Sista dagen i Ilulissat

Tidig uppstigning idag för att äntligen åka ut på valsafari! Vi vaknade och det första jag gjorde var att titta om det var dimmigt ute, men det var det icke! Ingen sol tyvärr, men ingen dimma i alla fall. Så vi var helt säkra på att valsafarin skulle bli av. Så vid 8.30 fick vi skjuts från hotellet ner till hamnen och en halvtimme senare var vi på väg ut på havet med halva gruppen. Vi åkte en väldigt liten båt så hela gruppen fick inte plats på en och samma tur.
 
Det var enormt mycket is i bukten när vi åkte ut, så det är ju inte bara att fräsa på med båten, utan vi fick åka väldigt långsamt innan vi tog oss ut ur den värsta drivisen. Det innebar dock att vi fick komma väldigt nära många av de enorma isbergen; mycket närmre än när vi var på isbergscruisen härom kvällen, vilket såklart var jättehäftigt. Till slut kom vi ut på mer öppet vatten och vi kunde åka betydligt snabbare. Alla i gruppen satt inne, men jag satt längst fram i fören på båten, påpälsad som bara den och höll ögonen öppna efter valar eller någon sorts annat havslevande djur.
 
Men trots en 98 % chans att få se valar i dessa vatten så gick vi faktiskt bet och såg inte en enda liten val, trots att vi var ute i över två timmar. Vi var ju tvungna att räkna med kryssandet bland isen också på vägen tillbaka, så turen varade i tre timmar, men det tog oss som sagt väldigt lång tid att både ta oss ut och in igen. Tråkigt att vi inte såg några valar, men vi fick ändå en väldigt fin båttur bland isbergen, så helt ärligt så gjorde det ingenting. Visst, det hade varit fett, men det var ändå okej. Resten av gruppen åkte ut vid 12, och några få vid kl. 15 och vi fick sen veta att ingen av dem hade fått se val, och då åkte vi söderut, den andra gruppen norrut och den sista rakt västerut men ingen hade sett någonting. En grupp hade sett en liten säl som hade tittat upp ur vattnet väldigt snabbt men sedan dykt ner igen, men that was it.
 
Efter båtturen bjöd en av de brittiska kvinnorna som reser ensam in oss och de två tjejerna från Singapore till lunch, så vi gick till ett café och åt en långlunch där jag åt en vegetarisk pizza med bland annat ärtor, morötter och blomkål på. Väldigt annorlunda må jag säga, haha. Det är ju inte helt lätt att få tag på färska grönsaker varje dag här, så grönsakerna jag fick på pizzan var troligen från en mix med frysta grönsaker, så man får nöja sig med det som finns.
 
Vi promenerade sen tillbaka till hotellet där jag satt en stund i solen ute på hotellets terass och solade ansiktet, då vädret under lunchen nu hade spruckit upp och det var strålande solsken och klarblå himmel. Efter en stund blev jag dock lite tung i huvudet och somnade nästan till så jag gick till rummet och vi tog oss båda en power nap. Nån timme senare vaknade vi och gjorde oss då i ordning för den sista gemensamma middagen på hotellet. Vi hade fantastisk utsikt över isfjorden och den nedgående solen vilket inte direkt är något man har varje dag.
 
Middagen var jättegod; jag fick en mix med ugnsrostade grönsaker och svamp, och resten åt buffé med bland annat lamm med rödvinssås. Till efterrätt fick vi den danska nationaldesserten rødgrød, vilket är en bärkräm som serveras med grädde (i mitt fall havremjölk) vilket var väldigt gott.
 
De flesta började droppa av direkt efter middagen, men vi satt kvar och snackade med Frederik och Kristian samt ett danskt medelålders par som vi har pratat lite med under veckan och som är jättetrevliga. De sade godnatt efter en stund och då föreslog guiderna att vi skulle åka till ett annat hotell för att ta en öl, då deras terass ligger precis nere vid vattnet och har om ännu bättre utsikt än vårt hotell. Men de frågade i vår reception innan vi åkte, och det visade sig att det hotellets bar hade stängt, så vi valde istället att ta varsin drink/öl i vår egen hotellbar och gick ut och satte oss på klipporna och tittade på isbergen och solnedgången. Så jädra fint! Det var bara vi två och guiderna som satt där i kanske en halvtimme och pratade om allt möjligt. Både Frederik och Kristian har verkligen varit så jävla bra att ha med på resan, och inte bara för att de kan så mycket om Grönland men också för att de är väldigt trevliga människor. Hade lätt kunnat umgås med dem fler gånger och snacka om skillnader och likheter mellan Sverige och Danmark, och såklart komma fram till vilket land som faktiskt är bäst, haha.
 
Nu ligger vi bara på rummet och ser på isbergen och solnedgången från vårt rum och det är tidig uppstigning imorgon. Vi flyger här från Ilulissat inrikes till Kangerlussuaq vid 8.35, som tar ca en timme, och sen har vi ett par timmar där innan vi flyger mot Köpenhamn. Vi landar i Köpenhamn kl. 21.30 imorgonkväll men då är den ju bara 17.30 för oss, då vi fortfarande är inställda på grönländsk tidszon, så det kommer ju bli lite knasigt när vi ska gå och lägga oss, då vi troligen inte kommer vara så trötta. Vi har ju en natt på ett hotell i centrala Köpenhamn, innan vi tar tåget hem till Göteborg vid 13.30 på fredag. Får se om jag skriver en rad från Köpenhamn imorgon eller om jag tar det när vi väl är hemma igen.
 
Ett par bilder från vår sista dag här i Ilulissat.
 
Nattinatt!
 
Breakfast with a view
 
På väg ut med den lille båten
 
Isberg
 
Isberg
 
Mer isberg
 
Fet!
 
Ser ni isbergs-gubben som ligger ner och sover?
 
En sopbåt på väg till Ilulissat som har samlat sopor från de små intilliggande byarna som inte har egen avfallshantering
 
Det enorma fraktfartyget som kommer en gång i månaden med färsk mat, ofta frukt och grönsaker, från Danmark. Resan från Danmark tar ungefär 10 dagar, och när skeppet väl kommer så är butikerna välfyllda igen, och alla på byn pratar om att "nu kommer äntligen skeppet!". Sån enorm kontrast mot våra konstant välfyllda matbutiker.
 
Utsikt från hotellets terass
 
Får inte nog av isberg!!
 
Enormt glas vin vs. liten öl
 
Rätt schysst middagsutsikt
 
Mer utsikt från terassen
 
Middag!
 
Frederik, Fredrik och Kristian
 
Gin & tonic i kvällssolen med isbergen i bakgrunden
 
Inte mycket som kan slå den här utsikten!

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Synd att ni inte fick se val. Men allt annat ni sett, fantastiskt. Nu längtar vi efter er. Vilken tid kommer ni till Göteborg? Kram

2019-05-23 @ 08:55:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0