Underbara Innsbruck

Guuud vilken bra dag vi har haft idag. Benen värker, fötterna ömmar och jag har träningsverk i låren. Med andra ord har vi varit väldigt aktiva och gått en herrans massa idag. Efter att ha käkat frukost var vi ute på stan redan vid halv tio imorse. Vi gick direkt till Kongressen där vi tog Nordkettenbahn (ett typ tåg) upp mot toppen Hafelekarspitze med sina 2334 meter över havet.
 
Åkte först det lilla tåget upp till Hungerburg som bara ligger 860 m.ö.h. Därifrån bytte vi och tog sen en gondol upp till Seegrube, som ligger på 1905 meters höjd. Vid Hungerburg hade vi jättefin utsikt över hela Innsbruck, så vi stannade till där och tog lite bilder. Men när vi kom upp till Seegrube så kunde ju Hungerburg slänga sig i väggen. Herreguuuuuuud vad vackert det är. Det var tyvärr rätt molnigt just när vi var där, men det var ändå helt obeskrivligt fint. Molnen låg som ett tjockt täcke över hela dalen här Innsbruck ligger, och så sticker fjälltopparna upp överallt. Jag tänkte såklart på Skardalen hela tiden, då det var samma vegetation med liknande blommor och torkat fårbajs på marken. Det är ändå nånting särskilt med fjällmiljö på sommaren.
 
Sista turen tog vi upp med gondol till Hafelekar på 2256 meters höjd och sen var det en stigning på nästan 100 meter till innan vi nådda toppen Hafelekarspitze. Jag har aldrig i mitt liv varit så högt upp (förutom vid flygning och skydive förstås) och det känns typ som att man är på toppen av världen när man är där uppe. Är helt omöjligt att föreställa sig att det faktiskt finns toppar på över 8000 meter i världen. Helt sjukt! Vet inte hur långt tid vi spenderade där uppe, men vi satt på en bänk hur länge som helst och bara njöt av utsikten och av tystnaden. För det är verkligen så sjukt tyst där uppe. Förutom prat från de som är där uppe, så hör man ingenting.
 
Vi tog oss i alla fall ner till slut, men hoppade den här gången av vid Hungerburg, där vi bytte gondol på vägen upp. Därifrån vandrade vi vidare till Alpenzoo, som är en djurpark inte långt därifrån, som inhyser över 2000 djur från just Alpregionen. Det är förövrigt också Europas högst belägna zoo på 750 m.ö.h. Promenaden från Hungerburg tog kanske en halvtimme och med vårat Innsbruck kort som vi köpte igår hade vi fri entré. Det hade vi förövrigt till Nordkettenbahnen också. Promenerade runt i djurparken ett tag och såg massa olika alpdjur. Blev första gången för både mig och Fredrik som vi såg lodjur och bisonoxe.
 
Efter zoobesöket tog vi Nordkettenbahnen ner igen till Kongressen och vandrade in i gamla stan där vi käkade en supergod lunch bestående av wienerschnitzel och apfelstrudel till efterrätt. Är man i Österrike så är man! Efter lunchen tog vi oss till Stadstornet, dit vi också hade fritt inträde, och gick de 148 trappstegen upp till tornet och fick en fin vy över gamla stan, där tornet ligger. Vi insåg även då att det hade spruckit upp rätt mycket och att vi troligen skulle haft en ännu finare utsikt uppe från toppen av berget om vi hade väntat i ett par timmar. Men väderleken sa faktiskt att det skulle regna idag, så hellre att vi hade en molnig utsikt med sol, än en regnig och tråkig utsikt.
 
Då vi har vandrat och klättrat och bestigit och gått jättemycket idag så slappar vi just nu bara på hotellet. Ska röra oss ut nåt senare ikväll för att få lite mat, och imorgon avgår inte tåget förrän vid 10-tiden. Innan jag rensade kameran idag, hade jag tagit 114 bilder, och efter rensningen var jag nere på 67. Skulle jättegärna vilja visa er alla, och lägga upp alla här men det kommer ta hundra år så jag har tyvärr varit tvungen att välja bort endel. Men här kommer ändå sjuuukt mycket bilder från dagen!
 
Puss på er!
 
Jesuit church
 
Stadsteatern
 
Vid Kongressen
 
På Nordkettenbahnen
 
Rälsen
 
Vid Hungerburg stationen
 
På väg med gondolen upp i dimman
 
Fredrik var lite rädd, då han aldrig hade åkt gondol innan
 
Uppe genom dimman
 
Stationshuset vid Hafelekar
 
Utsikt
 
Nedanför molntäcket är alltså Innsbruck
 
Fjäll
 
Utsikt
 
Fjällblommor
 
Goddag!
 
Här är vi!
 
Mera blommor
 
Fjäll
 
Bild tagen högst uppe från Hafelekarspitze, fast på "baksidan". Hade alltså Innsbruck i ryggen när jag tog bilden
 
Den här bilden är tagen rakt ner. Lite svårt att få med hur brant det verkligen är
 
Snygg karl med snygg utsikt
 
Wiho! Vi är uppe!
 
Snö i juli!
 
På väg ner igen
 
Två svarta gamar. Ser ni dom?
 
Vargar
 
Tupp
 
En gejt med underbett
 
Visst ser han riktigt snäll och kramgo ut?
 
Stenbock. Denna hade rätt små horn i jämförelse med de andra
 
Lammgam
 
Älg och älgbebis
 
Hare
 
Stengetsbebis
 
Fredrik matar en stenget
 
Lodjur
 
Mamman tvättar lille bebisen
 
Örn
 
Brunbjörnar
 
Wienerschnitzel! Den var inte så orange som det ser ut, var bara parasollet som fick det att se ut så
 
Apfelstrudel!
 
Stadstornet
 
Utsikt från Stadstornet
 
Höjdrädd?
 
Den högsta toppen, typ mitt emellan kyrktornen är Mandlspitze, med 2360 m.ö.h
 
The Golden Roof
 
Hallåå!

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Helt fantastiskt vackert. Otroligt med en djurpark på så hög höjd. Ni verkar trivas med landet.
I morgon får vi besök av Lina Hallebratt, hennes hund Vega och en tjeck, David som, Lina träffat i vinter. De ska tälta här en natt. De är på väg runt Sverige, nu på cykel.
Ha det gott och kram från oss till er:-):-):-):-)

Svar: Vi gillar verkligen Österrike. Känns som sagt väldigt likt Skardalen på många sätt. Vad trevligt! Då får Isa och Celina en polare att ösa med då ;) Kram!
Hanna-Sofia

2012-07-04 @ 21:38:52
Postat av: farsan carlson

Förstår att du trivs som den jamtstårsh du e. Om vintern e de väl skidåkning som gäller från gondolen kan jag tänka. Finns det nåt OS museum, för stan har haft två vinter OS? (1964 o 1976). Lev å må kram pa

Svar: Ja jag har ju blivit sjukt sugen på att åka hit på vintern nu. Har ju faktiskt aldrig åkt skidor i Alperna. Ja dom har ett alpin museum vet jag i alla fall
Hanna-Sofia

2012-07-05 @ 06:53:49
Postat av: Daniel

Riktigt schyssta bilder, mæktiga alper! Fick lite hemlængtan nu! Bra før Fredrik att få kænna på hur det kænns att åka gondol, haha! Hade ingen aning om att han inte åkt innan. Hærligt med Wienerschnitzel & Apfelstrudel, redigt och østerrikiskt/tyskt! Du borde testa lite kørv också, Østerrike har riktigt god wurst! "Lev å må kram da"

Svar: "Jävligt mäktigt" (pappa). Ja, Fredrik frågade flera gånger "Men här borde man väl inte kunna åka skidor?" när backen knappt är brant, haha. Men all wurst vi har sett i butiker ser så sjukt vidrig ut. Helt vit och äcklig. Inget direkt man blir sugen på...
Hanna-Sofia

2012-07-05 @ 10:21:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0