Helsingfors är vackert!

I natt sov åtminstone jag som en sten efter den adrenalinkicken som avslutade gårdagen. Klev upp vid 9-tiden och gick ner i källaren (bland de gamla isoleringscellerna) och åt frukost. Tog det rätt lugnt på morgonen och var ute på stan vid 11-tiden. Började dagen med att ta spårvagnen in mot stan och gick mot Tempelplatsens kyrka som är en kyrka som är helt inbyggd i ett berg. Det är typ som att man har släppt en bomb som har bildat en krater och där i hålet har man byggt en kyrka. Från utsidan så skymtar man bara taket på kyrkan, men där inne är det asballt, med glaspartier som släpper in ljus. Är svårt att förklara men jag tror att ni kan få nåt litet humm om det på bilderna nedan.
 
När vi hade kikat runt en stund i kyrkan så promenerade vi tillbaka mot centrum igen och tog en sväng om förbi Riksdagshuset där Finlands riksdag träffas, dvs. motsvarande vårt Rosenbad. Rätt maffig byggnad ändå. Därifrån pep vi in i ett shoppingcenter så att stackars Fredrik kunde köpa lite solkräm då han brände pannan igår när vi var ute i solen hela dagen. Man underskattar alltid solen på våren/försommaren alltså...
 
Vi blev kvar inne i shoppingcentret en stund och jag hittade faktiskt två par skor och ett nagellack och Fredrik hittade även han ett par nya skor. Hoppas bara att vi får plats med allt i väskorna då vi bara reser med handbaggage den här gången... Gick sen en sväng till Senatstorget och spanade in den maffiga domkyrkan och satt på trappan där och solade en stund. Tog sedan en promenad till en park och satt där och åt glass innan vi gick tillbaka till hotellet.
 
Gjorde oss i ordning och gick sen ut för att käka på en restaurang som ligger i närheten av hotellet som vi hade bokat på förhand. Åt en avsmakningsmeny med fyra rätter och vi fick också in lite smårätter inemellan. Det var satans dyrt men vääääldigt gott ska jag säga. Då det är sista kvällen på den här lilla weekend-resan samt att vi inte ska ut och resa i sommar så tyckte vi att vi kunde unna oss det. Satt på restaurangen i typ 2½ timme innan vi gick tillbaka till hotellet igen, där vi nu ligger och äter chips och kollar på Eurovisionfinalen.
 
Imorgon går flyget hem strax före 12 finsk tid, men i och med tidsskillnaden så landar vi 12.20 svensk tid. Skriver en rad när vi är hemma igen!

Puss!
 
Fängelsefrukost
 
Innanför fängelsets murar 
 
Tempelplatsens kyrka. Man skymtar det grönaktiga ovala taket där ovanför stenarna 
 
Inne i kyrkan 
 
Uppe på berget ovanpå kyrkan 
 
Finväder idag igen
 
Heja Finland!
 
Vi utanför Riksdagshuset
 
Riksdagshuset 
 
Asgod thailunch i shoppingcentret
 
Helsingfors domkyrka vid Senatstorget
 
Glass i en park
 
Restaurang Nokka
 
Gin & Tonic med lingon 
 
Aptitretare: Friterad potatis med tallmajonnäs 
 
Min förrätt: Flera olika variationer av rotselleri med ostcreme och grönkål
Fredriks förrätt: Gös med rabarbvinegrett och flatbread med vitlökssmör
 
Rostade lökar med skirat smör-majonnäs
 
Mellanrätt: Svampbuljong med potatispuré, lingon och sotad purjolök
 
Min huvudrätt: Potatis och gulbeta-gnocchi med pestobovete, rökt svampcreme och picklade kantareller
Fredriks huvudrätt: Grillad anka med kål, palsternackspuré och hallonsås
 
Mellanrätt: Lingon gin & tonic-sorbet 
 
Efterrätt: Chokladpannacotta, chokladmousse och chokladkaka med ringblommesirap 
 
Solnedgång över Helsingfors 

Kommentera här!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0