I Jesus fotspår i Old City

Började dagen med frukost på sängen, bokstavligt talat. Dukade upp pitabröd, hummus och frukt på sängen och åt vår frukost där. Lyxigt värre, haha. Tog oss ut på stan strax efter kl. 11 och satte kurs mot Old City i östra delen av Jerusalem, som är ett ca 1 kvadratkilometer stort inmurat område som är både kristendomens, judendomens och islams vagga. Det tog oss inte mer än 20 minuter att gå från hotellet och sabbaten fortsätter ju även idag så det var väldigt lite folk ute på stan.
 
Själva Old City ligger som sagt innanför murar, som uppfördes på 1530-talet, då ju Jerusalem i alla tider har stått under olika styren, och som än idag inte direkt lever i harmoni med varandra. Innanför murarna finns det kristna, judiska, muslimska och armenska kvarteren och vårt mål för dagen var dels Västra muren (även kallad Klagomuren) och även att komma närmre Klippdomen och al-Aqsamoskén. Vi kastade oss rakt in i myllret och de smala gränderna med hundratals små butiker som säljer allt möjligt. Vi hittade först rätt på Västra muren som ligger intill ett stort öppet torg, som helt enkelt är en vägg i muren dit både kristna, judar och muslimer går för att be, och även för att stoppa in små lappar med önskningar mellan stenarna, om sådant de önskar få uppfyllt. Det är en helig plats för både kristna, judar och muslimer, och på grund av respekt av dem som står där och ber, men också för att det är sabbat just nu, som ju är en helig högtid, så fick man inte ta några bilder inne på torget eller på muren. Men vi stod en bit ifrån och tittade på de som stod där innan vi rörde oss vidare i värmen.
 
Fortsatte att gå runt bland alla gränder och satte sedan kurs mot ingången till Klippdomen, så vi gick genom de muslimska kvarteren, men när vi kom till ingången till torget där Klippdomen ligger så tog det stopp, för där är bara muslimer tillåtna. Väldigt synd, då själva domen är väldigt vacker. Så vi kom inte ens nära, utan fick nöja oss med att se den på håll. Vi slingrade oss ut från gränderna och gick sedan in till muséet Tower of David som är en del av Old City som är ett citadell där man har hittat arkeologiska fynd som är över 2 700 år gamla. Slutligen gick vi upp högst uppe på muren så vi hade jättefin utsikt över Klippdomen och Olivberget som ligger i bakgrunden. Efter tre timmar ute i den 30-gradiga värmen gick vi in på ett lunchställe och åt hummus och falafel till lunch. Därefter gick vi i sakta mak tillbaka mot hotellet.
 
En stor skillnad här i Jerusalem mot Tel Aviv är att vi ser sååå många fler poliser, militärer, och även civilklädda (vad vi antar och hoppas är militärer eller poliser) som bär enorma vapen. Och då pratar vi inte bara pistoler, utan enorma automatvapen. Det är en grej att se någon bära vapen som samtidigt har uniform, men det känns rätt läskigt när man ser snubbar i 20-25-års åldern gå omkring i civila kläder med ett enormt vapen runt kroppen. Jerusalem är ju en stad som är helig för både kristna, judar och muslimer och det har i tusentals år varit en konflikt mellan dessa religioner. På grund av det utförs det ibland attentat och attacker, och konflikten mellan Israel och Palestina är så långtgående och komplicerad att jag inte alls är tillräckligt insatt i det för att förklara det här. Men det är i alla fall en av anledningarna till varför vi ser betydligt fler beväpnade militärer och poliser här än i Tel Aviv då ju Jerusalem är den heliga staden där både Jesus och profeten Mohammed ska ha gjort vissa saker som människor av dessa religioner skattar högt. Så det är minst sagt en komplicerad historia här i Jerusalem, och som utsomstående är det både skrämmande och intressant att lära sig mer om det.
 
När vi kom tillbaka till hotellet tog Fredrik en tupplur och jag tränade i en timme, och sen satt vi en stund ute på terassen innan vi gick ut för middag. Och vid solnedgång idag så är ju sabbaten slut så det var enormt mycket mer folk ute på stan idag än igår kväll. Trots det håller inte alla restauranger öppet utan har stängt hela dagen idag och öppnar först imorgon. Men vi hade i alla fall kollat upp en restaurang vi ville gå till, men de tog endast förbokningar, om man inte ville vänta 30-40 minuter, vilket vi inte kände för. Så vi strosade runt en stund innan vi hittade ett burgarställe där vi tog varsin burgare innan vi gick hemåt igen.
 
En rolig grej angående det här med sabbaten är att vi har två hissar här på hotellet. Och nu under sabbaten så får man ju inte jobba eller använda elektricitet, så en av hissarna är så kallad "sabbathiss", vilket innebär att den går av sig själv dygnet runt och stannar på varje våning. Så om du är praktiserande jude så kan du alltså åka hiss utan att aktivt trycka på knapparna, om du använder sabbathissen. Daniela berättade också för oss att de som är riktigt hardcore, de förbereder till och med bitar av toapapper innan sabbaten börjar för att man inte ska behöva "arbeta" med att dra av toapapper från rullen när man är på toaletten. Både intressant, speciellt och konstigt enligt mig!
 
Vi såg varken Jesus, Mohammed eller Abraham idag, men det är ju onekligen coolt att gå omkring bland hus och innanför murar som är flera tusen år gamla och tänka på hur det såg ut på Jesus tid.
 
Nattinatt!
 
Frukost på sängen
 
Paraplygata
 
Jerusalem
 
Stadshuset
 
Hej!
 
På väg mot Old City
 
Jaffa Gate
 
Inne i gränderna
 
Gränder
 
Klippdomen, och man ser Västra muren precis nedanför, in mot torget. Nu hade vi lämnat torget, så jag tänkte att det var okej att ta en bild här, då man ju knappast ser människorna som står och ber
 
Toppen av al-Aqsamoskén
 
Flaggor
 
Vacker buske
 
Fler paraplyer, men i miniversion
 
Jag strosar
 
Jerusalem, och muren till höger
 
Inne i Tower of David-muséet
 
Inne i tunnlarna
 
Utgrävning
 
Utgrävning
 
Minaret
 
Så här ser Klippdomen ut i närbild, och i genomskärning
 
Utsikt över Klippdomen och Olivberget
 
Klippdomen
 
Jerusalem
 
Hej från Jerusalem!
 
Hummus, falafel och sallad till lunch
 
Utanför muren
 
Fick en liten kompis på fönsterbrädan
 
En chassidisk familj, i typiska kläder

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Den guldiga kupolen ser man överallt. Det pyntas väldigt mycket. Tänker på paraplyerna. Familjen såg speciell ut. Kul med alla bilder. Alla sju säger Kram❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Svar: Ja, den lyser verkligen! Det är en väldigt fin och pyntad stad, ja :)
Pussa på dem från oss!
Hanna-Sofia

2023-07-01 @ 22:02:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0