Vinprovning i Dunaszentmiklós

Imorse vaknade vi vid 8.30 och gick ut en snabbis med hundarna i den 25 gradiga värmen. En timme senare vaknade Judit, Paul och Holly och vi åt alla frukost ute i trädgården. Det skulle bli över 30 grader idag så vi tog det väldigt lugnt på förmiddagen och låg i skuggan på varsinn filt under familjen Mohácsys stora valnötsträd. Vi gick en tur genom deras fruktträdgård där de har över 500 individuella vindruvsplantor som gör att de kan producera över 500 liter vin per år. De har det bara för eget bruk och ger ibland bort till vänner osv, men det är inget de säljer eller lever på, då de båda är pensionärer, men det är såklart mycket jobb med en sådan här trädgård.
 
Vid halv två-tiden åkte vi från Neszmély till den lilla byn Dunaszentmiklós som ligger bara 10 minuter härifrån. Där åt vi lunch på det fina Duna Residence som är ett hotell och spa, men där det tog otroligt lång tid att få in maten. De verkade vara underbemannade, så det tog oss nästan en timme att få vår mat. Så när vi hade ätit klart var klockan 15.30.

Därifrån åkte vi sedan vidare till vingården Kősziklás Borászat som ligger mitt i vindistriktet här i regionen. Det är en liten vingård men som har en terass med en enormt vacker utsikt. Där beställde vi in flera viner för att ha egen vinprovning. Vi hade alltså ingen sommelier som berättade för oss om vinerna, utan vi beställde och smakade själva och skrev sen upp de viner vi ville köpa med oss på flaska. Då Judit fortfarande ammar, och dessutom var chaufför, så drack inte hon, men vi beställde totalt in 12 glas olika viner, som innehöll ca 100 cl per glas. Och ni kan aldrig gissa vad vi betalade för dessa 12 glas vin - ca. 180 kr!! Det är helt galet billigt...! Så vi satt där och provade vin och hade enormt trevligt i ett par timmar, och vi åkte därifrån med sex flaskor lokalproducerat vin för 250 kr. För sex flaskor vin! Och då är det fantastiskt goda viner, och verkligen inget skräp. Så om man vill ha supergott vin till typ inga pengar så är det hit man ska åka!
 
Vi åkte sedan hemåt där vi preppade för grillning i trädgården, så vi grillade både kött men också massa grönsaker, tofu och åt med potatissallad och tzatziki. Och såklart massor av Judits pappas vin och Pálinka till. Vid 21-tiden sade vi hejdå till Judit, Paul och Holly som åkte tillbaka till Tata då Paul jobbar imorgon och Holly inte sov så bra här i huset natten som var, så det skulle bli lugnare för dem att åka tillbaka hem igen. Har verkligen varit så mysigt och kul att umgås med dem i tre hela dagar, och det var väldigt tråkigt att säga hejdå.
 
När de hade åkt tog jag och Fredrik en promenad med hundarna och satte oss sedan igen i trädgården och umgicks med Judits föräldrar. När vi var här för 10 år sedan kunde ingen av dem engelska, men sedan dess har Judits mamma Mária pluggat lite engelska, och vi kan prata om allt möjligt. Ibland med hjälp av lite tyska som både hon och Judits pappa kan, så det går ändå bra, trots att ingen av oss förstår varandra till 100%. Så vi satt ute till kl. 23 och bara pratade, åt kakor och hade det jättetrevligt.
 
Det har varit supervarmt idag, men det har ändå blåst rätt mycket vilket har varit väldigt skönt. Hundarna har såklart varit med hela dagen men tyckte nog bäst om när vi hängde i trädgården på förmiddagen och nu ikväll när det inte var så varmt längre.
 
Imorgon kör vi vidare på vår Europatrip.
 
Nattinatt!
 
 
Vinrankor i trädgården
 
Vindruvorna som blir klara att skördas i september
 
Vi gick in i trädgården själva, men Thea hittade ett hål i staketet och följde efter...
 
Mys i trädgården
 
Ellie vaktar grinden
 
Vinprovning
 
Fin utsikt
 
Winecountry
 
Vinprovarna
 
Mums!
 
Slurp
 
Varsitt glas till Thea och Ellie (skojar)
 
Hej!
 
Vitt, rosé och rött. Skål! 

Kommentera här!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Hanna-Sofias Resa
En reseblogg om 33-åriga Hanna-Sofias alla olika äventyr runt om i vida världen.



Planerad resa:
Ingen resa planerad för tillfället

RSS 2.0