Rotorua

Då är vi framme på näst sista stoppet innan Auckland - Rotorua. Lämnade Taupo vid åttatiden imorse och stack iväg. Är ju bara ca. 8 mil mellan Taupo och Rotorua, men vi ville stanna till vid Waiotapu, vilket är ett av världens mest vulkanrika områden där man kan få sig en smak av massa underjordisk och vulkanisk aktivitet.

Var inte så svårt att hitta dit, och så fort vi klev ur bilen slogs vi av den rediga fislukten. Det stank verkligen ruttna ägg på hela stället på grund av all underjordisk aktivitet. Det var rökigt och dimmigt överallt då jorden spottar ur sig massa rök. Gick in till informationscentret och man var tvungen att köpa en biljett på $30 för att komma in parken. Tyckte väl att det var lite väl dyrt, men vi betalade och gick in i alla fall.

Och trots att det luktar ruttna ägg överallt så vänjer man sig rätt snabbt vid stanken när man ser vad häftiga saker jorden har för sig. Det bubblar lera och det kokar vatten överallt och det är sjukt coola färger i både vattnet och på stenarna. Jag kan ju i princip ingenting om vad som händer när vulkaner bildas osv, så fråga mig inte, haha. Jäkligt häftigt att se att naturen själv kan koka vatten i stora pooler och att lera kan bli så het att den bubblar av sig själv.

Vi hade läst att det också skulle finnas en gejser vid namn Lady Knox Geyser i närheten som punktligt skulle spruta upp vatten upp till 21 meter klockan 10.15 varje dag. Så vi gick först en tur i parken och åkte sedan vidare till gejsern. Kom dit och runt själva stenformationen som är gejsern, var det massa bänkar som var byggda likt en amfiteater så man skulle kunna sitta och se på spektaklet. Vi tyckte att det kändes lite tillgjort men vi räknade ändå med att gejsern skulle spruta ut vatten vid kvart över tio. Men kvart över tio blev den och vi såg ingen action. Och om vi tyckte att det var lite tillgjort med amfiteatern så blev det ju inte mycket bättre när en gubbe kommer ut med mikrofon och börjar snacka om gejsern. Och till slut säger han att "Om man pluttar i en sån här tablett bestående av (nåt naturligt medel) så blir det en kemisk reaktion så gejsern sprutar ut vatten". Och där satt vi och trodde att gejsern skulle spruta ut vatten helt naturligt, när allt bara var helt tillgjort. Då kan ju vem som helst gå och plutta i en sån där tablett och få gejsern att spruta vatten. Sjukt dåligt. Men han stoppade i en tablett i gejsern i alla fall och efter ett par minuter börjar gejsern sakta men säkert pumpa ut vatten och efter en stund sprutade det rakt upp som en vattenslang. Vi som trodde att det skulle mullra lite och sen whoooooooosh! Vatten rakt upp i luften. Men icke. Så vi stannade en stund och kollade med gick rätt snabbt mot bilen igen då vi tyckte det var lite töntigt att det inte var "på riktigt".

Åkte sen vidare i området till några Mud Pools, dvs. pooler av kokande lera. Leran ser så tjock och mysig ut att man helst av allt vill hoppa i och smörja in sig i den, men med tanke på att den kokar kanske inte det är en sån bra idé, haha. Tog lite bilder och åkte sedan tillbaka till första stället där vi var för att gå en längre sträcka. För området runt all vulkanisk aktivitet var indelad i tre streckor, en som var 1 km lång, en som var 2 km och en som var 3 km. Vi hann bara gå den första innan vi åkte till gejsern, så vi tog både den andra och tredje vandringen innan vi gick tillbaka till bilen och åkte mot Rotorua.

När vi kom fram hittade vi rätt till vårat hostel men vi var lite tidiga så vårat rum var inte färdigt. Lämnade av baggaget i deras baggagerum och gick ut på stan en sväng. Vi började bli lite hungriga så vi gick till en restaurang och käkade lite lunch. Gick sen tillbaka till hostelet och då kunde vi checka in, så vi fick tillgång till vårat rum och sen gick vi ner till sjön för att lägga oss och sola. Är så jäkla skönt att det är varmt och skönt väder, istället för att det ska regna och ha sig. Så vi låg och solade ett par timmar innan vi gick och köpte mat.

Och middagen var ju också en jävla historia. Bestämde oss för att äta kycklingschnitzel, ris och bearnaisesås till middag, så vi köpte färsk schnitzel, dvs. inte fryst, och färdig bearnaisesås på påse. Kom tillbaka till hostelet och bearnaisesåsen såg för det första inte ut som bearnaisesås, och enligt Daniel smakade den skit så vi hällde faktiskt ut den. Då det skulle då bli schnitzel och ris. Så när allt var klart och vi skulle käka så skär Daniel en bit av sin schnitzel och på en gång spottar han ut en seg bit. Tar en till tugga och spottar sen ut nåt svart. Så börjar vi skala av paneringen från kyckligen och ser att det är världens tjockaste fett/skinnlager och det gick inte ens att skära igenom kyckligen för den var så seg och full med senor och fett. Vi blev totalt jävla äcklade och kunde inte äta, även fast jag inte ens hade smakat. Men det var som Daniel sa "Äter verkligen folk det här?". Bara för det är panering på, så väljer man dom vidrigaste bitarna på kyckligen och tror att man kan gömma det under paneringen. Och jag trodde att färsk schnitzel kanske skulle vara lite bättre och finare kvalité än den man köper fryst, men ack så fel jag hade. Så vi gick tillbaka till affären och köpte nudlar istället. På eftermiddagen gick vi oss en promenad ner till hamnen och köpte oss varsin glass.

Imorgon då fräser vi till Auckland, men vi ska stanna till i Matamata för att åka en tur i The Shire och Hobsala. Och för er som inte vet det så jobbar Kristin (eller Kine som hon kallas) här på Nya Zeeland, en kompis från Konäs hemma, och hon har rest runt från gård till gård och jobbat sen i oktober. Och hon jobbar just nu på en gård bara ett par kilometer från Matamata, så imorgon efter jag och Daniel har tagit Hobsala-turen så ska vi träffa henne en sväng. Ska bli rackarns kul att träffa nån hemifrån, och framförallt henne eftersom jag inte har träffat henne på hur länge som helst. Så efter turen ska hon komma och hämta oss och sen får vi se vad vi hittar på. Hur som, så måste ju vi vara i Auckland på eftermiddagen/kvällen så vi stannar kanske inte så jättelänge.

Rotorua i sig är en ganska trevlig stad, och det är tydligen en av Nya Zeelands största turiststäder, trots att det luktar prutt i hela stan. Det beror troligen på att det just är så mycket vulkanisk aktivitet i området. Stan är även känd för att ha jättemånga spas och många hotell har även varma pooler och spabehandlingar att erbjuda. Vi gick till ett spa för vi var rätt sugna på att bada i lerbad och få nån behandling, så vi gick dit på förmiddagen och fick lite prisuppgifter och sa att vi skulle fundera på saken. Bestämde oss i alla fall till slut att Daniel skulle ta ett lerbad och jag skulle ta ett lerbad bara för fötterna. Men när vi kommer dit på eftermiddagen hade dom bara en ledig tid kvar, och det var en timme senare, och vi var just då på väg ner till sjön för att sola. Så vi struntade i det, även fast vi var rätt sugna på det. Lite trist eftersom det egentligen var enda anledningen till varför vi ville åka till Rotorua. Men jag är i alla fall glad att vi stannade till vid Waiutapu så vi fick se lite lera och vulkanisk aktivitet i alla fall.

Så imorgon blir det en tur i Hobsala vilket jag verkligen ser fram emot. Det kan jag säga att jag har velat göra enda sen jag såg filmerna, och jag fick veta att man kunde ta en sån tur. Så vänta med spänning på bilderna!

Kan ju bara säga att vissa av bilderna från dagen ser rätt suddiga ut, men det är bara för att det ryker så otroligt mycket överallt, och när man tar kort på rök, ja då ser det ut som att det är suddigt.

Puss puss

Hej Waiotapu
 
Lera
 
Fis!
 
Coola grejer
 
Daniel vid Champagne Pools
 
Artist's Palette
 
Devil's Bath
 
Lady Knox Geyser
 
Vatten
 
Gejser
 
Lera!
 
Mud Pools
 
Mud Pools
 
Tufft
 
Mera tuffa saker
 
Vattenfall
 
Framme i Rotorua

Lunch
 
Lake Rotorua
 
Lake Rotorua

Sola!
 
Hej gäss
Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0