Luxemburg

Det var både skönt och tråkigt att lämna Zürich imorse. Skönt för att slippa låta våra plånböcker blöda mer på grund av de löjligt höga priserna, men tråkigt för att vi båda på det dygn vi var där, gillade Zürich. Det är en jättefin och mysig stad, men återigen, så äckligt dyrt.
 
Tåget från Zürich avgick inte förrän 11.30 men eftersom vi bodde lite utanför centrum så gjorde vi inget på förmiddagen förutom att gå till en närliggande butik och handla tågfika. En sallad, en fralla och en färdigmacka för 100 kronor. Tog sen spårvagnen till centralstationen och tåget rullade ut från Zürich  lite efter utsatt tid. Åkte först till Basel, innan vi åkte in i Frankrike längs med tyska gränsen hela vägen upp till dit vi är nu, nämligen i pluttlandet Luxemburg, i huvudstaden med samma namn.
 
Vi kom hit rätt sent, runt 17-tiden, men hotellet ligger precis mitt emot tågstationen så vi behövde inte irra omkring i hundra år för att hitta rätt. Det har blivit rätt mycket hotell nu på slutet, men eftersom hostelen här i västra Europa ändå är så pass dyra, behöver vi ofta bara lägga till några hundralappar för ett hotell med frukost. Vi stannar här i Luxemburg bara en natt innan vi åker vidare, så vi lämpade av grejerna på hotellrummet och gick sen ut på stan.
 
Promenerade upp längs med Avenue de la Liberté i lite gråmulet väder, men efter ca. 10 minuters promenad så öppnar sig himlen och det verkligen öser ner. Vi hade dock förberett oss med både regnjacka och paraply men blev ändå jätteblöta. Stod ett tag under ett träd för att vänta ur regnet, men gick sen vidare då det inte verkade avta. Gick till Place d'Armes där vi pep in på en kinesisk restaurang och åt lite middag, och när vi kom ut igen så hade det spruckit upp och var riktigt fint och soligt.
 
Hittade sen rätt på området Grund, där Luxemburg Slottet och massa gamla ruiner finns. Var jättefin utsikt i kvällssolen över till stadsdelen Kirchberg. Gick sen till en utkiksplats där Den Gyllene Damen står, som är ett minnesmonument från Första Världskriget. Därifrån har man jättefin utsikt över Vallée de la Pétrusse som är en jättefin trädgård långt nedanför utkiksplatsen. Därifrån promenerade vi sen tillbaka till hotellet igen.
 
Luxemburg är en jättetrevlig stad och faktiskt större än jag trodde. Det bor ca. 90 000 invånare här i huvudstaden och stan känns lagom stor. Finns rätt mycket butiker och restauranger och hela stan har en trevlig atmosfär. Förövrigt har jag fått "briljera" med min franska som jag inte har använt på över fyra år. Har inte direkt haft nån avancerad konversation på franska, men lite smått till restaurangpersonalen osv. Fredrik är mycket imponerad, haha!
 
Imorgon åker vi inte vidare förrän vid 13.30 så vi ska strosa en sväng runt här i stan på förmiddagen tänkte vi. Har förresten lagt upp bilderna för gårdagens inlägg från Zürich, så kolla gärna det också. Pusselipuss!
 
På stationen i Zürich
 
Utsikt från hotellrummet i Luxemburg. Rätt nära till stationen som sagt
 
Avenue de la Liberté
 
Place de Paris
 
Place de Martyrs
 
Byggnad
 
Precis innan himlen öppnade sig
 
Palais Municipal
 
På stenen till höger, och även nere i vattnet i det här skyltfönstret är två livs levande sköldpaddor
 
Hus
 
Kirchberg i bakgrunden
 
Grund
 
Grund
 
Grund
 
Smala gator
 
Palais Grand-Ducal
 
Såhär ser bilarna ut i Luxemburg
 
Kyrka
 
Den Gyllene Damen
 
The Old Clock Tower
 
Pont Adolphe
 
Utsikt
 
Finn ett rätt! (alltså inte ett fel)
 
Heja Luxemburg!
 
Haha Göte!
 
Coolt träd

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Rätt svar; Jämtland!
Härliga bilder. Jag har väntat o väntat :-):-):-):-) Kram från oss:-)

Svar: Rätt! Ja Luxemburg är riktigt fint :) Kram o puss!
Hanna-Sofia

2012-07-06 @ 22:10:24
Postat av: farsan carlson

Lilleputtland, hur e priserna där? Bilarna kan ju inte va speciellt dyra som de ser ut??? Lev å må kram pa.

Svar: Tja, det är väl aningens dyrare än övriga euroländer. Hehe, dom har till och med egna regplåtar och vi fick sms "Välkommen till Luxemburg" så det är ju lite mer än ett land än Liechtenstein där dom bara kör österrikiska bilar.
Hanna-Sofia

2012-07-07 @ 08:37:11
Postat av: pia o michael

Det fattas ett landskap på tavlan: gissa vilket.
LEDTRÅD: Ni kommer snart hit.
KRAMAR TILL ER.

Svar: Äh, Jämland är det som gäller!
Hanna-Sofia

2012-07-07 @ 17:49:35
Postat av: Daniel

Haha Göte! Alltid lika kul :) Dolomiten Banditen var även det sjukt styggt! Har kommit på en grej, jag kommenterar mest det stygga som läggs upp i bildväg, haha!

Svar: Men jag tar ju också ofta kort på det som jag vet att du kommer tycka är styggt, haha!
Hanna-Sofia

2012-07-08 @ 13:52:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0