Jag har simmat med sälar!

Jag överlevde bland sälarna! Trots min oro över att jag skulle bli uppäten av en säl, eller om jag inte skulle bli uppäten, åtminstone lite tuggad på, men jag klarade mig bara fint.

Även fast vi inte skulle fara iväg på sälsimmet förrän vid halv ett, klev jag upp strax innan klockan 8 för en telefondejt med Fredrik. Pratade i dryga en timme, och då gick jag upp på rummet och läste i ca 1½ timme innan Daniel vaknade. Gick då ner och gjorde frukost och tog det sedan lugnt på rummet. Vid 12-tiden gick vi till sälsimmarkontoret och betalade, klämde i oss våtdräkter, simfötter och snorkel och cyklop. Det var bara fem stycken i våran grupp, vilket kändes ganska skönt så det inte var överbefolkat.

Tog en buss ut till hamnen och åkte sedan i en liten båt ut mot en sälkoloni som låg ca. en kvart bort med båt. Och nu så här i efterhand kan vi ju lätt säga att det var ovärt de pengarna vi betalade i Christchurch för att åka ut och se delfiner, då vi fick se säkert tre gånger så många delfiner idag. Det var en jättestor flock (säger man flock om delfiner? Grupp? Hjord? Samling? Hmm...) som simmade längs med båten så vi fick se dom på riktigt nära håll. Det här var så kallade Dusky Dolphins, och inte små Hectors delfiner vi fick se i Christchurch, utan dom här var normalstora. Var jättecoolt att se dom på så nära håll och att dom dessutom simmade längs med, och framför båten.

Kom till slut fram till en stor klippa där alla sälar låg och dom är så roliga när dom ligger där, för dom är så tjocka och söta och osmidiga och så låter dom typ som en blandning mellan en gris och en tupp, för er som inte vet hur en säl låter, hah. Och våran guide sa att det här är första gången på 18 år som han hade sett sälbebisar och dom var ju såklart sötast. Dom hade fötts i december så dom var inte direkt så gamla. Dom såg vi bara uppe på stenarna eller simmandes i små pölar i tången. Inte vågade dom sig ut i stora stygga havet inte! Så var det på med simfötterna och cyklopet och ploppa i vattnet. Våtdräkterna var dryga en centimeter tjock, så det var inte alls kallt när man väl kom i vattnet. Det var bara händerna som blev lite kalla, eftersom där hade vi inget skydd. Det var rätt dåligt väder idag, och eftersom sälar är så tjocka och suger åt sig så mycket värme använder dom vattnet till att svalka av sig på varma dagar, och idag var det väldigt molnigt och inte alls så varmt. Alla sälarna låg där och vräkte ut sig på klipporna och vi kom väldigt nära dom när vi var i vattnet, men det var inga som ville bada med oss. Vi plaskade runt ett tag och efter en stund sa våran guide att vi skulle åka bort med båten och testa på ett annat ställe.

Så vi åker dit och där fanns det kanske fyra-fem sälar, och där vi var först var det betydligt många fler. Vi väntade en stund i båten, då sälarna ibland blir nyfikna när dom ser en båt, och vill hoppa i vattnet och kolla läget. Men icke. Men när vi då satt där kom solen fram så smått, så vi åkte tillbaka till första stället där vi var och där var det full action i vattnet! Så vi skyndar oss i och fick äntligen se sälarna på nära håll i vattnet. Dom är jätteklumpiga på land men så otroligt smidiga i vattnet. Dom hoppar i vattnet och vänder sig upp och ner, med stjärten uppåt och spanar ner under vattenytan. Så ibland dyker dom ner, och ibland tumlar dom runt på vattenytan och kliar sig eller tvättar sig. Är så jäkla häftigt att vara så pass nära dom, och flera flera gånger så var jag ansikte mot ansikte med en säl som sen började simma bredvid mig när jag simmade iväg. Dom är väldigt nyfikna, men samtidigt nästan ovetande om att vi är där. Det är så roligt att se när dom leker med varandra under vattenytan, och sen kommer hoppandes upp ur vattnet, nästan som delfiner gör.

Jag hade ingen tidsuppfattning på hur länge vi plaskade omkring, utan jag var så fascinerad över hur nära dom kommer eftersom dom trots allt är helt vilda. Dom har inte fått nån träning överhuvudtaget utan det är av egen vilja dom kommer ner och leker med en i vattnet. Det var rätt läskigt i början när man kom i vattnet eftersom det var rätt grumligt i vattnet, och massa tång överallt, men jag överkom min rädsla och var sen helt upptagen av sälarna. Vid ett tillfälle hade jag span på en säl, och helt plötsligt kommer en annan säl från ingenstans, under mig och spanar in mig istället. Är så tufft att flyta omkring och stirra rakt in i ansiktet på en säl, som stirrar tillbaka på en. Jättehäftigt!

Som sagt så vet jag inte riktigt hur länge vi flöt omkring i vattnet, men jag började känna mig lite sjösjuk, då det var rätt strömt vatten och stora vågor så det blev precis lagom när våran guide sa att det var dags att dra sig. Fick skjuts in till land, där bussen hämtade upp oss och vi åkte in till Kaikoura igen. Där fick vi av oss våra våtdräkter och så slängde vi på oss våra kläder snabbt som bara den för att gå och duscha oss varma på hostelet.

Tog det lugnt ett par timmar och bestämde oss sedan för att lyxa till det med att gå ut och käka. Bestämde oss för en thairestaurang, vilket visade sig vara en väldigt bra idé. Jag käkade Thai Red Curry med kyckling, och Daniel tog tigerräkor med cashewnötter. Väldigt gott ska jag säga er. Skuttade sen tillbaka till hostelet, då i alla fall jag kände mig väldigt trött efter dagens bravader.

När vi först kom ut till sälkolonin och det visade sig att ingen av sälarna var i vattnet så tänkte jag att det var lite som att kasta pengarna i sjön. (Eller i havet kanske, så en säl åt upp dom. Hoho!). Eftersom vi har haft sån tur med alla utflykter vi har gjort, dvs. att vi verkligen såg delfiner i Christchurch, det är inte alla som gör det. Att vi fick till och skydiva i Franz, då det regnade dagen efter. Att vi kunde gå på glaciären i Franz, även fast det regnade. Att vi kunde kajaka när vi var i Abel Tasman, även fast vädret inte var det bästa. Tänkte att nån gång måste det ju nästan komma ett bakslag att vi inte kommer kunna göra det vi har planerat, och när vi inte såg några sälar i vattnet först, så trodde jag att det var dagen D idag. Men vi hade allt tur idag igen och fick till att simma med sälar, vilket var väldigt häftigt. Plus att vi även fick se delfiner.

Sammanfattningsvis var det en bra dag, även fast det var lite kallt efteråt, men å andra sidan var det väldigt skönt att duscha sig varm, haha. Väldigt tufft att ha simmat med vilda sälar, och inte några som är upptränade i ett zoo. Vi var nöjda båda två, trots att jag blev lite sjösjuk.

Imorgon far vi upp till Picton och har bokat in oss i två nätter där. Picton blir sista stoppet här på sydön, innan det bär av till norra delen av NZ. Så det blir troligen att vi far över till Wellington på nordön på onsdag och stannar där i ett par nätter. Vi såg vädret igårkväll och det ser ut som att det är ett par grader varmare på nordön än vad det är på sydön, vilket är skönt då vi inte har haft det bästa vädret sen vi lämnade Queenstown. Det var ju supervarmt och skönt i Queenstown, så vi får väl hoppas på lite sol och värme på nordön då.

Lite synd att vi inte hade nån undervattenskamera med oss, men det hade troligen inte blivit så bra bilder under vattnet ändå eftersom det var rätt grumligt. Men håll till godo på de bilder jag tog.

En extra stor puss på er såhär på alla hjärtans dag! ♥

Jag är redo!

Snygg-Daniel, haha!

En av de många delfiner vi såg

Sälar

Fler sälar

Sälar

Ni har väl aldrig sett en snyggare Hanna-Sofia? Haha!

Jag simmar

Plaskeplask

Min maaaaat!

Daniels mat

Mumma! Tack för idag
Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0