På plats i Sarajevo

Sådär ja! Då fick jag äntligen tid att blogga efter en extremt lång dag igår. Vi är nu på plats i Sarajevo Bosnien-Hercegovina. Till skillnad från tidigare dagar fick vi ju trots allt lite sovmorgon när tåget från Belgrad inte avgick förrän 10.30 igår. Vi lämnade hostelet ungefär 45 minuter innan tåget skulle gå, men det blev ändå sjukt stressigt då spårvagnen inte kom förrän fem över tio. Stressade oss fram på stationen och hittade till slut rätt tåg. Eller ja, det blev ju rätt till slut eftersom skärmen med alla avgångar stod med kyrilliska tecken. Men det visade sig i alla fall att vi var på rätt tåg till slut.
 
Bytte tåg i Kroatien, i Strizivojna-Vrpolje, där vi hade lite över en timmes väntetid. Men tåget mot Sarajevo var 20 minuter sent och plus det så blev vi ståendes precis på gränsen mellan Kroatien och Bosnien-Hercegovina i över 1,5 timme utan att veta varför. Vi skulle kommit fram till Sarajevo strax efter 21 igårkväll så vi tänkte att vi kunde ta ut pengar och köpa bussbiljetter till lokalbussen då. Men med tanke på förseningen kom vi fram vid kl. 23 och då hade spårvagnarna slutat gå, och vi kunde inte hitta en uttagsautomat nånstans i närheten av stationen. Trots att det skulle vara dryga 4 kilometer från stationen till hostelet så började vi knata och hittade till slut rätt på en uttagsautomat. Vi fortsatte och gå och till slut så var vi i centrum, och efter mycket tjorv så hittade vi rätt på hostelet som ligger lite på en bakgata. Det tog oss ungefär en halvtimme att gå men det kändes inte som att det var fyra kilometer.
 
Hostelet är rätt trevligt, men man får röka ute på deras balkong, men balkongdörren står vidöppen även när nån sitter där ute och röker så det luktar rök i hela sällskapsrummet. På tal om att röka så var det helt sjukt nog tillåtet att röka på tåget mellan Strizivojna-Vrpolje och Sarajevo så röklukten satte sig långt upp i näsan och långt ner i halsen. Fruktansvärt! Vi hamnade i säng strax efter midnatt och sov till niotiden imorse.
 
Vårat hostel ligger i Gamla Stan här i Sarajevo och då stan inte är så stor så är det gångavstånd och nära till det mesta. Vi började dagen med gratisfrukost på hostelet och sen promenerade vi upp till en stor kulle där man hade jättefin utsikt över hela Sarajevo. Det känns inte som att det är en huvudstad för det är inte så många höghus, utan mer småhus över hela stan. Men det var jättefin utsikt därifrån så vi stod där ett bra tag innan vi gick ner mot stan igen.
 
Det bor bara ca. 700 000 pers i Sarajevo så hela stan kan man lätt göra på en dag. Ni kanske tycker att det är lite onödigt av oss att åka till en ny stad eller ett nytt ställe utan att stanna där i ett par dagar. Men det känns också rätt onödigt att stanna flera dagar på ett ställe "bara för att". Vi har strosat runt här i stan hela dagen och tog en lunch på en av de hundratals uteserveringarna som finns här. Sarajevo är en väldigt mysig liten stad, och utelivet lär vara grymt. Var rätt mycket liv ute på stan när vi kom hit igårkväll. Det är även en väldigt vacker stad, vilket ni kan se på bilderna nedan.
 
I Bosnien-Hercegovina är 40% av invånarna muslimer och det finns faktiskt hela 96 moskéer här i Sarajevo. Vi har dock inte hört böneutrop eller så från moskéerna, och det är inte så många av kvinnorna som bär slöja, utan det verkar vara mer fritt att vara eller inte vara muslim här. Inte direkt som Irak eller nåt annat übermuslimskt land... Vädret här är ett par grader kallare än i Belgrad, så det har varit jätteskönt ute idag. Har legat på ungefär 26 grader idag och det har faktiskt gått att vistas i solen, till skillnad från i Serbien.
 
Vi har pratat med andra människor på andra hostel vi har bott på och alla har sagt att det räcker att ha en dag i Sarajevo. Det blev ju lite senare ankomst än planerat hit igår och imorgon far vi vidare, så det blir ganska precis en dag här i Sarajevo.
 
Ikväll har vi varit ute och ätit bosnisk mat, såkallad Cevapi, för 30 kronor. Cevapi är ett stort pitabröd som är fyllt med små korvar, och så äter man hackad lök och mjukost till. Jättegott! Senare ikväll ska vi nog kika på fotboll och dricka lite öl innan det blir sängdags.
 
Imorgon avgår tåget vid sju, så det blir ännu en dag med tidig uppstigning. Här kommer massor med bilder både från gårdagen och idag. Puss och kram på er!
 
På tåget från Belgrad igår
 
Vid stationen i Strizivojna-Vrpolje. Bajshål!
 
Strizivojna-Vrpolje
 
Bosnien-Hercegovina
 
Huvudgatan Sarači i Sarajevo
 
Torget Sebilj, med maaaaassor med duvor
 
På väg upp mot utkiksplatsen
 
Branta backar
 
Hej hej Bosnien-Hercegovina!
 
Fet kyrkogård
 
Sarajevo
 
Tummen upp!
 
Sarajevo
 
Sarajevo
 
Sarajevo
 
Tjohej!
 
Hej på er!
 
Sarajevo
 
Små gator
 
Svenska ambassaden (och även den norska)
 
Srca Isusova katedralen
 
Schackspelande
 
Ortodoxa Kyrkan
 
"The Eternal Flame". Denna brinner alltid, till minne av de som stupade i Bosnien-Hercegovina under andra världskriget
 
Central Bank of Bosnia & Herzegovina
 
Minnesmonument till de barn som dödades i början av 90-talet av serbiska soldater
 
BBI Center
 
Fine Arts Academy
 
Lunch
 
Gatan där vårt hostel ligger
 
Cevapi. Mums!
 
Anslagstavlan på vårt hostel. Finn ett fel, haha!

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Fina bilder igen. Jättebra kortet på er.
Har varit på promenad med hundarna och träffat ett par med två cairn. Samma färger som våra. Den äldre kommer från samma kennel som Isa.
Har varit sol och varmt i dag.
Tiden går fort. Nu har ni varit på resande fot i två veckor. Hemlängtan? Kram till er från oss:-)

Svar: Vilket sammanträffande med hundarna :) Ja jag har lite hemlängtan men det är ändå skönt att bara slappa och resa också :) Kramar
Hanna-Sofia

2012-06-27 @ 20:05:35
Postat av: Mamma

Har hittat felet!

2012-06-27 @ 20:06:37
Postat av: farsan carlson

Bättre väder idag, har trots det inte varit ute. Spacklar , tapetserar o målar i rummet. Ser ut att va en mysigt stad Sarajevo. Hur e prisnivån? Snart fotboll, ska ta mig en sambuca när ni tar er öl. Kram pa.

Svar: Jaså, är det vardagsrummet ni tar er an eller? Prisnivån är helt okej. Inte lika dyrt som Slovakien men inte lika billigt som Ungern eller Polen. Aha, varför sambucca? Det som är så äckligt, haha!
Hanna-Sofia

2012-06-27 @ 20:06:51
Postat av: Daniel

Ser ut att vara en mysig stad :) Maten såg även fruktat god ut! Kuken Står gjorde min dag! Haha!

Svar: Jadå det var det :) Haha, man må ju representa Sverige på ett värdigt sätt!
Hanna-Sofia

2012-06-27 @ 21:58:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0