Nicosia

Som jag hintade igår så har vi inte spenderat dagen vid stranden utan vi har istället varit på en heldagsutflykt. Vi klev upp strax efter 6.30, gick sen och åt frukost och blev sen upphämtade av en buss som skulle ta oss till Cyperns huvudstad Nicosia! Åkte längs med kusten och hämtade upp lite mer folk innan vi åkte de dryga 8 milen till huvudstaden.

 

Vi hade bokat en heldagstur med Fritidsresor med svensktalande guide, och det var faktiskt lite jobbigt för mig att haka på det här med "nu ska vi alla gå i samlad trupp och stanna var 100:e meter och lyssna på guiden". Men vår guide var jättebra, hon var född i Sverige till grekiska föräldrar men har bott på Cypern största delen av sitt vuxna liv, så hon var både väl insatt i det svenska samhället som i det cypriotiska. Hon berättade bland annat att det är i genomsnitt 40 års väntetid för att få bli lärare i Cypern, då läraryrket här är extremt eftertraktat. När du är färdigutbildad lärare får du skriva upp dig på en lista och när det dyker upp ett ledigt jobb på den här listan, så tilldelar staten dig ett jobb på en skola vart som helst på Cypern. Så dom tar ingen hänsyn till om du bor i Nicosia och det finns ett ledigt jobb ute på landsbygden. Men då får man dock inte vara kräsen då man dels troligen har väntat sjukt länge på att få jobb som lärare, plus att lönen ligger på mellan 30 000-40 000 kronor i månaden för en lärare. Borde Sverige lära sig nåt av Cypern, tro?

 

Vi började turen i Nicosia med att stanna till vid någon sorts center där man kunde köpa souvenirer och annat krafs. Vi köpte bara en dricka och väntade på att vi skulle åka vidare. Sen åkte vi till Johanneskatedralen som är en gammal katedral från 1500-talet. Det var en ganska liten katedral, men sjukt fint utsmyckad på insidan. Man fick dock inte ta kort där inne så jag kan tyvärr inte visa hur det såg ut. Därifrån åkte vi vidare mot de centrala delarna av Nicosia, och gick längs med huvudgatan Ledra Street på väg upp mot den gröna linjen. Det är ju nämligen så att Nicosia är delat mitt itu (av en gräns som kallas den gröna linjen), och totalt 37 % av hela Cypern är ockuperat av Turkiet sedan 70-talet. Allting har ju med politik att göra och jag ska inte dra hela den historien nu, men Turkiet har tagit en stor del av huvudstaden i besittning, men det är sedan 2003 inga problem att besöka den sidan av Nicosia, så länge man har med sig passet.

 

Så vi gick till passkontrollen och visade upp passen först på den grekisk-cypriotiska sidan och sen på den turk-cypriotiska sidan. Det är kanske inte så jättestor skillnad på de två sidorna av staden, förutom att den turkiska sidan har priser i turkiska lira istället för euro och det känns mer "bazarigt", med små gator och stånd överallt. Vi gick sedan till Selimiyemoskén där man var tvungen att både ta av sig skorna och till min irritation även ta på sig slöja. Blev ju irriterad när vi var vid Batu Caves i Malaysia när jag var tvungen att skyla mina knän, och likaså blev jag lite smått irriterad att ta på mig ett huckle när det är 35 grader varmt ute. Självklart ska man respektera andra religioner, vilket jag gör, och det är därför jag tar på mig tyget på huvudet, men det är ändå lite störigt...

 

Efter besöket i moskén fick vi lite mer än tre timmar på egen hand att upptäcka Nicosia. Vi började med att äta lunch på Subway, tog ut lite pengar och åkte sen upp i en byggnad där man kunde åka upp på elfte våningen för att få en fin utsikt över stan. Vi har nästan varit uppe i Nicosias högsta byggnad, bortsett från Tower 25 som har 17 våningar. Efter lite utsiktsbilder gick vi sen för att shoppa. Jag hittade ett par shorts, och Fredrik en t-shirt och en långärmad tröja. Då det som sagt har varit 35 grader idag så var vi rätt urlakade efter några timmar så vi satte oss på en uteservering och tog varsin juice.

 

Lämnade Nicosia vid 15.30-tiden och styrde raka vägen mot östkusten och Fig Tree Bay. Dock fick dom inte igång AC:n förrän det var ca. 15 minuter kvar av resan så vi svettades sönder på bussen. Trots det lyckades vi båda somna i ca. 20 minuter så man fick sova bort svettningarna, haha. Både på dit- och hemvägen åkte vi igenom partyorten Aiya Napa som ligger ca. 20 minuter ifrån Fig Tree Bay. Det är lustigt vad man ändras, för om det här hade varit för 7-8 år sedan hade jag tyckt att Aiya Napa var ett perfekt ställe att åka till på semester, men hela charter-partygrejen känns verkligen som ett avslutat kapitel. Hälsar tanten Hanna-Sofia, haha. Direkt när vi kom tillbaka till hotellet gick vi upp och bytte om till badkläder och slängde oss i poolen ett tag för att svalka av oss all Nicosiasvett.

 

Trots att det var lite "drygt" att acceptera det här med att tillhöra en guidad grupp så har ändå dagen varit bra och lärorik. Vi funderade på att ta en snorkeltur istället men trots att vi inte har snorklat i Cypern förut så kändes det som att vi ville göra nånting lite mer annorlunda och även få omväxling i form av att shoppa och åka till en stad och inte bara plaska i havet. Nicosia kändes som en mysig liten huvudstad som har det mesta man behöver. Dock är det ju alltid sjukt jobbigt att vara i en stad när det är så förbannat varmt utan möjlighet att svalka sig, men som tur är så hade vi ju den möjligheten när vi kom tillbaka till hotellet. Det har varit en fin dag och skönt att inte bara pressa i solen varje dag på semestern.

 

Som vanligt är vi nu nyss hemkomna från middagen. Italienskt blev det idag, med en tur förbi en yoghurtbar för lite frozen yoghurt till efterrätt. Nu ska vi sätta på en film innan vi tar och släcker lampan.

 

Puss och kram!

 

På väg längs kusten
 
Innegården på första stoppet
 
Drickapaus
 
Heja Cypern!
 
Haha! HA HA!
 
Vandring i en gammal del av Nicosia
 
Pensionärstripp...
 
Johanneskatedralen
 
Johanneskatedralen
 
Fredrik på Nicosias gator
 
På smala gator
 
Smala gator
 
Gränskontrollen mellan grekisk- och turkisk-cypriotiska sidan
 
Syns lite dåligt, men bakom parasollerna är det taggtråd och sandsäckar för att markera den gröna linjen
 
På den turkiska sidan
 
Muren som döljer...
 
...innegården Büyük Han
 
Jag är lagom nöjd inne i Selimiyemoskén
 
Den turkiska och den turkisk-cypriotiska flaggan inne i moskén
 
Selimiyemoskén
 
Vackert!
 
Bazarigt
 
På gränsen på den turkiska sidan
 
Tillbaka på den grekisk-cypriotiska sidan
 
Jag posar på Nicosias huvudgata, Ledra Street
 
Utsikt
 
Utsikt över den turkiska sidan
 
Nicosia
 
Foto taget mot den moderna delen av stan. De gulvita trekantiga solskydden ger skugga åt huvudgatan
 
Där ser ni Selimiyemoskén, med de två minareten
 
Karta över Nicosias innerstad som en gång var omgiven av en mur, byggd med pilformade bastioner
 
Juicepaus
 
På väg ut på middag
 
Världens finaste ♥
 
Godkväll!

Kommentera här!
Postat av: Farsan Carlson

Stadstur i värmen e alltid jobbigt. Vi har haft "tropisk" natt dvs inte under 20 grader,e vi i Jämtland eller...? Ska in till stan idag i 25 gradig värme, bävar!! Paraplyerna efter gågatan var ju snyggt, nåt för gågatan i stan kanske? Eller ett dopp i Storsjön som kan svalka!! Fast där går nog gränsen. Charterpartygrejen jo,jo du närmar dig 30!! Huckle i värmen, praktisk religion ...eller kvinnoförtryck? För männen hade väl inget på skallen...eller i den? Ja,ja ni njuter å har det bra iaf de e de viktiga, fortsätt så.

Svar: Ja jag har hört att det är riktigt varmt hemma. Skönt! Ja jag tyckte paraplyerna var riktigt fina :) Nope, inget huckle för karlarna inte!
Hanna-Sofia

2015-07-03 @ 07:55:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0