Katt-attack i Vilnius

Hej där hemma! Eller sveiki som man säger här i Litauen. Här är klockan 17.00 och vi har haft en lång men fantastisk första halvdag i Vilnius.
 
Klockan ringde kl. 04.00 och en och en halvtimme senare tog vi flygbussen till Landvetter. Lämnade ett genomblött Göteborg och flög mot Köpenhamn där vi landade i tid. Vi hade ca. 20 minuter på oss att boarda nästa plan men det var inga problem att hinna. Precis när vi står vid gaten och ska scanna våra boardingkort så upptäcker jag en grej som gör att jag drar efter andan så hastigt att en man som stod framför i kön förskräckt vände sig om för han trodde väl att något hemskt hade hänt. Men nej. Jag fick syn på det plan som stod parkerat bredvid vår gate, och som skulle avgå strax efter oss. Nämligen ett flyg från Air Greenland!! Det är väl ingen hemlighet att Grönland är mitt drömresmål så suget blev ju nu ännu större när jag såg att det finns människor som faktiskt flyger dit på riktigt! Frågan är när jag får flyga dit...
 
Hur som helst så flög vi istället österut och landade i Vilnius strax före 11, lokal tid. Fick väskan (har bara ett incheckat bagage med oss) och gick ut utanför terminalen och fick tag i en taxi. Eftersom vi kom fram till hotellet så tidigt så kunde vi inte checka in, så vi lämnade av väskan och gick sen ut för att äta lunch. SAS tar ju fan betalt för allt, så vi hade inte ätit något sen frukost. Vi dök in på en jättefin restaurang för att få i oss lite käk. Wokade nudlar med kyckling för mig och lamm med ugnsrostade grönsaker för Fredrik.
 
Under lunchen satt vi och studerade kartan som vi hade fått på hotellet. Det är en sån där vikbar gratiskarta som de flesta hotell delar ut. Runt om själva kartan så finns det massa reklambilder för olika sevärdheter, muséer och restauranger och då får jag syn på reklam för ett kattcafé! Det lät ju supermysigt så efter lunchen rörde vi oss längs med huvudgatan för att hitta rätt på caféet.
 
Det var inga problem att hitta, och vi hade verkligen noll förväntningar när vi klev in i en iskall trappuppgång för att sen komma upp till andra våningen till själva caféet. Och det första vi möts av i den varma mysiga lokalen är en superlurvig grå katt som spinner och stryker sig längs benen. Både jag och Fredrik blir helt tagna så vi frågar en av de anställda hur det går till. Jo, börja med att hänga av jackorna, tvätta sedan händerna och slå er ner vid valfritt bord så kommer dom med menyn. Fredrik beställde en lokal öl och jag tog en kopp varm äppeldryck med kanel och timjan. Låter jätteskumt men det var jättejuligt och gott. Och självklart beställde vi också en liten kopp med kattgodis.
 
Vi fick in kattgodiset före dryckerna och så kom personalen och kallade på katterna och herreguuuud, då kom typ alla 12 katter på hela caféet till vårt bord. Dom hoppade upp på bordet, skulle upp i knät och vara överallt för att få sig en godisbit. Vi blev som två barn där inne och betedde oss som om vi aldrig hade sett en katt förut, haha. Så när servitrisen kom med våra drycker så bara... "Hmm... Du kanske kan flytta på några katter från bordet så jag kan ställa ner", haha! Satt på caféet en bra stund och myste med katterna och matade dom lite då och då med våra kattgodisar. Så himla gullig idé och man blir verkligen glad när man sitter där och gosar med alla sötnosar. Jag har hört talas om att det finns sådana här ställen, men Japan är det enda landet jag vet har det, så det var verkligen jättekul att få besöka. Vi gick därifrån helnöjda!
 
Därefter valde vi att gå på Museum of Genocide Victims, dvs. Folkmordsmuséet, som låg precis i närheten. Muséet ligger i före detta KGB-högkvarteret och berättar om folkmordet på och deporteringen av hundratusentals litauer mellan 1940 och 1990. Det var utställningar av väldigt mycket privata föremål som har hittats och tagits vara på, men det fanns också tortyr- och fängelseceller nere i källaren i byggnaden. Var lite Auschwitz-känsla över det hela, när man fick gå in i vissa av cellerna och stänga dörren och man kunde bara tänka sig vad som hade försiggått där nere... Som Fredrik lite klyschigt sa efter besöket, att det ändå är viktigt att gå på sådana här utställningar så att man aldrig glömmer vad som faktiskt har hänt en gång i tiden.
 
Så från katter till folkmordsmuseum till vårt otroligt vackra hotell. Eftersom den här resan är Fredriks födelsedagspresent till mig bor vi den här resan på ett femstjärnigt spahotell mitt på Cathedral Square i centrala Vilnius. När vi kom tillbaka från vår stadstur kunde vi till slut checka in och en kille tog våra väskor och en annan kille följde oss upp i hissen och väl i rummet visade han oss alla finesser. Rummet är otroligt fint, med en gigantisk säng, som är över 2 meter bred och ett badrum med både badkar och jättestor dusch. Än så länge är vi helnöjda med valet av hotell och imorgon blir det till att testa spat! Tror inte att vi kommer bli besvikna direkt...
 
Dock är det nästan lite jobbigt att bo på sådana här fina hotell, vilket vi också upptäckte i Malaysia och Indonesien i vintras. Servicen är så otroligt bra och personalen är så himla tillmötesgående att man nästan skäms. "Jag kan ta min väska själv, och lista ut var minibaren är, du behöver liksom inte hjälpa mig..." Jämför ju mig hela tiden med min egen arbetsplats, men då vi har två stjärnor mindre än det här hotellet så ingår det inte direkt mina arbetsuppgifter att fråga om jag ska hänga upp gästernas jackor väl inne på rummet (som våran trevlige kille gjorde). Men men, vi är jättenöjda med hotellet so far!
 
Nu är vi nyss hemkomna från en fantastisk upplevelse. Vi har ätit en sjurätters avsmakningsmeny med fem olika viner på en liten fin restaurang vid namn Sweetroot. Jag hittade restaurangen av en slump på nätet förra veckan och så mailade vi och bokade bord. Restaurangen ligger bara ca. 15 minuters promenad från hotellet så strax före 19 gick vi mot restaurangen och hade inga problem att hitta. Vi var helt ensamma i restaurangen när vi kom dit, och blev mottagna av en supertrevlig kille i 35-års åldern. Eftersom vi redan hade bokat och restaurangen har sin fasta sjurättersmeny så tog det inte så långt tid innan vi fick in första rätten. Jag har tagit bild på alla rätter nedan och skrivit under vad det var vi fick. Det fylldes på med folk allt eftersom kvällen gick och vi satt faktiskt omringade av två olika sällskap norrmän. Vi var på restaurangen i lite mer än tre timmar och gick därifrån jättenöjda och inte alls lika mätta och smålulliga som man brukar göra när man lämnar en restaurang. Inte så konstigt, eftersom vi har ätit små munsbitar och druckit ur vinglas knappt fyllda till en fjärdedel under tre timmars tid. Slutnotan hamnade på 110 euro, dvs. lite mer än 1000 kr. Med andra ord, sjukt mycket billigare än hemma!
 
Vädret här i Vilnius är precis som i Göteborg: lite halvregnigt, 4-7 plusgrader och gråmulet. Bilderna utomhus ser verkligen jättetråkiga ut, men det tenderar ju att göra det när himlen är så mörk. Känns nästan inte ens som om vi är "utomlands" eftersom vädret är exakt som hemma och stan känns också väldigt hemma på något sätt. Första intrycket av Vilnius är att det är en supertrevlig stad som vi båda gillar väldigt mycket. Den påminner mycket om Göteborg, är ungefär lika stor och den känns väldigt modern. Varken jag eller Fredrik har haft några förväntningar eller fördomar om Vilnius vilket jag tror bidrar till att vi har blivit positivt överraskade. Det påminner verkligen inte om Ryssland, men är heller inte så västerländskt som kanske Paris eller Barcelona men någonstans mittemellan. Det finns jättemånga moderna, fräscha restauranger och caféer och trots att vi inte har shoppat något ännu så har vi ändå sett jättemånga butiker som också finns hemma, så som H&M, Lindex, United Colors of Benetton osv. Vi skulle typ bara kunna befinna oss i utkanten av Göteborg.
 
Nu ska vi gosa ner oss i vår överstora säng och sova gott efter den här långa och händelserika dagen.
 
Godnatt! 
 
Tidig morgon på första flighten mot...
 
Danmark!
 
Ta mig med!!
 
Julgran i entrén på vårt hotell 
 
Mumsig lunch 
 
Vilnius huvudshoppinggata Gedimino Prospekta
 
Goddag!
 
På promenad i Vilnius
 
Katt-attack!
 
Nöjd Fredrik med fem katter runt sig

 
Hej!
 
Söt liten misse
 
Vissa var lite väl framfusiga när godiset åkte fram...
 
Min goda juldryck och Fredrik med nyfunnen kompis
 
"Ge mig den, tack"
 
Misse!
 
Utanför Museum of Genocide Victims
 
Fredrik i muséet
 
Museum
 
Offren i siffror...
 
Ner i källaren till alla celler
 
1 kvm stor cell
 
Rastgården
 
Ingången till alla rastgårdar
 
Nere i källaren, utanför avrättningsrummet. Där tog de in fångar, sköt dom i huvudet och skyfflade ut liken via en rutschkana ut genom ett fönster
 
På muséets fasad utomhus står massvis med namn inristade
 
Julpyntat skyltfönster
 
Vår stora säng i vårt stora rum. Typ 3 meter högt i tak!
 
Badrummet med stor dusch
 
OCH badkar!
 
 
Förrätt - Hembakat surdegsbröd med egengjort enbärssmör
 
Äpple, purjolök, rökt majonäs, salvia och vakteläggula i pajskal
 
Gul- och rödbeta i oxkindsbuljong
 
Gös med grönkål, persilja, och selleri
 
Ugnsbakad persiljerot med jordärtskocka, rostade solrosfrön och äggula
 
Bräss i varm mjölk smaksatt med linfrö och havre med riven rotselleri
 
Fläskfilé med morötter, rödkål och rök fläskkarré i savojkål
 
Äppelkräm i petit choux-deg med kornglass, hasselnötter och vildapel

Kommentera här!
Postat av: Mamma

Låter fantastiskt. Vilken lyx. Sov gott i den stora sängen. Kram

Svar: Sängen är nästan för stor! 😄
Hanna-Sofia

2015-12-04 @ 22:12:30
Postat av: Farsan Carlson

Coolt kattcafe' och schyssta maträtter. Men efterrätten såg skum ut tyckter jag, säkert god. Men tveksamt utseende. Oxkindsbuljong?? Never heard of! Goooott? Ha de på bade imorrn. Lev o må. Ppa

Svar: Ingen av rätterna var egentligen nåt vi var vana vid eller hade smakat förut och dey var det som var spännande! Efterrätten var god tillsammans med det söta dessertvinet så det funkade. Oxkind har vi däremot ätiy förut. Påminner om typ bringa i smak och konsistens
Hanna-Sofia

2015-12-04 @ 23:04:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0