Zdravo från Serbien!

Zdravo alla där hemma! Skickar hälsningar från vårt superhärliga hostel i BelgradSerbienZdravo betyder förresten "hej" på serbiska om ni inte lyckats lista ut det, haha. Bortsett från när jag flög hem från Nya Zeeland och spenderade sammanlagt typ 100 år på olika flyg, och kastades fram och tillbaka mellan länder och tidszoner utan att knappt veta vart jag befann mig, så måste det här hittills ha varit en av de längsta dagarna i mitt liv.
 
Som jag skrev igår så avgick tåget från Timisoara vid 05.40 imorse, så därför var klockan ställd på 04.20. Trots att jag skrev att det skulle bli tidig kväll igår så blev det ändå inte sängdags förrän vid 23.30, då vi satt uppe med resten av gänget och hade allt för trevligt. Men när de andra skulle ut och festa så blev det läggdags för oss. Men självklart är det inte så lätt att sova när man delar rum tillsammans med två finnar, så när dom kom hem nån gång mitt i natten och förde liv så vaknade man till. Var fortfarande sovande när klockan ringde, men det var bara att pallra sig upp då det här tåget var det enda som avgick till Belgrad. Går bara ett om dagen nämligen.
 
Vi hade faktiskt lyxat till det lite och beställt taxi till tågstationen istället för att ta spårvagnen. Vet förresten inte om spårvagnarna gick så tidigt på morgonen... Taxin kom strax efter fem och efter några försök fick chauffören startat bilen som hostade till en del innan han fick iväg den. Är vi i Östeuropa eller vad? Haha!
 
Raul hade varit snäll att informera oss om redan dagen innan att trots att tåget skulle gå hela vägen till Belgrad, utan byten, så skulle tåget bara gå till en serbisk stad vid namn Vršac, som ligger precis på gränsen mellan Rumänien och Serbien. Från Vršac skulle vi sen åka buss, då det var nåt promlem med tågrälsen därifrån. Återigen - är vi i Östeuropa när tågen är inställda för att tågrälsen inte är körbar? Haha! Men vi kom fram till Vršac i tid och bussen stod och väntade på oss. Kom därifrån dryga 10 minuter för sent men kom å andra sidan fram till Belgrad i tid. Då vi nu vred tillbaka klockan en timme från rumänsk tid, var klockan bara 8.30 när vi kom fram till Belgrad, och inte 9.30 som den var enligt vår tid.
 
Öste först in på stationen för att få reda på vart man kunde ta ut pengar, men det största problemet är att få nån som både kan och som är villig att prata engelska. Ytterligare ett problem här i Serbien är att dom skriver med kyrklliska tecken (dvs. samma tecken som man använde i bl. a. ryska) och den kartan vi hade hade endast latinska bokstäver, och inte de kyrilliska. Trots att man ibland typ kan lista ut vad det står på skyltarna på serbiska, så är det ibland omöjligt att lista ut, om man inte har en karta med kyrilliska tecken. Hur som helst så hittade vi till slut en bankomat, men då funkade inte vårt gemensamma MasterCard, och inte heller mitt Visakort. Av nån konstig anledning funkade Fredriks Visakort och vi lyckades få ut ett par tusen dinar (serbisk valuta).
 
Letade vidare på en tidningskiosk att köpa spårvagnsbiljetter i, och hoppade på spårvagnen som vi bara skulle åka med fyra hållplatser. Efter fyra hållplatser inser vi att vi har åkt helt åt helvete och hoppar av och försöker lista ut vart vi är. Kommer fram till vilken spårvagn vi ska ta för att ta oss tillbaka, och hoppar då på den. En kvart senare hoppar vi av vid ändhållplatsen och rycker tag i en snubbe och frågar vart vi är. Trots att vi trodde att vi hade koll på vart vi var, så var det även fel den här gången. Så vi börjar promenera och efter mycket tjorv och efter en och en halv timme hittade vi i alla fall rätt på hostelet. Bor på ett jättemysigt hostel som ligger centralt i Belgrad som både Judit (som har bott här innan) och Raul i Timisoara rekommenderade oss. Bor i ett rum med fyra sängar och bor just nu tillsammans med en norrman. Finns en jättefin utegård med mysiga soffor att sitta i och det är här vi har slappat största delen av dagen. Fredrik gick och la sig en stund mitt på dagen och då satt jag och pratade med en finska, en portugis och en amerikan om allt och ingenting. Jättetrevligt.
 
Som vanligt blir det till att kolla in stan imorgon så håll utkik!
 
Klockan 05.30 på stationen i Timisoara
 
Soluppgång över Rumänien
 
På gränsen mellan Rumänien och Serbien
 
Finns huuuur mycket solrosfält som helst här i Serbien. Såg hundratals av dessa fält idag och dom är gigantiska!
 
Belgrad
 
Belgrad, i närheten av vårat hostel
 
Zebra-övergångsställe
 
Innergården på vårat mysiga hostel Hedonist Hostel
 
Slappe på innergården
 
Bara att ta lite krydda på maten från innergården

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Zdravo! Jag förstår att dagen varit lång med tanke på den tidiga morgonen.
Idag har det varit en sov och läsdag. Riktigt skönt.
Många kramar från mig, en man, två gristroll och en en sisse.

Svar: Och trots att klockan snart är 22 så har vi inte lagt oss än :P Men inom en väldigt snar framtid blir det sova! Hälsa tillbaka!
Hanna-Sofia

2012-06-24 @ 19:34:22
Postat av: farsan carlson

Det är väl så att även svenska tåg har vissa problem eller?? Ni får skaffa en "kyrillkarta" så ni kan läsa som Brasse gjorde i fem myror! Kul övergångsställe, borde vi ta efter här. Här öster regnet ner på 1:a semesterdan. Kramar. Pa

Svar: Jo visst men då beror det ju oftast på snö eller nåt. Hehe ja det är lite som i Ryssland, att man får jämföra tecknena. Hoho, vi har 31 grader och soool!
Hanna-Sofia

2012-06-25 @ 08:49:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0