Framme i Ungern

Då var vi på plats i land nummer tre för den här resan - nämligen Ungern! Fast vi befinner oss faktiskt inte i huvudstaden Budapest som många av er säkert tror, utan i en liten by med 1500 invånare vid namn Neszmély som ligger strax utanför Budapest.

Vad fasen gör vi här då? undrar säker många av er. Min kollega Judit är nämligen härifrån Ungern, och Neszmély är hennes hemby. Så innan vi åkte iväg på den här resan bestämde vi oss för att åka hit och hälsa på henne, när hon ändå skulle vara hemma den här veckan hos sina föräldrar.

Dagen började med att vi lämnade Bratislava vid åttatiden för att ta lokalbussen till tågstationen. Åkte nämligen inte från samma station som vi kom in på, och det var lite långt att gå till den andra stationen så vi tog bussen för €0,70 var. Lämnade Bratislava vid 8.30 och bytte först tåg i ParndorfÖsterrike och ytterligaren en gång i staden Györ i Ungern, innan vi kom fram till Tatabanya där Judit mötte upp oss.

Åkte direkt från Tatabanya till Tata som är en liten stad på ca. 25 000 invånare där vi har spenderat största delen av dagen. Judit gick i skola i Tata så hon visade oss runt i hela stan. Strosade först runt en liten sjö innan vi tog oss ned till en jättefin restaurang precis intill strandpromenaden vid ytterligare en sjö. Där åt vi lunch och drack ungersk öl och satt och pratade i flera timmar. Gick sen runt sjön till ett litet café och åt helt sjukt billiga efterrätter.

Judit hade lite ärenden att uträtta i Tata innan vi åkte vidare mot Neszmély och på vägen dit stannade vi ett par gånger längs vägen och tog jättemycket kort på omgivningarna och naturen. Jag hade ingen aning om att Ungern är så sjukt vackert! Och så mycket vinodlingar det finns överallt! Landskapet är helt otroligt fint överallt och vi skulle lika gärna kunna ha befunnit oss i södra Frankrike eller Italien.

Kom sen fram til Neszmély och åkte hem till Judits föräldrar. Dom bor i ett jättefint hus med utsikt över byn och floden Donau, där Slovakien ligger på andra sidan floden. Judits mamma jobbar som lärare i matte och fysik, och Judits pappa jobbar som arkitekt men hans största hobby är vinodling. Dom bor här tillsammans med labradoren Tappancs (som betyder "tass" på ungerska). Judit berättade den sjukaste för oss när vi pratade om medelinkomsten här i Ungern. Hennes mamma får ut ungefär 4000 kronor i månaden och medelinkomsten ligger på ungefär det dubbla. Nu är det otroligt billigt i Ungern men ändå helt sjukt lite pengar att klara sig på i en hel månad!

Hela familjens bakgård består av en vinodling och massa olika fruktträd. Känns nästan löjligt romantiskt att gå omkring i trädgården och bara kunna äta körsbär direkt från trädet. Körsbär är det enda av allt det dom odlar som är moget nu, men dom har som sagt vindruvor, plommon, vinbär, hallon, valnötter, persikor och massa annat.

Tog det lugnt inomhus ett tag och duschade av oss resesvetten och nu ikväll har vi grillat och druckit hembryggt vin, och även sprit och likör som Judits pappa gör själv. Har verkligen haft jättetrevligt hela dagen och kvällen men nu började det bli lite sent för mig och Fredrik som var uppe vid 7 imorse, så nu blir det dags att sova.

Imorgon åker vi dock vidare till Budapest där vi stannar fram tills på fredag. Bilder från dagen följer! Nattinatt!

Jätteskoj i Österrike!

Lite tomt på perrongen i Parndorf

Parndorf
 
Tata
 
Judit
 
Första bilden på både mig och Fredrik på den här resan

I byggnaden till vänster gick Judit i skola
 
Lunch vid vattnet i Tata
 
Fort of Tata
 
Tata
 
Efterrätter för 9 kronor styck!!

Fort of Tata

Kärlekshänglås, precis som dom vi såg i Krakow

På väg mot Neszmély

Ute bland vinodlingarna

Ungern

Puss!

Judits föräldrahem

Familjens vinodling

Körsbärsätning!

Mums!

Tappancs

Bakgården

Kommentera här!
Postat av: Daniel

Fan va ni super! :P

2012-06-19 @ 08:15:04
Postat av: Hanna-Sofia

Självklart!

2012-06-19 @ 09:10:45
Postat av: Mamma

Vilken lyx..........
Här på Orust är vädret vackert. Varmt men inte så som ni har det som tur är. Kram på er.

2012-06-19 @ 13:12:46
Postat av: farsan carlson

I Nyköping där jag varit i två dar växte inga körsbär, blåsigt men uppehåll. Kan du läsa Ungerska skyltar? Knepiga stavningar de har, minns jag. Hunden såg farlig ut men du e väl van efter ditt "hundjobb"
När hänger ni på låset då?
Lev å må, Kram pa

2012-06-19 @ 19:57:45
Postat av: Hanna-Sofia

Mamma: Den dagen det blir så här varmt i Sverige så emigrerar jag!
Pappa: Jag har lärt mig att s uttalas som sh, och sz uttalas som s i alla fall. Annars är det jättekrångligt. Haha, nej han var inte farlig. HAHAAAA, kul hörrö! Som sagt, det väntar vi med ett tag du!

2012-06-19 @ 20:22:19
Postat av: mamma pappa svensson

Hej på er turturduvor,ni verkar att ha det
grymt skönt, vi är så avudsjuka, skicka upp
värmen, här är det kyligt.

Svar: Ja vi har det jättehärligt! Kul att ni också har hittat hit till bloggen!
Hanna-Sofia

2012-06-19 @ 20:57:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0