We Hate Tourism

Ytterligare en supervarm dag har passerat här i Lissabon. Fortfarande inget nytt om bagaget, och jag kollade nu bara för en stund sen, och på den sidan via SAS jag kollar, så står det bara ”Tracing continues. Please check back later”. Fruktansvärt frustrerande att inte kunna få någon information från någonstans om vart min väska befinner sig. Det har ju inte gjort saken bättre att det har varit söndag idag, så ordinarie öppettider inte har gällt. Hur som helst så fortsätter vi att vänta och bara hålla tummarna, då det är det enda vi kan göra.


Hur som helst så har vi idag spenderat dagen och gjort en massiv tur runt ikring Lissabon och dess närområden. Satte klockan på 7 imorse, och begav oss sedan iväg till ett torg bara fem minuter här ifrån, där vi alltså skulle ta turen med företaget We Hate Tourism. Min kollega Judit hade tagit exakt den här turen bara för några år sedan och sa att den var jättebra. Så vi åkte iväg i två minibussar, och i våran var det jag och Fredrik, en tjej och tre killar från Kanada, en kille från Afghanistan och en tjej från Australien. Hade en jättebra guide vid namn Marta som verkligen kan både Lissabon och Portugal ut och in.


Vi började med att åka mot staden Sintra som ligger nordväst om Lissabon. Var en mysig liten stad med många små gator och gränder, och på ett litet café fick vi smaka på en kaka typisk för området vid namn queijada. Spenderade en stund i Sintra innan vi åkte vidare till slottet Quinta da Regaleira. Eller slott och slott. Jag skulle vilja kalla det en blandning mellan Disneyland och någonting från Alice i Underlandet. Är alltså en gigantisk byggnad, och i hela området är det jättemånga underjordiska gångar, och slott och torn och vattenfall och allt man kan tänka sig. Var jättelätt att gå vilse om man säger så, haha. Var sjukt läskigt att gå i de underjordiska gångarna, då alla gångar inte ens var upplysta utan vi fick ta hjälp av ficklampan på telefonerna. Bortsett från de underjordiska gångarna påminde hela området supermycket om Parc Güell i Barcelona, där jag som sagt var så sent som i september förra året. Dock var det här lite coolare då det som sagt fanns lite mer att upptäcka och se, än bara utsikten som i princip är det "enda" man kan se i Parc Güell.


Efter detta for vi vidare för att käka lunch. Stannade till på en lokal marknad där det såldes både frukt, grönsaker, bröd och annat, men vi åt vår lunch från en brödvagn där de bakade stenugnsbakat bröd direkt från vagnen. Lunchen bestod av bakat bröd fyllt med bitar av chorizo och fårost, samt oliver och rödvin till. Låter ju jättesimpelt med bröd fyllt med chorizo men rackarns så gott det var!


Nästa stopp var Cabo da Roca som är den västligaste punkten av det europeiska fastlandet. Även känt som ”Världens ände”, då många trodde att det verkligen var det, vid den tiden då man fortfarande trodde att jorden var platt. Då hade man ju ingen aning om att den amerikanska kontinenten existerade, så troligtvis fann man ”kanten” på jorden om man fortsatte ut på Atlanten. Rätt kul att jag nu både har varit på den västligaste delen av Europas fastland, och även på den östligaste delen av Australien i Byron Bay.


På väg tillbaka mot Lissabon stannade vi till vid en stor badstrand där vi doppade fötterna i det dryga 16 grader ”varma” Atlanten. Huga! Ett av de sista stoppen var i Cascais där vi prövade (enligt Marta) en ut av Portugals bästa glass. Lite svårt för oss att svara på, men riktigt gott var det allt! Stannade till sist vid Padrão dos Descobrimentos vilket är ett monument som hyllar tiden på 14, 15 och 16-hundratalen då Portugal upptäckte världen och koloniserade många delar av den. Slutligen kikade vi in i en stor kyrka som ligger i anslutning till monumentet, innan vi blev avlämnade i centrala Lissabon igen.

 

Dagen blev längre än planerat, och vi har alltså varit igång med turen mellan kl. 9 imorse och 18 ikväll. Men då det var lite dyrt att ta turen så var det absolut värt det, då vi fick se supermycket både av Lissabons närområden, samt fått mycket intressant information om själva landet. Själva företagsnamnet We Hate Tourism innebär väl egentligen att de inte tar oss till de allra mest typiska turistattraktionerna, och inte heller på ett ”traditionellt” sätt, utan det var väldigt mycket fritt vart vi skulle gå. T.ex. ”Gå längs den här vägen, vik av till vänster, kolla lite där och så ses vi på parkeringen där borta om en halvtimme”. Det tyckte jag var väldigt skönt, att man inte hela tiden var tvungen att gå i pensionärsfart och följa efter en guide bärandes en liten flagga, och bli vallade som ett gäng får. Den mesta informationen fick vi i bilen under färden mellan de olika ställena, så det var inte så mycket hängande, väntandes på de andra deltagarna.

 

Efter turen gick vi tillbaka till hotellet och slappade ett tag, och duschade av oss (dock inte håret för min del, då jag inte har en plattång…!!!). Hittade sen reda på en restaurang där vi åt risotto, någon sorts vildfågel och drack rödvin. (Skrev rövvin först, haha!)

 

Nu är det snart dags att sova, och imorgon blir det dags att jaga rätt på en butik som säljer en plattång, då det är det jag behöver allra mest just nu. Har förövrigt inhandlat lite mer underkläder och ett par extra shorts idag. Har ju ingen aning om när bagaget kommer, men vi håller alla tummar vi har på att det dyker upp inom kort.

 

Bildbomb följer! God natt!

 

Rossio Square
 
Rossio Square
 
Mellan Lissabon och Sintra
 
Castle of the Moors i Sintra
 
Fikadags

Stackars liten tax som är bortsprungen...
 
We Hate Tourism
 
Kaka!
 
Utsikt över Sintra
 
Hallå där!
 
Sintra
 
Små gator i Sintra
 
Smala gränder
 
Sintra
 
Quinta da Regaleira
 
Böjt träd
 
Vattenfall
 
Fredrik klättrar
 
"Portal of the Guardians"
 
Vi gick ner i en gigantisk brunn för att komma till de underjordiska tunnlarna
 
Ner i mörkret...
 
Från botten på brunnen
 
Nere i underjorden
 
Läskigt!
 
Vattenfallet från ett par bilder upp, men nu taget från insidan av grottan
 
Fredrik grottvandrar
 
Jag tappade visst min vänsterarm nånstans där inne i grottorna, haha!
 
Utsikt
 
Inne i huvudbyggnadens bibiotek
 
 
Även kallat "The Floating Library". Förstår ni varför? (Bilden är tagen på golvet)
 
Utsikt
 
Utsikt
 
Utsikt upp mot ett slott
 
Palats längs vägen
 
Lunchdags!
 
På väg mot "Världens ände"
 
Atlanten
 
Hej där!
 
Fredrik spanar efter Amerikat
 
Cabo da Roca
 
Fyren vid Cabo da Roca
 
Atlanten
 
Puss
 
Strand
 
Ytterligare ett minnesmonument för kolonialtiden
 
En Kristusstaty, liknande den som finns i Rio de Janeiro
 
Torre de Belém
 
Hej Sverige!
 
Padrão dos Descobrimentos
 
Golden Gate... Nej just det. 25th of April Bridge heter denna
 
Olá Portugal!
 
Hej Sverige!
 
Kyrka i Belém
 
Inne i kyrkan
 
25th of April Bridge igen

Kommentera här!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0