Ska vi Pula?

Efter att ha varit här i Kroatien i endast två dagar måste jag tyvärr säga: stor besvikelse! Som jag skrev igår valde vi ju att bo här i Rijeka för att det är en lite större stad och att det finns massa småställen med bad och strand runt omkring. Själva Rijeka är det egentligen inget fel på, men det som vi har läst i guideböcker och på Internet och som även den här jävla kukpersonalen på hostelet har sagt angående badmöjligheter och stränder i närheten av Rijeka, är inte riktigt sanning.
 
Grejen är att det finns massa småstränder runtomkring Rijeka, bl. a. Opatija fär vi var igår. Problemet är bara att det är väldigt svårt att ta sig till dom när man inte har bil. Många av stränderna ligger längs med kustvägen, och överallt står det bilar parkera längs med vägen. Bussarna stannar bara på ett fåtal ställen längs med vägen och därför är det svårt att hitta till de små fina stränderna när man åker buss. Idag bestämde vi oss för att åka till Pula som är en ort med ca. 60 000 invånare, ungefär 10 mil söder om Rijeka. Både vår guidebok och hostelpersonalen har sagt att det finns massa fina stränder där och att det i princip bara är att välja och vraka bland badplatserna.
 
Så i morse gick vi och köpte bussbiljetter för dryga 350 kronor för att ta oss tur och retur till Pula. Resan tog nästan 2,5 timme och när vi kommer fram öser vi in på ett informationscenter och frågar efter vägen till stranden. Vi får veta hur vi ska gå, men när vi ser havet är där fan ingen strand. Det är precis som här i Rijeka, med massa båtar och hamnar och industrier. Vi går och går och går längs med kajen men det finns ingen strand! Vi var rätt trötta efter bussturen så vi satte oss på en restaurang och käkade lite lunch. Innan vi for hade vi fått en lapp med ett namn på en strand av receptionisten på hostelet som tydligen skulle vara jättefin. Han sa att den här stranden skulle ligga ca. 5 kilometer utanför Pula och att det bara var att ta en buss dit. Så på restaurangen passar vi på att fråga servitrisen om det är värt att åka dit. Då säger hon att det inte ligger 5, utan 15 kilometer utanför Pula, och att bussen dessutom inte går enda fram till stranden utan att de sista 5 kilometrarna måste man gå.
 
Irritationen bara blir större och större och efter att vi hade ätit klart så gick vi faktiskt tillbaka till stationen och åkte i 2,5 timme tillbaka till Rijeka igen. Pula i sig är ju en rätt stor stad, men vi hade ingen karta, och den enda kartan som fanns på informationscentret kostade 25 spänn. Inte direkt värt bara för några timmars strosande. Så vi har idag betalat 350 kronor för att spendera totalt fem timmar på en buss, spendera dryga två timmar i Pula för att sen åka till Rijeka igen. Det enda positiva med dagen är att lunchen var väldigt god, att det fanns en stor amfiteater mitt i Pula som var cool, plus att vi har fått se väldigt vacker kroatisk natur.
 
Och trots att vi har både bokat och betalat för fyra nätter här så gör vi fingret till hostelpersonalen och drar här ifrån imorgon, en dag tidigare än planerat. Kroatien är dock sjukt vackert och bergigt och vi har båda sagt att vi gärna vill åka tillbaka hit, men i sådant fall kanske till Dubrovnik eller Split som ligger i södra Kroatien. Anledningen till att vi inte åkte dit är för att tågförbindelserna var jättedåliga just dit. Dubrovnik har dessutom inte ens nån tågstation. Skulle i sånt fall bli buss mellan Split och Dubrovnik.
 
Återigen så blir det inga bilder idag tråkigt nog. Förhoppningsvis löser sig det imorgon när vi är på plats på det nya hostelet. Som ni kanske förstår så är det med måttlig irritation vi lämnar Kroatien, och hoppas på en bättre vistelse nån gång i framtiden.
 
På väg till Pula
 
Mellan Rijeka och Pula
 
Amfiteatern i Pula
 
Amfiteater
 
Amfiteater
 
God lunch i Pula
 
Hamn, ingen strand, var det som fanns i Pula
 
Och även äckliga fiskar
 
Här får bara Karolina gå över, eller?
 
Vi var nästan ensamma på bussen tillbaka till Rijeka, så när som på ett par tanter som klev på efter halva vägen
 
Kroatien
 
Kroatien
 
Massor av sånna här 180-graders svängar längs vägen
 
Väg
 
Ser ni vägen på andra sidan?
 
Kroatien
 
Kroatien
 
Jadranski Torg i Rijeka. Vårt hostel låg i det vita huset bortanför fontänen

Kommentera här!
Postat av: farsan carlson

Jäkla otur, ni får väl tala om vad ni tycker om deras ljug innan ni far i gästboken, om de har nån. Good luck med nästa resmål. De som e bra me Sambucca är att det blir lite äckligt efter en. Efter fyra blir det gott igen. Jag stoppade efter första häromkväll'n. Lev å må, pa

Svar: Ja, jag ska allt låta dom vetq när jag gör recensionen om hostelet på nätet sen. Haha, erkänn att du tog MINST fyra!
Hanna-Sofia

2012-06-30 @ 22:25:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0