Sveaborg och Metallica

Imorse vaknade vi vid 8.30 och gick ner för att äta frukost strax därefter. Då vi skulle byta hotell så checkade vi ut direkt efter vi hade gjort oss i ordning och promenerade sedan till vårt andra hotell, som bara låt ett par hundra meter därifrån.

 

Och det här hotellet som vi bor på nu heter Hotel Katajanokka och är faktiskt ett gammalt fängelse! Så sent som 2002 som var det ett fungerande fängelse, men sedan 2007 är hela byggnaden omgjord och fungerar nu som ett hotell. Men det är hur mycket som helst som fortfarande finns kvar som påminner om att det har varit ett fängelse. Vårt rum är superduperfint och har varit två celler en gång i tiden, då man ser i taket vart väggen mellan de två cellerna gick. Vårt rum är inte särskilt stort, så kan knappt tänka mig hur trångt det skulle vara att ha två celler på samma kvadratmeteryta! Trots att vi kom hit redan vid 10.30 så var vårt rum redan klart och vi fick checka in på en gång. Vi lade bara av oss grejerna och gick ut på stan.

 

Tog oss ner till hamnområdet för att ta en båt över till ön Sveaborg som ligger 15-20 minuters båtresa från hamnen. Sveborg var en fästning som byggdes för att skydda Finland mot Ryssland, men när väl ryssen kom på 1800-talet så drog Sverige och lämnade det fritt fram för Ryssland att ta över stället. Hela ön består egentligen av flera småöar med kanoner, fästningar och murar bevarat sedan dess. Det är jättefint att bara strosa omkring och man kan sätta sig ner på ett café eller restaurang eller bara i gräset någonstans och ha det gött. Vädret har varit omväxlande varmt och blåsigt då vi har varit ute precis vid kusten hela dagen. Så ibland var det så varmt att man kunde gå helt utan jacka, men ibland åkte både jacka och scarf på, men strålande sol hela dagen ändå. Vi promenerade runt på ön i flera timmar, och tog efter halva tiden en lunch på en av restaurangerna. Åkte tillbaka till Helsingfors vid 14.30-tiden och gick då tillbaka till hotellet för att göra oss i ordning för middag och senare också konsert!

 

Tog spårvagnen direkt här utanför hotellet och åkte in mot centrum för att käka ett hamburgerställe som vi hade läst om på nätet. Fredrik tog en baconburgare och jag tog en falafelburgare och så delade vi på sötpotatispommes frites. Så gott! Efter vi hade käkat gick vi till Hard Rock Café och tog varsin öl innan vi rörde oss mot centralstationen. Därifrån tog vi ett tåg lite norr om centrum för att åka till Hartwall Arena där konserten skulle hållas.

 

Som alltid så får man stå i kö en stund innan vi fick komma in, och vi blev insläppta på planen för ståplats ungefär 1½ timme innan Metallica skulle gå på. Norska Kvelertak var förband, men då jag såg dem i Globen för en vecka sedan då jag var på den Metallicakonserten och inte tyckte att de var särskilt bra så lyssnade jag bara med ett halvt öra. Vi stod precis där Metallica skulle komma in, då scenen var i mitten av hela arenan, så när förmusiken börjar så står man ju på tårna för att försöka nå dem och få en high-five när de kommer in. Tyvärr lyckades vi inte när de kom in för vi var liiite för långt ifrån.

 

Det här var ju min tionde konsert och jag måste säga att det var en av de bästa. Både vad gäller vilka låtar de spelade samt upplevelsemässigt, för vi stod så himla bra till och såg så bra hela tiden. Efter 2½ timme när konserten var slut var fötterna ömma, min röst alldeles hes av allt skrikande och jag hade både lyckats få tag på ett plektrum samt fick en high-five av basisten Rob Trujillo på vägen ut. Så jävla grymt!

 

Tog sedan tåget tillbaka till Helsingfors igen tillsammans med tusen andra pers så man fick stå som packade sillar. Åkte sedan spårvagn tillbaka till hotellet och däckade i sängen vid 1-tiden, fysiskt väldigt trötta men ändå höga på adrenalin efter den kungliga konserten!

 
Utsikten från vårt första hotell. Sol!
 
Välkommen till fängelset
 
Vårt lilla rum på fängelset
 
Jättelåga celldörrar
 
Korridoren 
 
Mer fängelse
 
Fängelse
 
Helsingfors hamn
 
Hamnen
 
Moi moi!
 
På väg till Sveaborg
 
Hej där!
 
Skärgård
 
Sveaborg
 
Sveaborg
 
Militäranläggning
 
Gäss
 
 
Sveaborg
 
Bostadshus. Bor ca 800 bofasta på ön 
 
Hej hej!
 
 Sveaborg 
 
Söta små hus
 
Kyrka
 
Fästning
 
Sveaborg
 
Kanoner
 
Mer fästning
 
Kanon
 
Fästning
 
Sveaborg
 
Kungsporten (och kung Fredrik)
 
Tillbaka på fastlandet igen
 
Uspenskijkatedralen 
 
På Nghty Burger 
 
Redo för konsert!
 
På centralstationen
 
Hartwall Arena
 
I väntans tider
 
Här sitter vi och väntar
 
 
METALLICA!!
 
Metallica
 
Rob Trujillo
 
James Hetfield
 
James 
 
Metallica
 
Metallica 
 
James
 
James
 
Kirk Hammett
 
Rob
 
Kirk, James och Rob
 
James
 
Lars Ulrich och James
 
Kirk
 
Rob kom ner nedanför scenen precis där vi stod
 
James
 
"Moth into flame"
 
Metallica
 
Metallica
 
Lars
 
Metallica
 
Kirk och "Nothing else matters"
 
James
 
James och Rob
 
Kirk kastar plektrum. Tack för en grym konsert!!
 

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Ni måste haft tur att ni kom så nära på konserten🎶🎶

Svar: Jaa, så jävla fett!
Hanna-Sofia

2018-05-12 @ 21:51:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0