Stranddag

Efter egenköpt frukost som vi åt på rummet var vi ute på stan vid 10.30 och rörde oss mot stranden. Vi har ju två hela dagar kvar i Tel Aviv innan vi åker hem på torsdag, så dagen idag har vi spenderat på stranden. Gick till Jerusalem Beach som var den vi var på sist också, då det var så bra här, och gångavstånd från hotellet. Och vad mycket skönare det är att bada i Medelhavet än i Döda havet som inte ens svalkar! Är så skönt i vattnet här att man inte ens vill gå upp.
 
En grej som hände på stranden var att vi observerade två unga killar, kanske i 18-års åldern, några rader framför oss, som kom och lade sig på solsängarna med en stor jädra högtalare på släp. Är ju alltid störigt när någon på stranden tar med sig högtalare för att blasta musik som ingen annan vill höra på. Men när de började spela så var det ändå inte helt dålig musik, men de spelade ändå väldigt högt. Efter en stund kom dock en av badvakterna och bad dem att sänka, vilket de gjorde. Men efter en stund så säger Fredrik "varför är polisen här?" varpå vi ser fem poliser och två badvakter stå och prata med killarna. De pratar ju på hebreiska så vi har ju såklart ingen aning om vad de säger. Och som jag har sagt tidigare så har ju polisen och militären här inte bara små pistoler i hölster utan de har automatvapen bärande på axeln. Så om jag stod med fem tungt beväpnade poliser runt mig hade jag inte varit så kaxig som en av killarna var. För herregud vad han höll på att tjafsa tillbaka mot dem, så som vissa kaxiga killar kan hålla på. Undrade såklart vad som hade hänt, då de hade sänkt musiken och nu när poliserna var där hade de stängt av den helt. Efter en stund kom en annan badvakt till oss för att kolla vårt kvitto för att se så att vi hade betalat för våra solsängar, vilket vi såklart hade gjort, och då frågade jag vad som pågick vid killarna. Badvakten säger då att de har haft med sig glasflaskor till stranden, vilket är strängt förbjudet, och medför en bot på 500 shekels, alltså nästan 1 500 kr. De gör utrop i högtalarna på stranden med jämna mellanrum, t.ex. att man ska hålla koll på sina grejer, eller meddela personalen om någon "misstänkt aktivitet" på stranden. Och i dessa utrop säger de också mycket riktigt att det är förbjudet att ta med glasflaskor till stranden, och nu blev de här killarna alltså tagna för det. Efter mycket om och men så följde en av killarna med där ifrån, men kom tillbaka lite senare. Men det tog inte länge till innan poliserna kom tillbaka och bad dem båda gå där ifrån, vad de nu kan ha gjort den här gången. Så trots att det stod fem poliser med automatvapen runt honom så vågade han ändå tjafsa tillbaka, trots att de troligen visste om att de hade gjort fel. De lämnade igen men vi såg dem ännu en gång och de blev nu avvisade en tredje gång. Ungdomar...! Allt gick såklart lungt till, trots lite tjafs, men det var ju verkligen första gången vi såg så många poliser i full uniform med automatvapen på stranden.
 
Mitt på dagen gick vi och åt lunch vid stranden, och jag såg då att jag hade fått ett sms från min kollega Dada som frågar om vi är okej då det har varit en attack i Tel Aviv. Ni har säkert sett på nyheterna att Israel igår slog till mot ett palestinskt läger på Västbanken som tros vara ett tillhåll för terrorister. Vi såg det på CNN-nyheterna igårkväll och kollade även nyheterna imorse för att se om något har eskalerat eller blivit värre. Staden där de slog till ligger trots allt bara drygt 10 mil här från Tel Aviv och när nyheterna säger att det är det största anfallet på över 20 år så är det klart man blir lite orolig. Och attacken som då hade skett här i Tel Aviv idag var att en bil hade kört in i en mindre folkmassa, men där uppgifterna just nu är att själva bilföraren är den enda som har dött, och fem personer har olika omfattning på sina skador. Mannen som körde ska ha varit från Västbanken och ha gjort det här som en vedergällning för Israels attack igår. Det som skedde här i Tel Aviv var långt från stranden där vi var, så om inte Dada hade skrivit till mig eller att vi sen hade sett det på nyheterna så hade vi inte märkt av det. Det är såklart väldigt obehagligt att sådant här händer när man är i landet och även i samma stad, och när vi gick hem från stranden vid 16.30 i eftermiddags var det klart att man var lite extra vaksam när man gick över gatan, men det obehagliga med alla sorters attacker är ju att man aldrig kan förutse dem. Det är klart vi kan hålla oss inne de här sista dagarna innan vi åker hem, men så länge stämningen på stan inte är obehaglig eller vi märker att folk börjar hålla sig inne mer, och om vi bara är lite mer vaksamma när vi är ute så känner vi att det är okej. Och framförallt om inte UD uppmanar alla svenskar att ta sig hem nu på fläcken, men det tror jag inte kommer hända om inget mer överjävlig händer. Så vi håller koll på nyheterna men vältrar oss inte i det, för att inte uppslukas totalt av allting, och just nu rapporteras det inte om något nytt heller.
 
Så vi kom tillbaka till hotellet strax före kl. 17, duschade och tog det lungt en stund innan vi gick ut och käkade. Idag gick vi till ett helt veganskt sushiställe som hade säkert 50 olika varianter på menyn. Så vi blev helt överväldigade och fick fråga servitrisen vad hon rekommenderade. Det vi valde var hur gott som helst och vi blev till och med bjudna på varsin shot av servitrisen, haha. Gick hem genom en jättemysig gata som hade stängts av från all biltrafik och gjorts om till en bargata, med fler vinbarer och restauranger som hade bord ut på gatan. Väldigt mysigt.
 
Nattinatti!
 
 
Mot stranden!
 
Tel Aviv
 
La playa
 
Lunch
 
Vacker buske
 
Fina balkonger
 
Bargatan
 
Gyoza till förrätt
 
Och edamamebönor
 
Sushi!
 
En liten sitthörna på restaurangen
 
Bargatan
 
Snyggt upplysta fönster!

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Det har varit en händelserik dag för er. Sov gott😴säger vi ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ i Ingribyn.

2023-07-04 @ 22:30:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0