Bratislava

Åh, vad Bratislava är underbart! På mindre än ett dygn har vi båda två blivit helt förälskade i den här staden. Vart man än vänder sig finns det vackra byggnader och små, gulliga gator som man vill ta kort på. Jättehärligt!

Innan jag börjar berätta om dagen kan jag ju bara säga att vi var ute igårkväll och åt traditionell slovakisk mat. Åt på en jättemysig restaurang med en liten lummig innegård mitt i Gamla Stan. Fredrik åt Bravcové karé som är en sorts dubbelvikt potatispannkaka med som var fylld med grillade grönsaker och nöt- och griskött i tomatsås. Jättegott! Jag åt Slovakiens nationalrätt Bryndzové Halušky som är gnocchi (som är som en blandning mellan pasta och klimp, dvs. en deg i små knyten) i en sås av slovakisk fårost tillsammans med knaperstekt bacon. Min rätt var lite smaklös men ändå kul att ha prövat riktig slovakisk mat.

Efter maten gick vi till en bar för att kolla på Sverige-England matchen. Var dock lite tidiga så vi såg först klart matchen mellan Ukraina och Frankrike innan Sverige-matchen började. Det var jättemånga barer som visade matchen, och de flesta hade satt upp tv-apparater utomhus. Som säkert många av er vet gick det ju inte så bra för Sverige så när matchen var slut vid 23-tiden gick vi besvikna tillbaka till hostelet.

Idag har vi strosat omkring i flera timmar och bara njutit av hur härlig den här staden är. Vi har dock varit lite kulturella också, så tro inte att vi bara har slappat runt! Vi bor bara ett stenkast från Gamla Stan där vi har spenderat största delen av dagen. Började dock med att kliva upp vid 8.30-tiden och käka av hostelets gratisfrukost som mest var en sockerchock av vitt bröd, marmelad och chokladflingor. Men men, gratis är alltid välkommet!

Pep ut i värmen och rörde oss först mot slottet Bratislava Hrad som ligger bara några hundra meter från vårt hostel. Det är ett gigantisk slott som ligger uppe på en kulle och där man har jättefin utsikt över hela Bratislava. Slottet byggdes på 800-talet men brändes ner i början av 1800-talet. Man håller faktiskt fortfarande på att bygga upp och restaurera det sen det brann ner. Nu har man dessutom målat det helt i vitt, då det förut inte var målat utan var bara sten. Promenerade omkring uppe vid slottet ett bra tag innan vi gick ner mot Gamla Stan.

Gick runt i Gamla Stan ett tag innan vi satte oss ner på ett café och tog en glass. Det är verkligen hur myckgt som helst i Gamla Stan, där det finns jääääättemånga caféer och restauranger att välja bland. Efter att ha suttit på cafét i nån timme gick vi lite utanför Gamla Stan mot en jättestor kyrka vid namn St. Elizabeth's Church, eller Blue Church som den också kallas. Med tanke på namnet är det inte så svårt att lista ut att kyrkan är helt blå. Faktiskt första gången jag har sett det.

Efter turen till kyrkan ramlade vi över det jättelika köpcentret Eurovea dit vi gick in för att svalka oss lite. Slutade med att jag shoppade ett linne innan vi gick därifrån. Köpcentret ligger precis vid strandpromenaden vid floden Donau där det ligger jättemycket uteserveringar med utsikt över floden. Utanför köpcentret var det jättemånga människor klädda i rosa tröjor, och det verkade vara nåt stort evenemang. Lyckades inte lista ut var det var på g, men det var i alla fall väldigt många människor som satt i gräset vid floden och hade picknick så vi satte oss ner en stund vi också.

Vandrade sen tillbaka längs med Donau mot stadskärnan och pep på vägen in på ett biljettkontor och bokade biljetter till en liten båttur vi ska göra imorgon. Berättar mer om det imorgon! Stannade sen till på en restaurang i Gamla Stan och tog varsinn sallad till lunch och nu tar vi det bara lugn på hostelet.

Bratislava är som sagt hur mysigt som helst. Det tråkiga är bara att det är rätt så dyrt här då Slovakien fick euro i början av 2009. Priserna ligger på ungefär samma nivå som resten av euroländerna, vilket är lite tråkigt då vi tyckte det var så bra att det var så billigt i Polen. Vädret är hur varmt och skönt som helst. Har inte varit ett moln på himlen och temperaturen har legat runt 31-32 grader. Med andra ord - ganska så varmt. Jag som har haft linne på mig idag har blivit lite röd om axlarna...

Ikväll har vi lagat lite lättare middag här på hostelet och senare tänkte vi gå ut och spana in slottet då det är mörkt eftersom det är väldigt fint upplyst på kvällarna.

blogg.se-appen har ännu inte fixat sig, så det blir tyvärr lite sneda bilder även idag. Har tagit rätt mycket bilder idag, och merparten av dom är tyvärr sneda, men som sagt så ska jag försöka fixa det så snart appen är fixad. Men vrid bara huvudet åt vänster så ser ni dom åt rätt håll. Vi har det toppenbra här och njuter av allt Bratislava har att erbjuda!

Slovakisk mat

Mat på innergården

Fotboll och öl

Heja Slovakien!

Bratislava Hrad

Restaurangen Reustarica UFO

Bratislava Hrad och Donau

Fredrik spanar mot Österrike

Blek, blekare, Hanna-Sofia!

Inne i Bratislava Hrad

Bratislava Hrad

Bratislava Hrad

Vi hittade en gungbräda. Fredrik = jätteglad!

St. Martin's Cathedral

Bratislava

Byggnader

Små gator

St. Martin's Cathedral

St. Michael's Gate

Stora Torget

Detta är det mest fotograferade objektet i Bratislava. Fråga mig inte varför. På skylten står det "Man at work". Finns flera olika av dessa statyer runt om i staden

Detta är en levande människa som svävar i luften, och det enda han håller i är en pinne. Nån som vet hur han gör? Blir tokig på sånt här!

St. Elizabeth's Church, eller Blue Church

Shoppingcentret Eurovea

Strandpromenaden vid Eurovea

Hus och uteserveringar vid Eurovea

Vårat coola hostel Taurus Art Hostel

Mer hostel

Olika nivåer och trappor överallt

Ser ni de olika nivåerna? Vårat rum i dörren rakt fram

Jag iPadar lite

Middag

Kommentera här!
Postat av: Anonym

Vilka vackta bilder. Ser helt fantastiskt ut. Kram

2012-06-16 @ 20:23:53
Postat av: Mamma

Det var mama som kommenterade och även stavade fel. Kram igen.

2012-06-16 @ 20:33:49
Postat av: Hanna-Sofia

Haha, ja jag tänkte väl! Vilken "anonym" skulle kommentera här? :) Ja det är verkligen jättefint här!

2012-06-16 @ 22:06:11
Postat av: Farsan

Blir allt lite avis, ser fint ut, lite Visby i större tappning?....eller.


2012-06-17 @ 18:40:27
Postat av: Hanna-Sofia

Njae, har inte tankt pa Visby faktiskt sen vi kom hit. Men superfint ar allting i alla fall!

2012-06-17 @ 20:09:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0