Budapest

Första inlägget från huvudstaden Budapest! Det är här vi nu är, och har varit sen igår. På förmiddagen igår tog vi det bara lugnt hemma hos Judit och vi fick till att tvätta rent lite kläder. Judit var även snäll att ta med sig lite av mina kläder hem till Sverige när hon åker hem nästa vecka, då jag självklart har packat för mycket i ryggsäcken, haha! Innan vi tog tåget åkte pvi och tog en glass, och så skjutsade Judit oss till Tata där tåget skulle avgå 14.14. Men för första gången på vår resa så var tåget försenat med ca. 45 minuter så vi kom iväg mot Budapest aningen senare än vad vi hade tänkt.
 
Tåget kom i alla fall till slut och vi sa hejdå till Judit och var framme i Budapest lite mer än en timme senare. Letade rätt på rätt tunnelbanestation och åkte tre hållplatser till dit vårat hostel ligger. Bor på ett jättefint hostel som bara har funnits i en månad så allting är jättefint och fräscht. Bor i ett rum med sex sängar och eget badrum på rummet - nice! Vi betalar dryga 60 kronor per person och natt här, vilket är sjukt billigt då hostelet verkligen är jättefint. Betalade det dubbla för Asylum Hostel i Cairns, som var jätteäckligt, haha.
 
Igår gjorde vi inte så mycket, utan vi gjorde bara lite mat och kollade på fotboll på hostelet. Dom har en jättemysig myshörna med stora soffor där man kan ligga och bara slappa, så vi spenderade största delen av kvällen där och drack öl från hostelets bar.
 
Idag började vi med att äta från hostelets frukostbuffé innan vi gav oss ut i värmen. Idag har det varit ungefär 36 grader ute, så det har nästan varit olidligt att vara i solen. Men trots att det har varit så varmt har vi varit ute och gått i hela stan från 10.30 till 19.30.
 
Vi började dagen med att gå till saluhallen som är en av de största i Europa. Finns jättemånga olika stånd där dom säljer grönsaker, kött, korv, ost och massa annat. Vi gick omkring en stund och sen köpte vi lite färska hallon innan vi gick därifrån.
 
Sedan promenerade vi över en av Budapests många broar över till Buda-sidan av stan. Vet inte om ni vet det, men Budapest är uppdelat i två delar, Buda och Pest, och floden Donau delar stan i två delar. Vi bor på Pest-sidan och det är där de flesta sevärdheterna och shoppingen finns. Så vi gick över till Buda-sidan och började sen bestiga Mount Everest. Eller det var i alla fall det som det kändes som. I 36-gradig värme började vi ta oss upp Gellért Hill som är ett berg som gör att man får jättefin utsikt över hela Budapest. Tog oss säkert 45 minuter att ta oss upp och h-e-r-r-e-g-u-d vad varmt och svettigt det var! Så fort jag såg den lilla kiosken uppe på toppen så öste jag dit och köpte 1,5 liter vatten. Våran liter vi hade med oss hade tagit slut för länge sedan, haha! Men jag måste ändå säga att det var värt det när vi kom upp, för utsikten är verkligen jäääättefin. Stannade där uppe ett tag innan vi började nedstigningen.
 
Efter Gellért Hill gick vi mot slottet och satt även där ett tag i skuggan och vilade oss innan vi pallrade oss vidare i värmen. Gick även förbi Mattiaskyrkan och Fishermen's Bastion som är en utkiksplats fär man har jättefin utsikt över Parlamentet som ligger på Pest-sidan, på andra sidan floden.
 
Slottet ligger på en höjd, så på väg ner därifrån åt vi jättegod lunch bestående av sallad och lemonad på en liten restaurang. Lemonad och iste är nåt man dricker mycket av här i Ungern. Både jag och Fredrik har fått lite dille på det, så i skrivande stund sitter jag här med en flaska grönt citrus iste. Mums!
 
Efter maten gick vi vidare mot Margit ön, som ör en stor ö mitt i Donau där det finns ett stort utomhusbad vid namn Palatinus. Betalade dryga 60 kronor var för att gå in och vi stannade där i ett par timmar. Är ett stort utomhusbad med massa pooler och stora ytor att ligga och sola på. Trots att vi har svettats som två små grisar var det ändå skönt att ligga och sola efter att vi hade svalkat oss i poolen.
 
Efter badet tog vi bussen tillbaka mot hostelet och stannade till och handlade lite på vägen. Så nu ikväll har vi gjort middag och duschat och nu sitter vi i myshörnan och tar det lugnt.
 
Måste ju bara berätta vad som hände när vi kom tillbaka på rummet på hostelet. Vi inser att alla våra grejer är borta! Vi har våra ryggsäckar inlåsta i skåp, men våra necessärer, våra böcker, våra kläder som inte var inlåsta var bara borta, och våra sängar var renbäddade. Så jag öste ner till receptionen på en gång och frågade vad som hade hänt och nästan på en gång kom en kille i receptionen med en sopsäck med våra saker i. Visade sig att städerskan hade tömt och städat hela rummet för att hon trodde att alla skulle checka ut. De andra vi delar rum med hade också varit tvungna att hämta sina grejer i receptionen efter städerskan hade tagit ner dom. Jätteskumt. Men som kompensation fick vi fyra gratisdrinkar i hostelbaren och gratis frukost imorgonbitti så det var schysst.
 
Bildregn följer. Pussar och kramar!
 
På stationen i Budapest
 
Fredrik i tunnelbanan
 
På hostelrummet
 
Vårat coola hostel Wombats
 
I myshörnan
 
Budapest
 
Den största synagogan i Europa
 
National Museum
 
Kartläsarn
 
Saluhallen
 
Stort!
 
Kött
 
Saluhallen
 
Bro över till Buda-sidan
 
Fredrik
 
Svettapor!
 
Gellért Hill
 
Gellért Hotel
 
Upp på berget!
 
Utsikt
 
Budapest
 
Svettigt!
 
Frihetsstatyn uppe på Gellért Hill
 
Budapest
 
Hej hej!
 
Slottet
 
Slottet
 
Kedjebron
 
Presidenthuset
 
Mattiaskyrkan
 
Parlamentet
 
Fishermen's Bastion
 
Fina gator
 
Coolt hus
 
Supergod lunch
 
Margit ön
 
Palatinusbadet
 
Palatinusbadet

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Det är inte alla som träffar på en kompis i öst som man kan skicka överflödig packning åter till Sverige. Här skiner solen. Alla fem har det bra. Idag ska vi prova på jordgubbarna. Kram till er båda:-)

2012-06-21 @ 08:38:03
Postat av: Daniel

Ser nice ut! Ær saluhallen en gammal tågstation? Anvænder man bokstaven Ö i det ungerska språket? Du får hålla utkik efter en annan Fredrik nu nær du ær dær. Føljer ju Fredrik Wikingson på Instagram, han ær i Budapest nu. Ha det gøtt!

2012-06-21 @ 08:59:57
Postat av: Hanna-Sofia

Mamma: Nej jag vet, men är ju jättesnällt att hon gör det! Åh vad gott med jordgubbar!
Daniel: Jag vet inte om det är en tågstation men nu när du säger det så är det rätt likt. Haha, jaså? Får hålla utkik då!

Svar: Och ja, dom har ö i alfabetet här
Hanna-Sofia

2012-06-21 @ 09:59:33
Postat av: PIA o MICHAEL

Tack för den goa värmen ni skickade upp till oss,
tyvärr bara tillfälligt men ändå!
Ni ser ut att ha det bra. I morgon är det midsommarafton med jordgubbar sill och
färska potäter.
Om ni är sugna så är ni välkomna hit, hihihi.
GLADA MIDSOMMARKRAMAR.

Svar: Snällt av oss va?:) Gött med midsommarmat. Får se hur vi firar ikväll.
Hanna-Sofia

2012-06-21 @ 20:45:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0