Tack, Prag!

Fördelen med att bo i södra Sverige, nära en relativt stor flygplats är att det ofta inte tar så lång tid att ta sig hem från weekendresan. Vi käkade alla frukost tillsammans vid 8 imorse och 45 minuter senare åkte vi ut till flygplatsen. Ingen av oss reser ju med incheckat bagage så det var bara att direkt gå till säkerhetskontrollen. Daniel och Sophie hade ju sin flight lite senare än oss, så de stannade kvar utomhus i solen medan jag och Fredrik gick vidare.
 
På hemvägen hade vi motvilligt bokat biljett med Ryanair. Ingen av oss är ett fan av flygbolaget samt att de är såna svin på så sätt att de tar betalt för allting, men själva biljetterna är ju avsevärt billigare än hos andra flygbolag. Några dagar innan avresa fick jag ett mail om deras uppdaterade bagageregler sedan november 2018, vilket innebär att om du reser med handbagage får du bara ta med dig en väska som är 40 x 20 x 25 cm. Alltså mindre än en standard size ryggsäck. Min dagliga handväska var till och med större! Och vi som hade tänkt ta med oss en sån liten kabinväska på hjul fick ju tänka om när vi packade. Vi tog en liten ryggsäck till mig och en liten handväska samt en aningens större ryggsäck till Fredrik, som vi fick betala 200 kr extra för. Vi betalade det dock på förhand, för om man gör det vid gaten kan tvingas betala flera tusen kronor. Så det är just på grund av att flygbolaget tar ut så mycket extraavgifter här och där som det inte känns så kul att stödja dem. Visst, det är billigt att flyga, men sjukt störigt att de ska ha betalt för allt. Man vågar ju knappt använda toaletten på flygplanet då de likaväl skulle kunna ta betalt för det också...
 
Vi landade på Landvetter vid 12, i typ 18 grader och regn, och åkte flygbussen in till stan och sedan hem. Åkte och handlade direkt innan vi åkte till Jossefin och hämtade Ellie. Det var en väldigt glad liten hund som fick träffa husse och matte, vill jag säga! Fast hon har såklart haft det jättebra hos moster i helgen.
 
Ni har säkert förstått att vi har haft en jättebra resa och det var också jättekul att både överraska Sophie men också att vara på resa tillsammans med Daniel och Sophie. Prag är verkligen en jättemysig stad och det finns så fina små restauranger och gränder överallt så man vill bara vara ute hela dagarna. Okej att 30 grader kanske är aningens varmt när man är mitt i en stad, men det var ändå skönt att få klämma ut det sista av sommaren innan man förbereder sig på höst. En mycket trevlig weekend har det varit, men som alltid är det skönt att komma hem.
 
Vi hörs vid nästa resa!
 
 
Piss-Ryanair
 
Ser ni Fredrik låååångt där framme, som tittar ut i gången? Jag fick plats 23 och Fredrik plats 8. Ryanair placerar avsiktligt resande långt ifrån varandra, för att man ska betala för att få platser bredvid varandra. Idioter!
 
Välkommen hem till regnet!

Pragborgen och sexleksaksmuseum

Andra dagen i Prag inleddes med en välbehövlig sovmorgon. Vi möttes upp vid frukosten vid klockan 10 och åt i ungefär en timme innan vi i sakta mak gjorde oss i ordning för en dag ute i värmen. Vi tog spårvagn från utanför hotellet, över till Lilla Sidan och upp mot Pragborgen, där Tjeckiens president huserar, och Sankt Vituskatedralen. Den sistnämnda var så jädra stor att det var omöjligt att få med hela på bild. Det var sjukt mycket folk och över 30 grader så man stannade inte ute i solen i många minuter alltså... Väl uppe på kullen där borgen ligger har man jättefin utsikt ut över hela Prag. Vi gillar ju som sagt att komma upp på en höjd när vi är utomlands så att man kan få lite perspektiv på stan uppifrån.
 
Vi promenerade sedan ner från kullen och hittade en lunchrestaurang där jag och Sophie drack asgod lemonad och Fredrik och Daniel provade på tjeckisk gulaschsoppa. Då befann vi oss i de judiska kvarteren av stan där det finns en del synagogor, men vi kunde helt ärligt inte se några som stack ut eller var extra fina, så vi tog bara en lov inne i kvarteret innan vi gick mot shoppinggatan Václavské Nám. Vi passade på att gå förbi marknaden vi var vid igår där de sålde färska bär i små bägare för 20 kr/hg. Så vi köpte en liten bägare och Daniel tog en glass, som vi satte oss på en trottoarkant i skuggan, precis vid en offentlig toalett och käkade i bajslukten. Härligt!
 
Jag shoppade mig faktiskt ett par byxor och en topp inne på Zara och sen strosade vi bara på måfå runt i lite butiker. I och med värmen så måste man ju se till att ta många vätskepauser så vi gick till samma ställe vi var på igår, de med loungeavdelningen med massa kuddar och tog lite öl och hängde där en stund. Det var så mysigt att hänga just där, så varför leta nåt annat ställe liksom?
 
Vi tänkte sen gå tillbaka till hotellet, men gick istället på Sex Machines Museum som låg i närheten, vilket är ett museum tillägnat gamla sexleksaker och andra erotiska uppfinningar. De hade också en liten biograf som visade pornografi från början av 1900-talet. Det var så långt ifrån silikonbröst och regisserade närbilder man kan komma om man säger så, haha. Här var det rediga kvinnor med vildvuxna buskar som drog i snorrar fram och tillbaka! Så styggt!
 
Efter all svett vi dragit på oss under dagen så gick vi sen till hotellet och gjorde oss i ordning för middag som vi käkade på en tjeckisk restaurang. Daniel och Fredrik åt groteska mängder med kött medan jag och Sophie delade på lite vegetariska smårätter. Sen slingrade vi oss fram på de smala gatorna och tog ett par öl på en mysig bar i ett område som kommit att bli lite av vårt favoritområde, med många små restauranger och smala gator. Det konstiga var dock att många restauranger och barer verkar stänga redan klockan 22. Både igår och idag hade vi svårt att hitta ett ställe man kunde sitta på uteserveringen som inte stängde klockan 22. Det kanske har med serveringstillstånd att göra, men på det stället vi valde att sätta oss inne på så stängde hela stället klockan 23. Väldigt märkligt på en fredag och en lördag. Hur som helst så fick vi törsten släckt och vi gick sen tillbaka till hotellet.
 
Imorgon går vårt direktflyg hem till Göteborg 10.20 och Daniel och Sophies flyg via Helsingfors går till Stockholm ungefär en timme senare. Så vid 9 åker vi alla från hotellet så får Daniel och Sophie hänga lite längre på flygplatsen bara, men på så vis så hinner vi ju umgås lite längre.
 
Massor med bilder följer. God natt!
 
Åka spårvagn
 
Spårvagn
 
Gangster!
 
En fin park uppe vid borgen
 
Vakt vid borgen
 
Sankt Vituskatedralen
 
Tja!
 
Mycket folk
 
Maffig
 
Turistare
 
Presidentens residens
 
Katedralen från andra sidan
 
Vaktbyte på gång
 
Prags bästa julbutik tydligen
 
Prag
 
Prag med en liten variant av ett Eiffeltorn uppe på kullen
 
Prag
 
Vi och Prag
 
Ner från kullen
 
Gurka och citronlemonad. Så gott!
 
Lunchdags
 
Gata med massa lyxbutiker
 
Old town square
 
Prag
 
Här står vi och svettas (och Fredrik som gömmer kartan bakom ryggen för att det inte ska synas att vi är turister, haha)
 
Smala gator
 
Prag
 
Bär- och glasspaus i bajslukten
 
Mysigt
 
Groupie!
 
Där uppe hänger Sigmund Freud
 
Sexleksaksmuseet
 
Fredrik och Daniel med jättepenis
 
På väg mot middag