Sammanfattning - Tågluff

Guuud så skönt det är att vara hemma! Vi reste i över 15 timmar igår, och alla tåg var i tid och det var inga problem nånstans. Var bara jävligt mycket folk på tågen dels mellan Duisurg och Hamburg, och även mellan Hamburg och Köpenhamn så det var lite krångel att hitta sittplats, men annars gick allting bra. Det störda var dock att vi tog färjan över mellan Tyskland och Danmark. Så hela stora tåget åkte på färjan! Det visste jag inte ens att det var möjligt. Så vi gick upp på däck och åkte färja i 45 minuter innan vi var framme i Danmark. Vi var hemma i lägenheten strax innan 23, och då packade vi upp det nödvändigaste och slängde oss sen i sängen. Och det var så skönt att vara hemma i Göteborg igen! Bara gå biten från Centralstationen, genom Nordstan och åka samma gamla bekanta buss hem igen. Så underbart! Det konstiga är att det är ju det "gamla vanliga" man ofta tröttnar på, men efter en resa så är det just det som är det bästa med att komma hem. Nedan följer ju då en rätt lång utvärdering om resan som jag i vanlig ordning har påtat ihop. 
 
Innan vi åkte på den här resan så tyckte jag ändå att jag hade sett mycket av Europa, och besökt många länder. Men trots att jag till exempel har varit i London två gånger så kan jag inte säga att jag har sett Storbritannien. Inte heller att jag har upplevt Grekland efter att ha sett Kos under en veckas tid. Utan det är verkligen nu jag kan säga att jag har sett och upplevt länderna vi har besökt under den här resan. Under alla otaliga timmar vi har spenderat på mer än 20 olika tåg, de 17 länder vi både har besökt och åkt igenom och de olika landskapen vi har sett kan jag nu säga att jag har sett och upplevt dessa länder. Det är på det här viset man ska resa för att uppleva länderna på bästa sätt! Antingen med tåg, buss eller bil. Men tåg känns verkligen som det ultimata sättet, eftersom man då ofta får se platser där det inte ens finns vägar, dvs. platser man inte ens kan se från en bil eller buss.
 
Att resa med tåg är också sjukt smidigt. Tågstationen ligger ofta väldigt centralt, och man behöver inte betala nån transfer till flygplatsen, utan bara en (oftast) billig peng för att åka kollektivt. Och i öst har ju vi tagit taxi ett par gånger också för att det var så sjukt billigt. Dessutom behöver man inte vara på plats flera timmar innan avgångstid, utan det räcker bara med ett par minuter. Så behöver man inte oroa sig för parkering eller annat som man måste när man har bil, och man behöver heller inte boka nån särskild tid  utan det är bara att åka när man känner för det. Typ "Äh, vi tar tåget om en timme istället" för att behöva planera så mycket. Framförallt tågen i väst går så pass ofta att man inte måste bestämma till 100% när man ska åka. Det ger verkligen en frihetskänsla, att man bara kan sticka vart man vill när man vill.
 
Vårat typ av InterRail pass har ju tillåtit oss att resa obehindrat i alla de 30 medlemsländerna under en månad så vi har inte behövt tänka så mycket på antalet resdagar vi har förbrukat. För det finns InterRail pass som te.x. är giltiga under 10 dagar, men med bara fem resdagar. Dvs. passet är giltigt mellan te.x. 10e och 20e, men du får bara resa den 10, 12, 13, 18 och 20. Självklart kan man ju "resa upp" alla dagarna i ett svep, men då måste man ha alternativ transport därifrån. Vi hade som sagt obehindrat resande vilket gjorde allt mycket smidigare. Vårat månadspass kostade oss nästan 4000 kronor var, men med tanke på hur länge vi har varit borta och allt det vi har fått se så är det faktiskt rätt så billigt.
 
Och för att utvärdera konceptet med tågluff: det är grymt! Det är sjukt smidigt, det är lätt och man får se mycket av länderna. Har redan nu faktiskt pratat ihop mig med min käre bror om att göra en lite kortare tågluff redan nästa sommar. Det är lite synd bara att det nästan bara är Europa som har sånt välutvecklat tågnät, för att tågluffa genom Afrika hade verkligen varit ashäftigt. Får kanske bli att vi tar Rosa Bussarna-luff i Afrika när vi är pensionärer, haha.
 
Nånting vi har sagt flera gånger under tiden i öst är att vi inte fattar hur folk för det mesta väljer västra Europa att tågluffa i. Kanske börjar i Danmark eller Tyskland, sen Frankrike och sen kanske ner till Spanien eller Italien. Först och främst förstår jag inte hur man ens kan ha råd att backpacka i västra delen av Europa, när det är så väldigt dyrt! När man är iväg och reser har man ju en budget att tänka på, och man vill ju kunna uppleva saker, och inte behöva spendera hela sin reskassa på mat och boende. Hur kan man lösa problemet? Åk till Östeuropa för fasen! Det är billigt, sjukt vackert, billigt, spännande och billigt! Vi har bott på hostel i öst för en tiondel av priset på hostel i väst och många av dom har till och med varit bättre i öst. Som jag har skrivit tidigare så bodde vi dock rätt mycket på hotell i väst eftersom hostelen ändå var så dyra, men det är mycket roligare att bo på hostel. Man träffar så mycket människor och har mycket roligare än att bo på ett tråkigt hotell. Självklart är det skönt att bo på hotell och ha sitt egna, fräscha rum men det är så opersonligt. Nackdelen med att resa i öst är som sagt bristen på engelska, och det är inte alltid skyltat på tågstationerna men det har alltid löst sig på ett eller annat sätt.
 
Det är lite tråkigt att tänka på att Östeuropa fortfarande är så relativt outforskat för många, för alla länder vi har sett i öst har jättevacker natur och fina, gamla städer. Nämnde det nån gång tidigare, att anledningen till att många inte åker till öst, är nog för att städerna och länderna inte har tillräckligt mycket att erbjuda för turister som många städer i väst. Även fast man kan hinna med många av de städer vi har besökt bara på en eller två dagar så har dom ändå mycket att erbjuda och många av städerna är trevliga bara att vistas i. Nu har vi självklart besökt länder som vi inte direkt känner nåt sug av att besöka igen, men det är ändå kul att ha sett det och ha fått sig en uppfattning om staden och landet.
 
Vissa av er kanske tycker att vi har "stressat" oss igenom vissa länder, bara för att hinna med så mycket som möjligt, men så är det inte. Vi har för det mesta börjat med att boka två eller tre dagar på samma plats och om det skulle visa sig att vi verkligen ville stanna längre, eller att vi kände att vi inte hade hunnit se allt så hade vi självklart stannat längre. De städer vi blev förälskade i var framförallt Bratislava, Budapest och för min egen del, även Innsbruck. Anledningen till varför vi inte stannade längre var för att Bratislava är så pass litet och vi kände att vi hade sett allt. Dessutom hade vi stämt träff med Judit, som inte skulle stanna hos sina föräldrar så länge, så vi åkte från Bratislava för att hinna umgås med henne. Budapest älskar vi båda två men det var nästan för varmt att vara utomhus när vi var där, så vi tyckte det räckte med två och en halv dag. Och Innsbruck åkte vi ifrån för att vi hade bokat boendet redan när vi var i Ljubljana för det var så svårt att hitta ett bra och relativt billigt boende, så vi bokade det första billiga vi hittade. Men bortsett från det har vi spenderat varken för kort eller för långt tid på nåt ställe och vi har båda varit överens om vart vi skulle åka och hur länge vi ville stanna.
 
 
Lite kuriosa från resan:
  • De flesta toaletterna på tågen i Östeuropa har en knapp man trycker på när man ska "spola" så öppnas det bara en lucka, och vad som än ligger i toalettstolen far rätt ner på rälsen. Jag vet att det har varit så på de gamla tågen i Sverige förut, men då fick man inte använda toaletterna när tåget stod inne på en station. Men mer än en gång har vi sett en rännil av toalettmys som rinner ut på ett tåg som står inne på stationen.
  • Det är rätt ovanligt att man har särskilda platser på tågen inte bara i öst, utan i hela Europa. Varje gång man köper tågbiljett hemma så får man ju åtminstone frågan om man vill ha platsreservation. Och detta ingår ju även på de tåg som går lite längre, men på kontinenten så räcker det med att sätta sig där det är ledigt, och det är väldigt ovanligt att man måste flytta på sig för någon som har en särskild plats.
  • Många av tågen i öst har också kupéer med sex säten. Typ som liggvagnskupéerna i Sverige, bara det att det här är bara vanliga säten. Det är faktiskt rätt schysst att ha det så, när man får ha en kupé för sig själv, så man kan stänga dörren och breda ut sig lite. Endast en gång var vi med om att man fick röka ombord på tågen och det var i Bosnien-Hercegovina. Dock upptäckte vi att i den vagnen med kupéer vi satt, var hälften av kupéerna rökkupéer, och andra hälften var rökfria. Inte för att det spelar nån roll, när det ändå luktar rök i hela vagnen om det bara är en enda som röker. Rökning var även tillåtet inne på stationen i Zürich, vilket resulterade i vidrig röklukt över hela stället.
  • På de flesta stationer i de länder vi har både besökt och åkt igenom så står det en man eller en kvinna med konduktörsmössa och visselpipa. Även om inte tåget stannar på den stationen så kan man alltid lita på att det finns nån som jobbar på stationen. Det har faktiskt känts väldigt bra, framförallt när vi har varit på småstationer där typ ingen har klivit på eller av, eller det inte har funnits skärmar med avgångstider (för det är verkligen ingen självklarhet i öst att det finns), så att man kan fråga nån om det är rätt tåg som kommer in.
  • På gränserna mellan många länder i öst måste man visa pass två gånger. Till exempel på gränsen mellan Serbien och Bosnien-Hercegovina visar man först för gränspolisen i Serbien, sen åker tåget vidare ett 20-tal meter, och stannar sedan, och så kommer bosniska gränspolisen på och så visar man passet för dom. Men det är bara mellan icke EU-länder vi har varit tvungen att visa passen. Men i Kroatien behövde jag bara dra upp passen ur väskan innan dom godkände det. Antar att dom såg på pärmen på passen att vi var EU medborgare och att de då inte behövde kolla i passen. Det har dock alltid gått väldigt smidigt för oss vid varje gräns och vi har aldrig haft problem med varken pass eller biljetter.
  • På tågen i väst så är det väldigt vanligt att man dels har en bistro, men också att det går en människa med en liten kaffevagn så man kan köpa direkt vid sin plats. Typ som på flygplan, fast dom går flera gånger under resans gång. Jättesmidigt, så man slipper resa på sig och gå till bistron.
 
 
Bästa landet
Hanna-Sofia: Ungern
Fredrik: Ungern
 
Sämsta landet
Hanna-Sofia: Bosnien-Hercegovina
Fredrik: Bosnien-Hercegovina och Rumänien
 
Vackraste landet
Hanna-Sofia: Österrike
Fredrik: Österrike
 
Bästa staden
Hanna-Sofia: Budapest och Innsbruck
Fredrik: Budapest och Zürich
 
Sämsta staden
Hanna-Sofia: Timisoara
Fredrik: Timisoara
 
Godaste maten
Hanna-Sofia: Ungern och Slovakien
Fredrik: Vet ej
 
Trevligaste människorna
Hanna-Sofia: Nederländerna
Fredrik: Serbien
 
Otrevligaste människorna
Hanna-Sofia: Bosnien-Hercegovina
Fredrik: Bosnien-Hercegovina
 
Största överraskningen
Hanna-Sofia: Bratislava
Fredrik: Bratislava
 
Största besvikelsen
Hanna-Sofia: Kroatien
Fredrik: Kroatien/Pula
 
Bästa hostelet
Hanna-Sofia: Wombats City Hostel i Budapest, Freeborn Hostel i Timisoara och Hedonist Hostel i Belgrad
Fredrik: Wombats City Hostel i Budapest och Freeborn Hostel i Timisoara
 
Sämsta hostelet
Hanna-Sofia: Hostel City Center i Sarajevo och Lounge Carneval Hostel i Rijeka
Fredrik: Park Hostel i Ljubljana och Hostel City Center i Sarajevo
 
Bästa hotellet
Hanna-Sofia: Hotel Empire i Luxemburg
Fredrik: Rt. Regent i Krakow
 
Sämsta hotellet
Hanna-Sofia: ITC Hotel i Amsterdam
Fredrik: ITC Hotel i Amsterdam
 
Bästa upplevelsen
Hanna-Sofia: Auschwitz och turen till Hafelekarspitze i Innsbruck
Fredrik: Auschwitz och turen till Hafelekarspitze i Innsbruck
 
Tråkigaste upplevelsen
Hanna-Sofia: Otrevliga människor i Bosnien-Hercegovina och att det var tillåtet att röka överallt i Serbien
Fredrik: Att Pula inte var vad vi trodde
 
Stad jag vill besöka igen
Hanna-Sofia: Budapest
Fredrik: Budapest och Zürich
 
Stad jag inte vill besöka igen
Hanna-Sofia: Sarajevo och Timisoara
Fredrik: Sarajevo
 
Land jag vill besöka igen
Hanna-Sofia: Polen, Österrike, Kroatien, Ungern
Fredrik: Ungern, Kroatien
 
 
Länder vi har besökt under resans gång
Polen
Slovakien
Ungern
Rumänien
Serbien
Bosnien-Hercegovina
Kroatien
Slovenien
Österrike
Schweiz
Luxemburg
Nederländerna
 
Länder vi har åkt igenom och bytt tåg i
Tjeckien
Tyskland
Liechtenstein
Frankrike
Belgien
Danmark
 
 
Lite mer ingående sammanfattning om respektive länder.
 
Polen
Det regnade under hela vår vistelse vilket gjorde det hela lite sämre, men både jag och Fredrik känner att vi vill åka tillbaka hit. Det känns som att vi har sett Krakow, men Warszawa vill vi gärna se, då många har sagt att det är en väldigt vacker stad. Främsta orsaken till varför vi vill åka tillbaka till Polen är så klart för att det är så billigt. Det var en bra start på resan, och kul att få ett sånt positivt första intryck av landet som vi fick under de tre dagarna vi var där. Krakow i sig är rätt mysigt och det finns endel kulturella grejer att göra, och självklart måste ju man besöka Auschwitz när man är där. Men som jag skrev redan när vi var i Krakow, så känns det som att man kan göra det "nödvändigaste" i Krakow bara på ett par dagar.
 
Slovakien
Slovakien och Bratislava blev verkligen en stor överraskning för oss, då Bratislava visar sig vara jättemysigt och en helt underbar liten stad. Ingen av oss hade egentligen hört så mycket om Bratislava, och Fredrik var inte ens så peppad på att åka dit överhuvudtaget. Men vädret är jätteskönt, staden är jättemysig och det finns endel att ta sig för under ett par dagar. Men precis som med Krakow så känner vi att vi hann med att se Bratislava på de tre dagarna vi var där. Det är som sagt lite dyrt eftersom dom nyss har infört euron, men det är ändå inte lika dyrt som i andra euroländer. Slovakiens natur är även den jättevacker. Det är grönt och lummigt med många odlingar och fält. Vi har båda sagt att vi vill åka tillbaka till Bratislava, men då i sånt fall bara under en weekend för att strosa omkring i stan och äta gott och shoppa.
 
Ungern
Favoritlandet! Ungern är verkligen sjukt vackert och ett helt underbart land. Vi hade ju tur som fick se lite mer än själva Budapest, när vi hälsade på Judit i Neszmely, och det är jag väldigt tacksam för. För det var när vi var på landsbygden som vi förstod hur vackert landet är. Vi hade ingen aning om att det fanns så mycket vinodlingar och fruktodlingar i Ungern. Budapest, där vi spenderade tre dagar, är en helt underbar stad. Helt otroligt billigt och väldigt vackert. Första dagen vi var där var vi ute i nästan 10 timmar, för vi gick och gick och gick, och man ville bara se mer av stan. Budapest var mycket större än jag trodde med sina nästan 2 miljoner invånare. Utelivet i Budapest ska vara jättebra, men vi tog oss tyvärr aldrig för att testa på det. Men Budapest vill vi verkligen åka tillbaka till, både för att shoppa,  strosa i stan, äta gott och gå på badhus. Åka tillbaka under vintern på shopping och spa-resa hade verkligen varit nåt! Hostelet i Budapest var det bästa vi har bott på under hela resan, och vi har flera gånger under resans gång pratat om det.
 
Rumänien
Blev en och en halv dag för oss i Timisoara i Rumänien, och det var det östligaste stoppet på resan. Även Rumänien har sjukt fin natur vilket var en positiv överraskning. Själva Timisoara var väl kanske inte så jätteroligt, men det är ju inte en stor turiststad, så sett från turistperspektiv är ju inte stan så anpassad för andra än lokalbefolkningen. Det finns vackra byggnader att se, men annars är det inte så mycket mer. Värt att nämnas är såklart att det även här är sjukt billigt och att vårat hostel var grymt. Vi fick inget intryck av att Rumänien var särskilt fattigt, i alla fall inte överdrivet. Jag tror att många (inklusive mig själv) hade en bild av Rumänien som väldigt fattigt, med gamla gummor med huckle överallt. Visst, det finns många gummor med huckle, men Rumänien var inte mer fattigt än nåt annat land vi besökte i öst.
 
Serbien
Det som är lite frustrerande med Serbien och Belgrad är att de har sån sjuk potential! Det skulle kunna vara ett land och en stad som lockar till sig många turister och dit många åker på shoppingweekends för att det är så billigt. Men problemet är såklart bristen på engelska. Det är ytterst få som pratar engelska, och de som gör det är alla under 30, men ibland kan även dessa ingen engelska alls. De vi pratade engelska med under tiden vi var där var personalen på hostelet som var jätteduktiga, samt en glassförsäljare som knagglade sig fram. Belgrad är en väldigt vacker stad, med många fina byggnader och slott och vädret är varmt och skönt (nästan för varmt för vår del när vi var där), och det skulle kunna vara en blomstrande turiststad om bara kunskapen i engelska tog fart. Det stora minuset med hela landet var att man fick röka överallt, vilket jag faktiskt lider väldigt mycket av. Det är jobbigt att inte kunna sitta längre än 20 minuter på en restaurang och äta, utan att man måste stressa därifrån om man inte vill få lungcancer av sin rökande bordsgranne. Jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka till Belgrad för att festa under en helg, då utelivet ska vara grymt. Men sevärdhetsmässigt känner jag att jag har sett stan.
 
Bosnien-Hercegovina
Även detta ett fantastiskt vackert land med fin natur. Sarajevo var en mysig liten stad med en härlig gågata med många uteserveringar. Precis som i Serbien är många i Bosnien-Hercegovina dåliga på engelska, och bosnierna var faktiskt inte alls särskilt trevliga. Buttra, otrevliga och en oförmåga att le är väl så jag upplevde de bosnier vi kom i kontakt med. Sarajevo har inte lika mycket att erbjuda med sevärdheter som t.ex. Belgrad, och man kan gå runt i stan under en dag och sen vara färdig. I likhet med Serbien får man även i Bosnien-Hercegovina röka på de flesta ställen. Måste säga att bristen på kunskap i engelska blev lite för mycket för mig, då det är jävligt frustrerande att aldrig få några svar, och de svar man får är på bosniska. Det kändes rätt skönt att lämna Bosnien-Hercegovina på grund av detta, men jag är ändå glad att vi åkte till Sarajevo för det är som sagt en väldigt mysig liten stad.
 
Kroatien
Vi hade båda sett fram emot att åka till Kroatien för att sola och bada, men tja, ni vet ju alla hur det blev med den saken. Kroatien har jättevacker natur och alla jag vet som har varit i södra Kroatien säger att det är helt otroligt fint med bra badmöjligheter. Vi får helt enkelt åka tillbaka till Kroatien i framtiden för att få det bekräftat, för vår vistelse i Kroatien och i Rijeka var inte den bästa. Kroatien är också relativt billigt. Rijeka får ett stort plus dock för att vi helt sjukt nog hittade en Victoria's Secret butik där jag gick loss och handlade. Var dock inte lika lyxigt som i New York med heltäckningsmattor och rosa fluff på väggarna, men ändå en Victoria's Secret! Som sagt, Rijeka åker vi nog inte tillbaka till, men södra Kroatien känner vi båda att vi vill besöka.
 
Slovenien
Ljubljana är en vacker stad i ett vackert land men tyvärr vidrigt varmt när vi var där. Det var ju under den här tiden vi verkligen led av värmen, och utan air condition på rummet gjorde ju inte direkt saken bättre. Ljubljana har större utbud av turistattraktioner, med många kyrkor och framförallt Ljubljana Castle därifrån man har väldigt fin utsikt över stan. Som jag skrev när vi var där så påminner det rätt mycket om Italien, vilket till stor del beror på närheten just dit. Här blev det dock dyrare än vad vi var vana vid, eftersom Slovenien har euro, och det kändes även mer västerländskt. Även fast Slovenien är ett gammalt Jugoslavienland så kändes det mer västerländskt än t.ex. Kroatien, även fast Kroatien är ett mer turistland än Slovenien. Även detta kan ju bero på närheten till både Italien och Österrike. Slovenien känner vi att vi har gjort nu, om man nu kanske inte åker tillbaka i framtiden för lite skidåkning i de slovenska alperna.
 
Österrike
Åh, underbara Österrike och underbara Innsbruck! Det tog inte många sekunder när vi hade klivit av tåget förrän vi båda sa "Gud vilken skön temperatur det är!". Det var ett rätt smart drag att åka till Österrike då vi var nära bristningsgränsen i Slovenien på grund av värmen. Och att Österrike är så sjukt vackert gjorde hela vistelsen i Innsbruck jättebra. Det är nästan svårt att försöka beskriva hur landskapet i Österrike om man inte har sett det förut. Det påminner om hemma och om Norge, men på ett sätt är det ändå så eget och som något man aldrig har sett förut. Extremt vackert var den del av landet vi såg. Innsbruck är en väldigt mysig stad och jag kan tänka mig att det är härlig stämning under vintersäsongen. Jag är ju verkligen sugen på att åka tillbaka till Österrike, och då för lite skidåkning.
 
Schweiz
Det är ju så fruktansvärt synd att det ska vara så förbannat dyrt i Zürich, för annars är det en stad jag gärna skulle ha stannat i längre, och utforskat lite mer. Jag vet inte om det bara är Zürich som är dyrt, eller om det är hela Schweiz, men det är verkligen helt vidrigt vilka priser dom tar överallt. Zürich är en jättejättefin stad och den är som en blandning mellan Paris och Venedig. Nu har inte jag varit i Venedig, men de bilder jag har sett därifrån med vatten genom hela stan så tänkte jag på det när vi var i Zürich, med floden som flyter genom stan. Det är kul att ha sett Zürich och det var med blandade känslor vi lämnade stan; skönt att slippa betala hutlösa priset för vad man än köpte, men trist för att vi gillade stan så mycket.
 
Luxemburg
Staden Luxemburg är faktiskt jättefin och jag tänkte hela tiden att vi befann oss i Paris, men det beror väl troligen på språket och på närheten till Frankrike. Som vi sa, medan Liechtenstein är bara en förlängning av Österrike, är Luxemburg är en förlängning av Frankrike. Fast Luxemburg kändes mer som ett land än vad Liechtenstein gjorde. Känns som att jag säger att alla städer vi har besökt har varit fina och mysiga, men jag antar att vi har haft tur som verkligen har trivts i alla städer vi har kommit till. Luxemburg är jättefint med sina stora trädgårdar och vackra broar, och det är en behaglig stad att vandra runt i. Blev positivt överraskad av Luxemburg, då jag inte trodde att det skulle vara en sån stor stad som det är. Kändes som att man "passade in" lite mer i Luxemburg än vad vi gjorde i Zürich, eftersom Zürich kändes lite för rikt nästan, även fast vi gillade den stan också.
 
Nederländerna
Amsterdam och Nederländerna blev ju sista stoppet på vår resa. Precis som i Polen så var det dåligt väder nästan hela tiden vi var i Amsterdam men jag gillade stan ändå. Amsterdam är verkligen så som jag tänkte mig Amsterdam innan jag åkte dit: sjukt smala hus i olika höjder och färger, vatten och broar genom hela stan, horor i skyltfönster och människor som röker weed lagligt. Amsterdam är en väldigt vacker stad, och jag tror att det beror mycket på just alla smala hus och vatten överallt. Trots att det är en huvudstad så känns den inte så överdrivet stor. Helt lagom att gå omkring i, och man behöver egentligen inte åka kollektivt nånstans. Det ultimata är ju såklart att hyra en cykel och cykla runt i hela stan men vädret var inte det bästa för att göra det för vår del. Amsterdam åker jag gärna tillbaka till, bara för att det är en sån trevlig stad.
 
 
Där har ni er en redig utvärdering av länderna vi har besökt, och med alla dessa inkluderat har jag nu satt mina fötter i hela 41 länder. Vem vet, det kanske blir 50 länder innan jag är 25? Förhoppningsvis i alla fall innan jag är 30, hoho!
 
Och ni kan ju vänja er vid att kolla min blogg titt som tätt nu, för i höst blir det ju regelbundet skrivande. För er som inte vet, så flyttar jag till Barcelona i Spanien från och med slutet av augusti/början av september för att läsa en termin på Universitat de Barcelona. Då kommer jag att blogga och lägga upp bilder så ni kan följa min studietid där. Jag har ännu inte bokat nån flygbiljett eftersom jag inte vet när terminen börjar, men jag återkommer om det.
 
Som ni säkert har förstått har vi haft en sjukt bra resa och jag gillar verkligen att tågluffa. Jag vet inte om vi bara har haft tur, eller varit uppmärksamma men vi har inte blivit bestulna på nåt eller blivit av med nåt och pengarna har räckt och det har inte varit nåt skumt. Så allt har verkligen varit jättebra! Nedan följer ett par bilder från igår, och även kartan på hur vi har rest. Så vi hörs igen om nån månad då det är dags för flytt till Barcelona.
 
Pussar och kramar!
 
På stationen i Duisburg
 
Mellan Tyskland och Danmark
 
HEMMA!
 
Resekartan

Kommentera här!
Postat av: farsan carlson

Det var en rejäl summering. Kom på att vi missade att ta.en bild på vårt möte i Halmstad, det var synd. Spelningen med SQ var helt ok. Kram Pa

Svar: Ja fan det skulle vi ju ha fixat! Synd. Jaså, bara "helt okej"? Kramar!
Hanna-Sofia

2012-07-12 @ 11:03:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0