängde sedan lite tvätt och sen har jag degat med datorn i knät i princip hela dagen. Kollade "World Trace Center", käkade lunch, beställde resa och tog det allmänt chill idag. Väldigt skönt. Ungarna sover hos farmor tills imorgon, och Brendan ska visst fortsätta flyttningen av grejer imorgon också, så dom kommer tillbaka först imorgon eftermiddag så jag har ytterligare en dag ledigt! Undra vad man ska hitta på...?

Sov gott, puss!

Första utekvällen i Cootamundra

Då har man känt på citypulsen i Cootamundra! Haha, så mycket till citypuls är det inte direkt att prata om... Fick nämligen en kommentar här på bloggen för ett par dagar sen, från en svensk tjej som sa att hon hittat mig på Resdagboken. My, som tjejen heter, hade varit i Sydney ett par dagar, och nu fått jobb på ett hotell här i Cootamundra så vi bestämde att vi skulle träffas nu i helgen. Så jag begav mig till hotellet The Globe igår och eftersom My jobbade i baren hela kvällen så fick jag tyvärr inte tillfälle att prata med henne så mycket, utan hängde istället med två tyska tjejer, Kaddy och Kristin, som var väldigt trevliga. Många blev jäkligt fascinerade över att jag är från Sverige, och träffade två nissar varav den ena hade sin bror i Stockholm och den andre hade två kusiner i Jönköping. Vilket då gjorde att största delen av kvällen bestod av att jämföra för och nackdelar med Sverige och Australien och försöka komma fram till vilket land som är bäst. Lyckades faktiskt övertala ena killen att Sverige är bättre än Australien, haha! Lämnade hotellet strax efter 1, då Karen var så himla snäll och komma och hämta mig. Efter ett par XXXX var inte jag direkt i form att köra, hah!

Idag har det inte hänt allt för mycket. Har varit rätt dåligt väder, så jag har hållit mig inne. Har lekt lite Play-Doh med kidsen, läst min bok och suttit med min Travel Mate i knät. Till veckan blir det lite oregelbundna "jobbtider" då Brendan är ledig tisdag, onsdag och Karen är ledig torsdag, fredag men jobbar istället lördag, söndag. Brendan ska dock iväg då han är ledig, så det är på torsdag, fredag jag får ha min helg. Får se om det kanske blir nån träff med My då eller vad jag ska hitta på.

Nånting slog mig förut idag, trots att det nästan aldrig brukar hända mig - Jag fick hemlängtan. Fick en sån oerhörd lust att, nu när det är helg, ha skolarbete att göra! Antar att det är ett tecken att jag är sugen på att börja plugga igen, men bara det att jag inte har en blekaste aning om vad jag vill plugga. Lite av meningen med den här resan är ju att jag ska kunna fundera ut vad jag vill göra när jag kommer hem, men än så länge står det still. Ytterligare en grej jag längtade hem till, konstigt nog, var att åka tåg. Bara sitta och åka tåg genom Sverige så som jag har gjort oräkneligt många gånger de senaste åren, och se den vackra svenska naturen svischa förbi... Sen såklart saknar ju jag er människor därhemma också! Pojkvän, mor, far, bror, hundar, katter, vänner... Är dock inte så illa än så jag skulle överväga att sätta mig på första bästa flyg hem, för nu är jag här och min resa har ju knappt börjat! Måste trots allt erkänna att det ska bli skönt att vara klar med den här familjen om ett par månader, så jag bara kan resa runt och ha mig själv att tänka på. Inte kliva upp tidigt, inga jävliga ungar att ta hand om, ingen Play-Doh under naglarna - bara mig själv! Kommer troligen bli rätt läskigt när jag väl står där helt själv och verkligen är själv! Inget exakt datum är bestämt när jag lämnar familjen Clark, men det kommer bli i januari nästa år, så som det ser ut nu, och det passar mig alldeles perfekt. Har en plan om vad jag ska göra sen och vart jag ska ta vägen, men eftersom inget är bokat och helt och hållet bestämt ännu så delar jag inte med mig om det än. Finns vissa utvalda som vet om min plan, men tänker som sagt berätta mer när det är 100% bestämt.

Blev inte allt för mycket kort igår, men bjuppar i alla fall på de få som togs!

Puss och Kram!

Jag, Kristin och Kaddy utanför hotellet

Hej Cootamundra by night

I väntan på Karen... Jag vet, jag vet - Jag ÄR snygg!

NU har jag sett en känguru!

Jajamän, idag var dagen D! Eller dagen K snarare - som i Känguru-Dagen! Jag har sett en känguru idag! Eller flera stycken faktiskt, vilket gör det ännu coolare! Jag, Karen, Brendan, Brydee och Shannan åkte till Young idag för att kolla på när Karen spelade grasshockey och det lustiga var att jag kanske 5 minuter innan vi såg kängururna, sa jag att jag starkt tvivlade på att det finns några kängurur i det här landet, eftersom jag inte har sett några än. Så helt plötsligt gapar Karen till Brendan "Stop, stop, STOOOOP! There are cangaroos up there!" Brendan tvärnitar och jag blir helt vild och sliter upp kameran ur väskan, och jäklar anamma - där var dom! Inne i skogen sitter ett par stycken och mumsar gräs. Fattar dock inte hur Karen kunde se dom eftersom dom är sjukt kamouflerade i skogen, men var väl sammanlagt kanske fem stycken som satt där inne. Så när jag hade tagit kort på dom så la sig Brendan på tutan och då hoppeti-hoppeti-hoppade dom iväg. Sjukt coolt! Var helt i extas efteråt men Karen, Brendan och Shannan bara skrattade åt mig, haha! Såg dessutom ett par stycken på vägen hem, men de satt alldeles för gömda bland träden så det gick inte att ta kort på dom. Men hur många av er kan säga att ni har sett en livs levande känguru i Australien? Vaaaa? Jo, jag!

Hej hoppeti-hopp!

Känguru!

Känguru igen!

Helg

Har varit rätt klent med uppdatering de senaste dagarna vilket helt enkelt beror på att jag ändå inte har haft nåt vettigt att rapportera. Överlag ser inte dagarna så väldigt annorlunda ut och jag har det rätt soft, hah!

07.20 - Uppstigning.
07.30 - Karen och Brendan åker till jobbet.
07.30-08.30 - Beroende på om ungarna är vakna eller inte när Karen och Brendan åker till jobbet så käkar jag frukost antingen själv eller gör frukost till mig själv och kidsen.
08.30-09.30 - Plocka undan frukost, klä på ungarna, borsta tänderna, fixa håret på Brydee, bädda sängar och sen även ta hand om mig själv i form av duschning, sminkning och tillfixning.
09.30 - Leka med barnen, mestadels utomhus om det är fint väder.
11.30 - Lunch
12.00-14.00 - Om man har tur sover ungarna i två timmar eller mer. Då är det för det mesta Dator-Tid för Hanna-Sofia, haha!
14.00 - Leka igen.
15.00 - Tea, dvs. fika. Oftast i form av frukt och yoghurt, frukt och smörgås eller ibland frukt och kaka. (För barnen då alltså. De flesta vet ju mina principer om sötsaker på veckorna, haha. För min del - fruktsallad och en kopp te)
15.30 - Leka. Igen.
16.30 - Försöker få Isla att sova en liten stund.
17.30 - Karen och Brendan kommer hem.
I stora drag är det så mina dagar ser ut. (Med lite fler datorpauser, trots att jag inte vill erkänna det, haha!)

För ett par timmar sedan dök Brendans mamma och syster, Bonnie och Shannon upp, och dom stannar över helgen. Karen ska som vanligt spela grasshockey imorgon i Young, och jag vet inte om det blir att vi följer med henne dit mitt på dagen eller vad vi ska hitta på. Tiden får utvisa't helt enkelt.

Eftersom Bonnie och Shannan inte var här förra veckan när Isla fyllde år, så fick hon sina presenter ikväll istället. Och eftersom Shannan inte har barn, så är Brydee och Isla i princip det närmaste egna barn hon kommer, vilket innebär att dom blir bortskämtda som bara den när dom ses.

Innan jag glömmer bort det måste jag bara berätta om lite andra grejer de här australienarna gör - Man kindpussas (en gång, och inte två som i La France), äter rödbeta på hamburgare (!), vilket faktiskt är väldigt gott, man käkar barbecuesås på väldigt mycket, deras kycklingkebab är skitäcklig (i alla fall Cootamundras) och hus som inte har pool i the backyard är jäkligt ovanligt, i alla fall i de här varma områdena av Aus.

Det var det!
Godnatt och puss!

Isla bland alla paket

Isla, Brydee, Bonnie och Shannan

Jag vill också ha en giraffpyjamas!

Nu har jag gjort det!

Nu är det gjort! Nu är det äntligen gjort! Har haft möjligheten i ett par dagar nu, men inte riktigt vågat, men när Karen frågade mig idag så tänkte jag "Vad fan, nån gång måste jag ju göra det!" Är ju ändå ingen mening att skjuta upp det - Jag har ätit känguru! I helgen tog nämligen Barry med sig kängurubiffar, dvs inte steakes utan biffar av köttfärs. Eller kängurufärs eller vad det nu heter. Såg ut som vilket kött som helst egentligen, och om nån skulle sagt att det var nötkött hade jag helt och hållet trott det. Smaken är inte så väldigt olik från vanligt nötkött, bara att biffarna var mer kompakta och själva köttet är väldigt mäktigt. En vanlig köffärsbiff med nötkött brukar ju ändå "falla isär" lite när man skär i den, men de här var väldigt kompakta. Fick två stycken medelstora biffar, men jag orkade fasen inte äta upp båda två för det var så mäktigt. Jag har ju ätit godare kött om man säger så, och jag skulle gärna vilja pröva det igen, fast då hellre äta det som en steak med lite mer smak på. Kängurubiffarna var nämligen inte så kryddade, utan jag tog bara på lite extra salt och peppar. Skulle nog bli super med lite vitlök och färska örter eller nåt liknande. Har nog aldrig analyserat kött så noga som nu. Hahaha!

Huvudsaken är i alla fall att jag nu kan säga att jag prövade känguru när jag var i Australien! Känner inte många som kan säga det, hoho!

På grund av brist på inspiration så blir det tidig kväll ikväll. Nedan följer dock bildbeviset på kängurubiffen, haha!

Puss & Godnatt!

Kängurubiff med potatisgratäng, ångade grönsaker och majskolv

Australiensiska påhitt

Dagen efter födelsedagspartyt. Är bakis som en... Nej då, inte alls. Sov till strax efter 9, vilket för mig är sovmorgon nu för tiden. Vaknade dock vid 6-tiden då Ella och Brydee var uppe och gapade. Ungjävlar! Låg halvt om halvt vaken från 6 till 9 då jag tillslut bestämde mig att det inte var nån mening att försöka sova.

Största delen av dagen har gått åt till att byta plats på ungarnas lekrum och sovrum. Då deras sovrum ligger längst ner i korridoren, och längst bort från Karens och Brendans sovrum, så brukar Brydee alltid gå upp om nätterna och gå in till deras sovrum. Så Karens idé var att om man byter plats på lekrummet och sovrummet så kanske hon inte kommer vara uppe lika oftare om nätterna, eftersom lekrummet ligger mittemot Karens och Brendans sovrum. Så det har alltså varit leksaker och kläder i mängder runt om i hela huset idag, eller ja... det har det väl egentligen varit hela helgen eftersom Hughie och Ella har varit här. Jag säger som så, att det är en jävla tur att jag inte är aupair i Karens systers familj, för att försöka ta hand om Hughie och Ella, och att få nån jävla diciplin på dom, är totalt omöjligt. Var rätt skönt när dom tillslut åkte hem i eftermiddags, haha!

Sen för att ni där hemma ska få er en liten uppfattning om hur livet levs här nere Down Under så har jag skrivit ihop det jag kommer på för tillfället.
Heltäckningsmattor - Såklart har alla rum (förutom köket och badrummet) heltäckningsmattor. Och för det mesta går man med ytterskorna på inne, om man inte har tofflor.
Vegemite - Är ett smörgåspålägg som är gjort helt och hållet på jäst. Ser ut typ som Nutella när man kletar på det, men det luktar jästsvamp om hela smörgåsen. Har inte smakat ännu, och har inga planer på att göra det heller.
Middag - Man kallar förresten alla måltider för "Tea", av nån anledning. Vid middagen så sätter man inte fram pannor och kastruller på bordet, utan varje tallrik förbereds på köksbänken, där alla får lika stor ranson av kött, potatismos, grönsaker osv. Det vill säga får man sin tallrik à la restaurang när man sitter vid bordet.
Cupper - Man frågar inte om nån vill ha en kopp kaffe eller te. Man frågar om nån vill ha en cupper.
Grönsaker - Allting kokas/ångkokas. Väldigt sällan vanlig sallad.
Läsk/ölburkar - Alla burkar som är 330 ml hemma, är 375 ml här. Har inte sett en enda 33 cl burk sen jag kom hit.
Mjölk/juice - Mjölk och juiceförpackningar är 3-liters plastdunkar.
Täcke - Kallas inte duvet, comforter eller cover. Utan australiensiska ordet för täcke är doona.
Singlet - Alla; gamlingar, vuxna, barn, bebisar, tjejer, killar, kvinnor, män, ALLA, har en singlet under sina kläder. Dvs ett tunnare linne så man håller sig varm nu under vintern.
Fett - Vet inte hur många gånger jag har sett texten "99% fat free!" på någon matvara. Yoghurt, torkad frukt, godis, färdigsås. Undra hur de här australienarna får i sig fett?
Fett igen - Jo, dom får i sig fett bland annat via mjölk, då den vanligtvis har en fetthalt på 9%
Skola - Skolstarten börjar i februari och är slut i december. Det vill säga samma princip som vi har med start i augusti och slut i juni, men på andra halvan av året istället. Och jo, alla har skoluniform.
Hälsning - "Hello, mate" "How are you?"  och "Godday mate" är klassiska fraser. Och när man säger "How are you?" så är det egentligen ingen som bryr sig om svaret. Är bara nåt man säger.
Sport - Egentligen de enda sporterna de rapporterar nånting om på nyheterna är cricket och football, dvs rugby. Förstår inget alls av nån av sporterna.
Serier - De serier/program vi har i Sverige som de även har här, som jag har kommit på hittills är Hell's Kitchen, CSI, Bones, Dancing with the Stars (Let's dance), Brum (den gula lilla bilen, vilket jag förövrigt trodde var svenskt, haha!), Deal or no Deal och Simpsons. Självklart finns massa andra också, men dessa är de jag har sett än så länge.
Får se om jag kommer på lite fler saker inom kort. Borde egentligen skriva ner det direkt när jag kommer på det, för nu har jag verkligen varit tvungen att pressa fram detta, haha!

Innan helgens gäster åkte idag så ville Nanna Dunkley ha en bild på alla fyra generationer, dvs hon själv, Jean, Karen och Brydee och Isla, men såklart när jag tog fram kameran så smet Ella och Hughie dit, och Karen skulle vara fotograf. Blev inte riktigt fyra generationer på min bild, men fick med alla kidsen i alla fall.

Tidig uppstigning imorgon. 07.20. Hard work, work!

Godnatt!

Ps. Haha, måste bara säga att idag innan Karen åkte till the supermarket så skrev hon en handlingslista, så  frågade hon mig om jag vill ha nåt, och jag efterfrågade fetaost. Läste sedan igenom hennes handlingslista och där stod "Fetta cheese". Fetta. Fättaaa! Haha, hohooo!


Hughie, Jean, Isla, Ella Paige, Nanna Dunky och Brydee

Happy Birthday, Isla!

Grattis till Isla som fyller hela 1 år idag! Med tanke på födelsedagsfirandet idag har det bjudits på finbesök från Nanna Dunkley (Karens mormor), Jean (Karens mamma), Barry (Brendans bror) samt kusinerna Ella Paige och Hughie. Med andra ord har det varit fullt hus och totalt kaos hela dagen.

Dagen började dock med bakning av Islas födelsedagstårta. Istället för att följa receptet till punkt och pricka så blev det lite improvisering med dekorationen, men tårtan var god så jag klagar inte. Innan vi käkade tårtan bjöds det dock på "party food" vilket innebar bl.a.:
Sausagerolls
-  Typ korv inlindad i smördeg som man äter med ketchup
Meatpies - Små minipajer fyllda med nånting som ska föreställa kött, men tänk er typ köttgryta som är körd i en mixer så har ni det. Dvs. brun, geggig sörja som ser ut som nåt som inte ska ätas, utan nåt som ska komma ut från en viss öppning i kroppen.
Frankies - Röda små minikorvar, typ prinskorvar med rött skinn, som påminner om røde pølser (før helveeeeede!)
Bacon Balls - Typ som Cheez Ballz, men med baconsmak
Chips och godis i mängder
Jag smakade på två sausagerolls bara för att vara snäll, för inget av det "matiga" såg så aptitligt ut, och de flesta vet väl vid det här laget att jag inte är så förtjust i korv med skal på. Inte direkt som svenska födelsedagskalas, med fiskedamm, muffins, bullar och jordgubbstårta direkt, men Isla och de övriga barnen verkade nöjda i alla fall.

Hela dagen har väl i princip gått åt till födelsedagspartyt, och ungarna har haft sån sjuk överskottsenergi att jag har hållit mig undan för det mesta, haha! Har suttit ute i solen och läst och sippat på ett par glas vin så jag har varit helnöjd.

Har dock rätt ont i huvudet nu ikväll och är helt bortdomnad i hela kinden, då jag på nåt vis har lyckats tugga upp/skava upp världens sår på insidan av kinden så jag knappt kan äta. Sjukt tröttsamt att inte kunna äta/dricka för att det gör så inni helvete ont. Upptäckte det i torsdags, men trodde det skulle ha varit läkt nu eftersom sår i munnen läker rätt snabbt. Fick dock en gel av Karen igår som man kan kleta på så man typ domnar bort lite, vilket man helst inte ska kleta på oftare än var tredje timme, men vilken jag duttar dit varje gång jag har druckit/ätit nånting. Trots detta gick födelsedagstårtan ner rätt smidigt, haha!

Smet undan lite före alla andra nu ikväll så jag slapp stöket i badrummet när fyra ungar ska borsta tänderna, hohoo! Här har ni lite pictures på födelsedagskalajset.

Puss! ♥

Tårtan - Nummer 1

Hughie och Brydee

Barry, Brendan och Jeannie försöker sätta ihop Islas cykel

P.I.M.P-födelsedagsbarnet!

Paket!

Isla

Happy Birthday!

Sol, sol och åter sol

Har egentligen inte så mycket att säga idag heller, haha! Vet egentligen inte varför jag uppdaterar varje dag när det ändå inte händer nåt speciellt om dagarna. Idag har vi varit ute rätt mycket eftersom solen har varit så vänlig och kikat fram mellan molnen, därav bilderna som följer. Dock ville Brydee kolla the Wiggles idag, men jag propsade på att vi skulle kolla Elmo istället. Jag vägrar kolla på den där skiten nåt mer alltså. Under ungarnas nap idag roade jag mig med The Hangover, och satt och asgarvade för mig själv. Så tyst man nu kan asgarva för att inte väcka upp kidsen, hah!

I helgen blir det födelsedagskalas för Isla som fyller 1 år på lördag. Men eftersom familjen bara bor i Cootamundra tillfälligt så har inte ungarna några kompisar i närheten, så det blir troligen bara besök av farmor & farfar och mormor & morfar. På agendan i helgen står alltså tårtbakning och tårtätning än så länge. Karen har köpt en tårt-kokbok med typ hundra olika tårtor i alla möjliga motiv och figurer, och eftersom Isla inte säger så mycket (eftersom hon inte kan prata) så är det Brydee som ska bestämma tårta. Får se hur detta kan sluta, då Brydee är lika envis som jag kan vara ibland. Hohoo!

På tal om inget, så kan jag ju hälsa Gunnar att Brendan och Terry (Karens styvpappa) gärna kommer och hälsar på dig i Sverige, då jag har berättat att du gärna dricker både öl och whiskey. Brendan frågade mig vad svenskarna mestadels dricker till maten så jag svarade vatten.
-Really? The blokes too?
-Njaa... Not my mum's husband. He drinks his fair share of beer and whiskey.
-Oh really? Me and Taz
(som han kallar Terry) could really get along with him! What's his name?
-Gunnar. G-U-N-N-A-R
-Alright, me, Taz and Gunnaaaaaar could drink some beer then, while everyone else has their water!

Jadu, Gunnar, du har fått dig en riktig Aussie Mate, som gärna skulle ta en eller två öl med dig. Haha!

Godnatt och puss!

Isla

Hej hej aupair, hej hej!

Brydee


Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0