Masada och Döda havet, i land nr. 54

Första dagen på semestern som vi inte har tagit sovmorgon! Klockan ringde redan vid 06.40, och en timme senare var vi ute på stan för att ta oss till ett närliggande hotell för att bli upphämtade av vår turbuss. Vi har dividerat fram och tillbaka i flera dagar hur vi skulle göra för att ta oss till Döda havet som bara ligger drygt tre mil från Jerusalem. Vi har tänkt alltifrån att ta en vanlig lokalbuss till att hyra bil och köra själva. Men vi har också tittat på olika dagsturer och hittade flera stycken som inte bara gick till Döda havet utan även till Masada, som är en antik fästning som ligger högt uppe på en klippa i Judeiska öknen, öster om Jerusalem. Det tyckte vi verkade coolt, så vi bokade turen som avgick idag vid åttatiden.
 
Blev upphämtade vid hotellet som sedan tog oss till en större uppsamlingsplats som ligger på Skopusberget, nära Olivberget här i Jerusalem. Utsikten över stan var superfin och vi klappade en söt liten kattunge under tiden vi väntade på guiden. Totalt blev vi 16 stycken i gruppen där alla, utom vi och en kille från Tjeckien, var amerikaner. Det var väldigt skönt att vi inte var så många, då vår guide berättade att han hade gjort samma tur förra veckan, och då var de 46 stycken (!).
 
Vi lämnade Jerusalem strax före kl 9 och första korta stoppet vi gjorde var vid punkten som ligger vid havsnivån, alltså 0 m.ö.h. Därefter befinner man sig i så låg terräng att man är under havsytan. Så vi stannade där, tog ett par bilder och åkte vidare.
 
Jag skrev ju igår att jag inte är någon expert på konflikten mellan Israel och Palestina, eller Västbanken som många också kallar Palestina. Men förenklat sett så beslutade FN på 40-talet, efter andra världskriget, att göra en tvåstatslösning, alltså att både Israel och Palestina skulle få finnas här, istället för att låta judar och muslimer leva sida vid sida i ett och samma land, på grund av historiska konflikter mellan religionerna. Muslimerna ville ha sitt land Palestina, och judarna ville ha en egen stat i form av Israel. Varför de ville åt samma land, är ju helt enkelt för den heliga status som Jerusalem och hela området här har för båda religioner, så det var inte så enkelt som att t.ex. judarna kunde flytta till ett annat land. Efter flera krig där grannländer inte tyckte att det var okej att Israel helt plötsligt skulle kunna överta delar av det som sedan länge varit Palestina, så har dock Israel ockuperat större och större delar av landet som inte har varit bebott av muslimer, och därför har man idag delat in Israel i tre zoner: A, B och C där zon A är helt under palestinskt styre, zon B är även det under palestinskt styre men Israel har militär kontroll över området, och zon C är helt under israeliskt styre. Vi har idag varit i zon C alltså rent geografiskt ligger i Palestina, men står under israeliskt styre. Zon C börjar i stort sett redan i Old City i Jerusalem, då gränsen mellan zonerna skär mitt igenom stan. Vissa länder har inte ens erkänt Palestina som ett eget land, och som ni hör, så är ju allting väldigt komplicerat. Men om du skulle fråga en palestin skulle hen garanterat säga att vi har varit på palestinsk mark idag, då vi ju har befunnit oss i zon C som geografiskt tillhör Palestina. Så jag säger check till land nr. 54 idag!
 
Vi åkte nu vidare österut, mot Döda havskusten. Och även om vi skulle valt att hyra bil eller ta lokalbussen hit så är det inte bara att köra till Döda havet och hoppa i vattnet. Området är enormt hårt drabbat av erosion och vattenlinjen sjunker med över en meter per år. Den djupaste punkten i Döda havet är idag på 374 meters djup, så om havet fortsätter att sjunka så kommer havet vara borta om ett par hundra år. På grund av erosionen så har flera slukhål öppnat sig och marken nära strandkanten är mycket instabil. Längs vägen stod det hur många skyltar som helst om att man inte får gå ner mot vattnet, på grund av att marken är så instabil. På ett ställe så har man varit tvungen att dra om vägen då en del av den briserade ner i ett slukhål för 15 år sedan. Så hela området är väldigt instabilt, så man måste åka till rätt ställe om man på ett säkert sätt ska kunna ta sig ner till vattnet.
 
Men innan vi åkte ner till själva havet så åkte vi till den gamla antika fästningen Masada. Den ligger på en 400 meter hög platå och fästningen byggdes som ett palats på 30-talet före Kristus. Fästningen togs över av romarna år 73 e.Kr., och enligt "traditionen" brukade alltid romarna förstöra det man har tagit över. Men de drygt 1 000 judar som bodde här ville inte få fästningen förstörd, så när de insåg att romarna skulle ta över, så dödade alla män sina familjer för att slutligen dra lott om vem som skulle döda vem av de kvarvarande männen, då självmord är förbjudet inom judendomen. Slutligen var det bara en man kvar, och han föll över ett svärd, som för att "oavsiktligt" ta livet av sig. Så när romarna slutligen lyckades ta sig upp för platån och fann att alla var döda så lät de fästningen stå kvar, men den förstördes ändå i en jordbävning ett par hundra år senare. Men arkeologer har byggt upp mycket av det som var raserat, och längs med väggarna på de olika byggnaderna så har man ritat ett streck för vad som var original och vad som var rekonstuerat. Vi tog förresten en linbana upp, vilket var väldigt coolt då man fick en majestätisk utsikt över öknen. Det fick vi såklart uppe på platån också, men jag insåg att när allt är färgat i samma sandiga färg så är det nästan svårt att förstå hur högt uppe vi är. Kan ju också tillägga att det var orimligt jävla varmt idag, och när vi var uppe på platån så blåste det förvisso lite då och då, men temperaturen låg på "behagliga" 38 grader...!
 
Efter ca 1,5 timme uppe vid fästningen åkte vi ner och åt lunch på restaurangen vid informationscentret. Vid kl. 14 åkte vi tillbaka norrut för att nu åka till stranden vid Döda havet. Det finns ett par stränder och ställen att åka till längs med kusten, och vi åkte till den nordligaste där världens lägst belägna bar ligger. Det är en anläggning så det finns omklädningsrum, duschar, en restaurang och så vidare, så vi bytte om för att ta flera långa trappor ner till vattnet. När man byggde parkeringsplatsen, omklädningsrummet osv. så var det inte så långt ner till stranden som det är idag, så det blir tydligare för varje år att vattnet sjunker undan så mycket som det gör.
 
Och man tror inte att det är möjligt, men temperaturen hade nu stigit till underbara 43 grader så vi hade bråttom att komma i vattnet, men det finns mycket tydliga regler kring hur man ska bete sig i vattnet. Man flyter ju som bekant i Döda havet, på grund av att det är så otroligt salt. Salthalten är hela 34% och på grund av det får man under inga omständigheter bl.a. doppa huvudet under vattnet (pga. att det svider ohyggligt mycket i ögonen om man gör det), skvätta vatten på andra, dricka vattnet (vem fan som nu skulle få för sig det), simma på mage och lite annat. Vi hade också med oss badskor på grund av att vattnet är väldigt grumligt på grund av salthalten men också all mineralrik lera, och för att det finns vassa stenar i vattnet. De första stegen ut i vattnet var som att kliva ner i ett badkar. Luften var 43 grader och vattnet höll nog en temperatur på 33 grader. Det var inte så att man brände sig men det var orimligt varmt, och inte svalkande alls. Och det här med flytandet är ju väldigt lustigt. Man sätter sig ner som på en stol och när man lyfter upp benen från bottnen så ploppar underkroppen bara upp som en kork, haha. Jättelustigt! Och om man står lite lutad åt sidan så ploppar underkroppen upp av sig själv, och man vill inte ligga på mage på grund av risken att få vatten i ansiktet. Det är jättekul men en jättekonstig känsla. Man får inte bada i mer än 20 minuter för att det är så jädra salt, så man får gå upp och skölja av sig och sen vänta en stund innan man får gå i. Och den enda regeln jag bröt mot var såklart att smaka på vattnet. Jag duttade tungan pyyyyttepyttelite på min hand och alltså det fräter på tungan för att det är så salt. Det skvätte upp lite på mina läppar också så när jag slickade mig om läpparna så sved det på hela tungan och man får rysningar över hela kroppen för att det är så salt. Sjukt äckligt!
 
Vi stannade inte vid Döda havet mer än i 1,5 timme, men det räckte mer än väl, då 1) det var 43 grader varmt ute, 2) vattnet svalkade inte 3) man KAN INTE vara ute i den värmen längre än så. Om vi hade tagit lokalbussen t.ex. så hade vi fått stanna där i 4-5 timmar och då hade vi nog svimmat av värmeslag, så 1,5 timme räckte mer än väl. Vi samlade sedan hela gruppen och åkte vidare mot Jerusalem där vi var tillbaka vid 17-tiden.  När vi klev ur bussen så var de 28 graderna en oerhörd lättnad och för första gången sen vi kom hit till Jerusalem så tyckte vi att det var riktigt behagligt ute, haha. Har nog aldrig känt att jag behövde en dusch mer än idag, så vi gick tillbaka till hotellet efter att ha blivit avsläppta och njöt på rummet av de 23 graderna vi hade ställt in AC:n på imorse. Efter vi hade duschat så gick vi ut på stan och vi var inte jättehungriga så jag tog en falafel i pitabröd och Fredrik tog kebab. Köpte med oss lite öl och satte oss uppe på hotellets terass innan vi gick tillbaka till rummet.
 
Är väldigt glad att vi valde att ta en tur idag, trots att det såklart är lite dyrare än att göra det själv så är det ovärdeligt att få så mycket information av någon så kunnig, som det vi har fått från vår guide idag. Så vi är jättenöjda med vår dag i Palestina och var även väldigt glada över det kyliga kvällsvädret här i Jerusalem nu ikväll, då det har varit ca 20 grader svalare än vid Döda havet.
 
Puss och godnatt!
 
 
Utsikt över Jerusalem
 
Redo för en dag i öknen!
 
Supersöt och aschill kattunge
 
Öken
 
Havsnivån! Alltså 0 m.ö.h.
 
Döda havet
 
Öken
 
En växt med den giftiga frukten sodomsäpple
 
Masadaområdet
 
Upp på klippan
 
Öken!
 
Sista delen av stigen om man vill gå upp, vilket tar ca. 45 minuter, men som alltid är stängt mitt på dagen på grund av värmen
 
Stor flagga. Och fastän vi var i Palestina, så är inte staten Palestina erkänd av Israel, så det är inte så att palestinerna kan sätta upp sin flagga där de vill, särskilt inte i zon C
 
Ruiner av en pool
 
Masada
 
Rester av mosaik
 
Mer öken
 
Masada
 
Hej från öknen!
 
VARMT!
 
Masada
 
Öken
 
Stare
 
Masada
 
Mer öken på väg mot Döda havet
 
Framme vid Döda havet
 
Beachbabe
 
Nämen här ligger jag och flyter!
 
Så konstig känsla!
 
Fredrik flyter
 
Jag flyter
 
Lerigt värre
 
Kalia beach
 
Badare!
 
Mur mellan Israel och Palestina som Israel har satt upp för att hindra palesinska terrorister att ta sig in i Israel
 
Jerusalem by night

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Måste vara skumt att bada i Döda havet men kul att ha gjort det. vi fyrbenta håller oss till sötvatten. Kram från oss sju❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Svar: Ja det var onekligen skumt men väldigt kul :)
Hanna-Sofia

2023-07-04 @ 22:43:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0