Hobbiton & Auckland

Nu måste jag säga att jag har besökt ett ställe som jag har velat besöka enda sen första Sagan om Ringen filmen kom ut, och sen jag fick veta att man kunde åka dit - Matamata, även känd som Hobsala eller Hobbiton. Vi åkte från Rotorua vid halv nio imorse och kom fram till Matamata ungefär en timme senare. Gick till ett informationscenter och köpte biljetter till Hobbitonturen som skulle avgå vid 10.45. Strosade runt lite i Matamata och Daniel tog sig en kaffe innan vi tog bussen ut dit själva filmandet tog plats.

Har ju fått rätt mycket information om både Matamata och om familjen som äger farmen, så det var inte endast snack om filmerna i sig. Familjen som äger farmen och landet där filmen tog plats heter Alexander och dom har fortfarande får och kor på markerna, så det är privat mark så därför kan man inte bara ta en bil och sticka dit själv och kolla. Vi betalade $58 för turen, vilket var enligt mig ett rimligt pris att betala för det vi fick se. Åkte från Matamata vid 10.45, och kom fram ca. 20 minuter senare.

Egentligen ser hela landskapet runt Matamata ut som The Shire och Hobbiton men vi åkte i alla fall in på en smal grusväg där får sprang löst överallt. Stannade till på diverse ställen och fick veta vart alla skådespelare hade haft sina husvagnar och vart dom hade blivit sminkade osv. Första stoppet medan vi fortfarande satt i bussen var där man kunde se där Frodo och Gandalf träffas i första filmen. När Frodo säger "You're late" och Gandalf svarar "A wizard is never late, Frodo Baggins", så man kunde se den lilla avsatsen Frodo stod uppe på.

Åkte sen ner till parkeringen och började gå vandringen genom själva Hobbiton. Det första man såg var de resterande hobbithålorna som det nu finns 17 stycken kvar av, och vid inspelningen fanns det lite över 30 stycken. Lite varstans satt det foton uppsatta från filmen så man kunde föreställa sig lite lättare hur det såg ut när alltsammans var uppbyggt.

Gick sedan vidare och stod sen under det enorma Party Tree, från första filmen när dom firar Bilbos födelsedag. Stod då på fältet framför trädet där själva festen pågick. Kollade sen in sjön som man kan se när Gandalf och Frodo åker den hästdragna vagnen genom Hobbiton och där stenbron som dom åker över en gång har varit. Där satt det även en skylt med en bild som var tagen ut över området och då berättade våran guide att under inspelningen så var det totalförbud på att ta kort på inspelningsplatsen för eget bruk, så att inga bilder skulle läcka ut innan filmen var klar. Och den här killen som tog det här kortet jobbade med produktionen och visste såklart om fotoförbudet och  alla bilder man tog på plats tillhörde New Line Cinema, dvs. filmbolaget som äger rättigheterna till filmen. Och på grund av fotoförbudet så fick den här killen sparken på en gång. Tyckte det var lite kaxigt att dom faktiskt hade satt upp hans bild på området. För det var en jäkligt bra bild, och han visste ju om förbudet, så skyll dig själv säger jag!

En annan intressant historia guiden berättade var att under inspelningen av Hobbiton hade filmbolaget tagit kontakt med Nya Zeelands regering om att det skulle råda flygförbud ovanför inspelningen, och att ingen fick flyga lägre än 5000 meter ovanför. Detta för att ingen skulle kunna ta kort eller filma området från luften. Om det nu trots allt skulle ske, blev flygplatsen där planet skulle landa meddelat, och när planet landade stod Konstapel Blå och väntade och konfiskerade alla kameror och all filmutrustning som fanns ombord, och piloten förlorade även sin licens och skulle aldrig få en chans att få tillbaka den. Trots att alla i flygbranschen visste om detta, hände det ändå två gånger att piloter blev av med sin licens. Vissa kan helt enkelt inte hålla sin nyfikenhet i styr.

Gick sen runt till själva hobbithålorna och vi fick se den där Sam bodde i första filmen, och kullen där han bodde tillsammans med sin fru Rosa i sista filmen. Dom hade inte bevarat den hålan, utan det var bara kullen som var kvar. Den bäst bevarade hålan var ju såklart Bag End, eller Baggershus som den heter på svenska, dvs. där Frodo och Bilbo bodde. Där kunde man gå in, men det var bara ett fyrkantigt rum i jorden, eftersom all inspelning inne i hålorna, skedde i en studio i Wellington, där den mesta av produktionen tog plats.

Våran guide frågade oss vid ett tillfälle om det var någon av oss som kunde prata alviska. Det var väl ett par i gruppen som kunde några få ord (Mellon = Vän, är det enda jag kan). Han berättade då att det var en gång ett par han hade med på sin tur som pratade flytande alviska. Han mindes inte vilket land dom var ifrån, men frun kunde ingen engelska, så mannen som kunde lite engelska, lyssnade på guiden och översatte sen på alviska till sin fru. Det är ju helt jävla sjukt hur långt vissa människor kan gå för att ta del av Sagan om Ringen historien. Men som han sa, att för vissa människor är Sagan om Ringen som Bibeln, och Midgård finns verkligen på riktigt. Det var även en annan kille som var med på en tur som kunde säga exakt vilka hober som hade bott i alla 17 hobålorna som finns kvar. Våran guide berättade bara om den hålan Sam bodde i i första filmen och i sista, och även om Bag End. Inte ens han visste vilka hål som var bebodda av vilka hober.

Vandrade sedan upp ovanför Bag End och hade då samma utsikt som Gandalf och Bilbo hade från första filmen när dom sitter på en bänk och röker pipa i solnedgången. Men det lustiga är att solen går ner åt andra hållet, så när dom spelade in "solnedgången" var det faktiskt jättetidigt på morgonen och det är en soluppgång man ser i filmen. Himlen är dock äkta, så det är ingen fejkad rosa himmel man ser, men det är en soluppgång istället för en solnedgång.

På ett par bilder som jag har så syns det gröna staket runt ett par träd som nyligen har planterats. De träden är till för den kommande filmatiseringen av Bilbo som Peter Jackson faktiskt inte kommer att regissera. Han kommer vara medregissör men det är Guillermo Del Toro som ska vara regissör på Bilbo, och det är inte Ian Holm (som spelar Bilbo i Sagan om Ringen) som ska spela Bilbo i den kommande filmen. Det är på grund av att Bilbo handlar ju om själva Bilbos ungdom, och Ian Holm är ju idag närmre 70 år. Visst att man kan göra mycket med smink, men någon måtta får det väl kanske vara.

Tog massor med kort och jag tyckte det bara var så himla häftigt att stå mitt i Hobbiton, där det hade varit ett sånt pådrag med massa skådespelare och människor. Som mest var det 400 människor på plats samtidigt, och filmatiseringen tog ca. tre månader. Det tog ungefär nio månader att bygga upp hela Hobbiton, och byggnationerna började redan 1999, dvs. för 11 år sen! Dom hade även hjälp från New Zealand Army som bidrog med stora maskiner såsom grävskopor och lastbilar för att gräva upp området och skapa vägar osv. Det är verkligen helt sjukt vilken perfektionist Peter Jackson är, och hur långt han gick för att allt skulle se autentiskt ut.

Vid ett tillfälle när vi stod nere vid sjön sa våran guide att om man tittar 360 grader runt sig fanns det just där ingen bebyggelse, inga hus, inga vägar eller nånting som man skulle kunna relatera till nutid. Allt förutom ett litet skjul långt över sjön. Men det hade blivit förklätt till ett träd under filmandet, och blivit täckt med grenar och löv för att man inte skulle kunna upptäcka det. Jag vet inte om man ser skjulet i filmen, men det är nånting jag allt ska kolla upp.

Hur som helst så är jag verkligen helnöjd med att vi tog den turen. Har hört av många som har åkt på den att det egentligen inte är så mycket att se och att det inte är värt pengarna. Jag tyckte helt klart av de inspelningsplatser vi har besökt här på NZ, att det här har varit den bästa. Landskapet är så otroligt vackert och man känner verkligen igen sig från filmerna. Men jag kan ju säga som så att jag inte direkt kommer se filmerna på samma sätt som förut. Det är inget jag känner har förstört filmerna på nåt sätt, utan tvärtom, att jag nu kommer känna igen mig och tycka att det är kul att jag har varit just där. Jag tyckte i alla fall att det var jättekul att vi åkte dit och det var verkligen värt pengarna.

Vi lämnade sedan Hobbiton och åkte till ett center som ligger i närheten där man kunde vara med på en "farm experience", dvs. kolla på när dom klippte får. Vi var väl inte så sugna på det, även fast det ingick i priset, och vi hade dessutom redan ringt till Kine för att träffas. Hon jobbar på en bondgård bara fem minuter från Hobbiton så hon kom med sin bil och hämtade oss. Jag vette fasen när jag träffade henne sist men det var verkligen jättekul att se henne igen. Så vi tog hennes bil och åkte hem till henne och hon bor hur fint som helst med utsikt över hela det gröna vackra landskapet.

Träffade mamman och pappan i familjen och även deras yngsta tonårsdotter. Satt och pratade lite med henne om hur det hade varit där under själva inspelningen av Sagan om Ringen och hon sa att det var en jäkla cirkus när det höll på. Hon sa att dom hade breddat vägen till dubbel storlek när inspelningen började, eftersom det först bara var en smal grusväg som gick upp till området där dom filmade. Som hon sa, att området där dom bor hade först varit ett tyst och stilla område som nu hade blivit världskänt. Hon sa också att många hade velat döpa om Matamata till Hobbiton, men förslaget hade röstats ner då folk ändå måste inse att Hobbiton inte är en riktig plats, oavsett hur mycket vissa människor vill tro det.

Tog oss lite fika hos Kine och åkte sen en tur runt på gården och fick se några av familjens 240 kor, och vart Kine jobbar om dagarna. Hon skjutsade oss sedan tillbaka till Matamata och jag och Daniel tog våran bil och fräste mot Auckland.

Och här får man verkligen en känsla av att man är i en storstad. Auckland är ju Nya Zeelands största stad med 1,2 miljoner invånare. Auckland påminner faktiskt väldigt mycket om Sydney, bara det att Auckland är mycket mindre och husen är mycket "kortare", dvs. inga riktiga skyskrapor. Det som sticker upp mest är ju Sky Tower, dvs. ett torn i stil med Sydney Tower, och Sky Tower här i Auckland är faktiskt den högsta byggnaden på södra halvklotet med 328 meter. Får se om vi ska ta oss en tur upp där nån dag beroende på hur mycket det kostar.

Vi kom ju rätt så "lämpligt" i rusningstrafiken och visste inte riktigt vart vi skulle parkera. Är ju svindyrt att stå ute på gatan, så vi skulle köra in på en parkering som låg utanför vårat hostel. Precis när vi står på gatan är det en bil som håller på att vända, då han hade parkerat på höger sida av vägen, och skulle köra i motsatt riktning, så han blockerade hela vägen. Han körde in på en parkeringsficka på vänstra sidan av vägen, där jag trodde att han skulle parkera så jag körde ju förbi, även fast han inte hade ställt sig ordentligt i parkeringsfickan. Och då hör vi bara ett reeeeeedigt skrapljud. Jahopp, där rök lacken på vänstra sidan på våran bil, då idioten i bilen hade börjat backa ur parkeringen precis när vi åkte förbi. Jag blev ju skitnervös och helt oorienterad och var nära att köra ner en tant mitt i allt, men jag svänger in på parkeringen vi skulle till, och Daniel öser ut för att plocka idioten i bilen. Jag parkerar och efter en stund kommer Daniel tillbaka och då var det en asiat som knappt kunde nån engelska som hade kört på oss som bara "Solly, solly, my cal is okay". Ja men våran jävla cal är inte okej, då det blev en svart repa längs med hela vänstra bakdörren, och bak mot bakluckan. Daniel sa till honom att han skulle gå tillbaka till mig för att ringa till Jucy (vårat hyrbilsbolag) för att se om vi var tvungen att ta några uppgifter från asiaten. Det tog en stund att komma fram på telefon, men vi har ju full försäkring på bilen så det är inget vi behöver betala och egentligen behövde vi inte snacka med asiaten eftersom allt skulle lösa sig ändå. Men när Daniel gick tillbaka så hade asiaten stuckit så man kan ju undra om han sover gott i natt då han inte vet att vi hade full försäkring så han kanske väntar sig en fet räkning inom kort. Det är som sagt inget att oroa sig för, utan vi har ju försäkring så det är inget vi måste betala för.

Kom till slut in på vårat hostel och checkade in och gick sen ut till bilen igen för att köra till en gata ca. 20 minuters gångväg bort, där det var gratis att parkera. Den halvtimmen vi stod på parkeringen utanför hostelet var vi tvungen att betala $12. Svinigt! Vandrade sen tillbaka genom stan och vi käkade gratis lasagne på hostelet. Okej att det var gratis, men det var en ca. två tuggor "stor" lasagne, om ens det. Så vi gick och handlade lite efteråt och jag tryckte i mig en fralla och torrostade jordnötter och Daniel köpte en glass. Tog det sen lugnt på hostelet hela kvällen.

Imorgon är planen att vi ska ta oss an shoppingen i Auckland och kanske sightseea lite. Vi har ju ändå två hela dagar här så vi behöver inte direkt stressa.

Här har ni ett gäng underbara bilder från dagen. Se och njut och ni som inte har sett filmerna (det måste väl vara mamma och Gunnar som är de enda i hela världen), gör det!

Ha det bra allihopa, jag har det super!

Puss på er

Gollumstaty i Matamata
 
Hobbiton
 
Hobbiton
 
Hej Hobbiton
 
Hobhålor
 
Sjön där stenbron gick över
 
Sams hus från första filmen
 
The Party Tree
 
Hobbiton
 
Bag End
 
Bag End
 
Titta en hob!
 
Hobbiton
 
Från själva filmen
 
Hobbiton
 
En till hob!
 
Hej Kine!
 
Köra bil
 
Framme i Auckland
Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0